WordPress SEO: Trafiğinizi Artıracak İpuçları

WordPress, özellikle SEO işlemlerini desteklemesi yönüyle web sitesi sahibi olmak isteyenler için ilk tercih edilenler arasında yer alıyor. Bunun yanında bu yazılımın bir dezavantajı vardır. Bu dezavantaj, SEO ayarlamalarının manuel bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğidir. Eğer WordPress ile bir web sitesi açılacaksa bazı ayarlamalar ve ipuçları bilinmelidir.

Tüm Aşamalarıyla WordPress SEO Ayarlamaları

WordPress ile bir web sitesi optimizasyon ve trafik artırma işlemlerine geçmeden önce, WordPress üzerinde bazı ayarlamalar yapılmalıdır. Böylece temelleri sağlam olan bir web sitesine sahip olunabilir.

Hosting Sağlayıcı %100 Güvenilir Olmalı.

Güvenilir bir hosting sağlayıcı sayesinde bir web sitesi hız ve çalışma kapasitesi bakımından yüksek bir değere sahip olur. Bunun yanında güvenliğin maksimum sağlanması sayesinde web sitesi güvenlik riski minimize edilebilir. Hosting sağlayıcı seçerken ucuzluğa değil, sahip olduğu ve ihtiyaç duyulan niteliklere bağlı olarak hareket edilmelidir.

İhtiyaçlar Doğrultusunda SEO Destekli WordPress Teması Seçilmeli.

WordPress ücretsiz bir yazılım olmasının yanında, çok sayıda temayı da ücretsiz olarak sunmaktadır. Ancak her tema her alanda kullanılamayabilir. Bu yüzden web sitesinin niteliklerine göre bir WordPress teması seçilmeli, bu temanın SEO destekli olmasına dikkat edilmelidir. Örneğin; bazı WordPress teması ihtiyaç duyulmayan eklenti, alan ve komutlara sahip olabilir. Bu durumda web sitesinin performans düzeyi oldukça düşük olabilir.

SEO Eklentisi ile Kaliteli Optimizasyon İşlemleri Yapın.

WordPress üzerinden ücretsiz bir şekilde SEO eklentisi indirilerek web sitesinin kaliteli optimizasyon işlemleri yapılabilir. .  Bu eklentilerden en çok rağbete uğrayanı "Yoast" olup yazının tamamında "Yoast" temele alınacaktır.

WordPress Üzerinde Eklenti İndirme Ayarları

Adım 1: WordPress üyelik işlemlerini tamamladıktan sonra,

Adım 2: “Yönetici Paneli” sayfasının hemen solunda bulunan menü üzerinden “Eklentiler” ardından da “Yeni Ekle” seçenekleri işaretlenir.

Adım 3: Çıkan sayfada arama kısmına “Yoast” yazdıktan sonra “Hemen Yükle” seçilir.

Adım 4: Eklenti “Etkin” moduna getirilir.

Domain (Alan) İsim Belirlemesi Yapılmalı.

Domain, alan adı belirlemek için tercih edilecek yollardan biridir. Domain iki şekilde belirlenip bunlar aşağıda listelenmiştir.

• https://domain.com

• https://www.domain.com

Web sitesi bu iki domain adresinden biriyle erişilebilir hale getirilmelidir. Böylece web sitesi bir domain alarak Google dünyasında bir adrese sahip olmuş olur.

WordPress Üzerinden Alan Adı Seçme Ayarları

Adım 1: “WordPress” sayfasında önce “Ayarlar” ve ardından “Genel” seçenekleri işaretlenir.

Adım 2: WordPress adresi ve site adresi alanlarına istenilen şekilde bir alan adı yazılır.

Not: Alan adının yanında SSL sertifikası da önemli unsurlardan biridir. SSL sertifikası site güvenilirliğini sağlayan unsurlardan biridir. SSL sertifikası oluşturan alan ise hosting sağlayıcılardır. Bu yüzden alan adı belirlemesi sonrasında hosting sağlayıcılarla irtibat kurulmalıdır.

Arama Motorlarında Algılama Durumu Görünürlük Ayarlarıyla Kontrol Edilmeli.

WordPress, “Görünürlük Ayarları” özelliğiyle arama motorlarının site indeksleme durumuna çare bulabiliyor. Bu durum genellikle sitelerin eksik içeriklerinin indekse eklenmesini önleme amaçlı kullanılır.

WordPress Üzerinden Görünürlük Ayarları

Adım 1: “WordPress” sayfasında önce “Ayarlar” ve ardından “Okuma” seçenekleri işaretlenir.

Adım 2: “Arama Motorlarının Bu Siteyi İndekslemelerine Engel Olmaya Çalış” seçeneğinin yanındaki kutudaki işaret kaldırılır.

SEO Destekli Kalıcı Bağlantı Seçeneği ile URL Uyumu Sağlanmalı.

WordPress, genellikle bir URL şeklini varsayılan olarak ele alır. Ancak bu URL kimi zaman arama motoruyla uyumsuz olmakla birlikte, sayfanın açılmasını da önleyebilir. “Kalıcı Bağlantılar” özelliğini kullanarak, sitenizin linklerinin daha anlaşılır olmasını sağlayabilirsiniz.

