Alaplı, Osmanlı köyü sınırları içinde kalan Göl ve Kavak derenin üzerine Cüruf ve 49 Çeşit sanayi atıklarının geri dönüştürülmesi için atık tesisi kurulmasına Köylüler karşı çıkıyor. Yüzlerce itiraz dilekçesi veriyor. Atık tesisinin İmar iptali için açılan dava Bölge idare mahkemesinde devam ediyor.

Konu ile ilgili mücadele eden Çevreci Çetin Yılmaz Ereğli Belediye başkanı Halil Posbıyık CHP'nin çevre politikalarına ve milletvekillerine rağmen cüruf şirketlerine izin verdiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

AKP Milletvekilleri Ereğli ve Alaplı halkını Cüruf şirketlerine tercih etti. Ereğli Belediye başkanı CHP'nin çevre politikalarına, Milletvekillerine rağmen cüruf şirketlerine yol açıyor.

Bu yazı erken yazılmış bir yazı oldu. Alaplı'daki tartışmaları görüp duyunca gelişmeleri hatırlatayım istedim.

Özet olarak; Alaplı tarafındaki atık şirketine Alaplı köylülerinin açtığı dava devam ediyor. Bilir kişiler il özel idarenin verdiği imar izninin iptali yönünde rapor sunmuşlar bu iyi gelişme...

Roj metal'e karşı Av.Yakup Okumuşoğlu'nun açtığı ÇED'e gerek yoktur kararına itiraz davasında  bilir kişiler iptali yönünde rapor sundular bu durumda iyi gelişmeler..

ROJ VE EGE DOĞA FİRMALARI ÇALIŞIYOR
İl çevre Müdürlüğü Roj Metal'e geçici çalışma izini verdi. İzin için bazı prosüdürleri Ereğli Belediyesi yerine getirdi.

Bu izini 1. Basamak işletme olduğu için Bakanlık vermesi gerekiyordu.

 İl çevre müdürlüğü yandaş işi olduğu için kural tanımadı. Roj metal'e geçici ruhsat da verildi. Ereğli Belediyesi Ereğli Halkı adına iptali için girişimde bulunmadı ve dava açması gerekiyordu. Karşı dava açmayacağını öğrenmiş bulunuyoruz.

CHP Çevre politiklarına CHP bölge Milletvekillerinin, İl ve ilçe Yönetimlerinin Cüruf şirketlerinin bölgeyi kirletmesine karşı çıkmalarına rağmen  Ereğli Belediyesi Kıyıcak köyü sınırdaki atık tesisleri için kurumsal olarak Atık su ve su gibi geçici çalışma izini ve ruhsatı için gerekli olurları yerine getirmiş görünüyor.  Bu aşmadan sonra İmar ve kalıcı Ruhsat işlemleri ile ilgili tavrını açık etmiş oldu.

Ereğli Belediyesinin sayın başkanı, yakın çevresine Valilik ile karşılıklı davalık olmayacağını söylemiş bölgenin sağlığı ve geleceğini savunmak adına kenarda durmak için. Valilik ile davalık olmak istemiyorum demek bu  Cüruf tesislerine ruhsat verdim demektir.

Bölgede yaşayan bölge sakinleri Hukuki süreç için hazırlık yapıyor. Ereğli Belediyesi, Zonguldak valiliği ve İlgili bakanlık için gerekli hukuki süreci köy ve bölge sakinleri kendi olanakları ile devam ettirecek..

Cüruf ve atık işletmelerine karşı çıkanların arasına sızan ayrık otlarına dikkat…

Ereğli, Alaplı ve Akçakoca’da Atık ve tehlikeli atıkların işlenme yöntemleri ve seçilen yerlerin, İnsan, doğa ,tarım ve kullanılabilir su kaynaklarına zarar veren bölgeler olduğu için ciddi bir karşı çıkış var.

 Bu süreci, Oyak-Erdemir  hayranlığı ile manüple etmek isteyen adı çevreci, ama oyak adına çalışmış halen kendini oyak elemanı sanan tipler yerel bir gazetenin sayfalarında manüple etmeye sulandırmaya çalıştıklarını artık hissediyoruz..”

Editör: TE Bilişim