WordPress Üzerinden Kalıcı Bağlantılar Oluşturma Aşamaları

Adım 1: “WordPress” sayfasında önce “Ayarlar” ve ardından “Kalıcı Bağlantılar” seçenekleri işaretlenir.

Adım 2: “Özel Yapı” seçeneği işaretlenir ve bu alana “/%postname%/” yazılır.

Google Search Console ve XML Site Haritası Özellikleri Kullanılmalı.

WordPress web sitesinin çeşitli özellikler kullanılarak onay işleminden geçmesi gerekir. Bunun için Google Search Console en iyi çözüm olacaktır. Bu özellik üzerinden HTML etiketi yapıldığında artık onaylı bir web sitesine sahip olunur.

WordPress Üzerinden Google Search Console ve XML Ayarları

Adım 1: “Yönetici Paneli” sayfasında önce “SEO” ve ardından sırasıyla “Genel” ve “Web Yöneticisi Araçları” seçenekleri işaretlenir.

Adım 2: Çıkan sayfada “Google Doğrulama Kodu” alanına gidilir ve doğrulama kodu girilir.

Adım 3: Doğrulama sonrasında “Site Haritaları” seçeneği işaretlenir ve bu şekilde XML haritası oluşturulur.

Web Sitesine Özel URL Düzenlemeleri Yapılmalı.

URL düzenlemesi yapabilmek için en güzel yol, bu URL’leri kalıcı bağlantılar ile oluşturmaktır. Örneğin; bir cihaz tanıtım web sitesi olsun ve bu sitede “2021’de En Çok Satılan Telefonlar” içeriği yayınlanacak olsun. O halde URL adresi https://domain.com/2021’de-en-cok-satilan-telefonlar şeklinde bir URL oluşturulabilir.

Web Sitesi Sayfa Başlıkları Optimize Edilmeli.

Bir web sitesinde başlıklar H1, H2, H3 vb. şeklinde ilerler. Bu başlıklar hem siteyi ziyaret edenler hem de arama motorları açısında büyük önem taşır. Burada H1 ana başlık ve H2, H3 ve daha sonraki başlıklar ise alt başlıklar olarak nitelendirilebilir. Bu başlıklar anahtar kelimeler kullanıldığında arama motorları için sayfa başlıkları da optimize edilmiş olur. H1 – H6 en çok tercih edilen başlık sistemi olup arama motoru optimizasyonlarında büyük yardımda bulunur.

Meta Açıklamaları ve Başlık Etiketleri Optimize Edilmiş Olmalı.

Başlık etiketleri, web sitesi ile arama motoru arasında bir köprü görevi gören unsurdur. Yoast eklentisi sayesinde başlık etiketleri otomatik bir şekilde ana sayfaya sabitlenerek arama motoruna optimize sinyalleri verir.

Sayfa Başlığı Nasıl Olmalı?

• Anahtar kelime kaliteli bir şekilde kullanılmalı.

• 5N sorularının tamamını yanıtlamalı.

• Minimum 60 karakter içermeli.

• Web sitesinin ismini taşımalı.

Meta Açıklamaları Nedir? Nasıl Olumlu Sonuç Verir?

Meta açıklamaları, web sitesi hakkında yorumda bulunan bir özelliktir. Meta açıklamalarının olumlu sonuç verebilmesi için aşağıda listelenen nitelikler sağlanmalıdır.

• Ana başlık ve bilgilendirme ideal olarak 150 karakterden oluşmalı.

• Ziyaretçilerin tıklamasını sağlayacak ipuçları verilmeli.

• Anahtar kelime kaliteli bir şekilde bulunmalı.

İç Bağlantılar ile Diğer İçeriklere Köprü Kurulmalı.

Bir web sitesinde herhangi bir içerik yayınlarken alakalı bir diğer içeriğe bağlantı atanabilir. Böylece diğer içeriklerin de tıklanma almasına katkıda bulunulmuş olur. Bunu yapmak için bağlantı atamak istenen alan seçilmeli ve “Bağlantı” seçeneği tıklanarak gerekli adımlar takip edilmelidir.

Optimize Edilmiş Görsel İsimleri Tercih Edilmeli.

Web sitesinde yayınlanacak görselin arama motorunda optimize edilebilmesi için URL kısmında backlink ataması yapılması gerekir. Örneğin; “kuru saçlar için şampuan” satışı yapılan bir web sitesinde şampuan resmi üzerine /kuru-saclar-icin-sampuan.jpg şeklinde optimize işlemi yapılabilir.

“Noindex” Özelliği ile Az Tercih Edilen Sayfalar Ele Alınmalı.

Trafik bakımından düşük kapasiteye sahip olan içerikler “Noindex” özelliği ile etiketlenerek Google indeks ortamından uzaklaştırılabilir.

Adım 1: “WordPress” sayfasında önce “SEO” ve ardından sırasıyla “Arama Günlüğü” ve “Kategoriler” seçenekleri işaretlenir.

Adım 2: Çıkan sayfada arama motoru optimizasyonlarından gizlenerek Yoast’a atılacak içerikler belirlenir. Böylece gereksiz içeriklerin filtre altına alınmasıyla site kalitesi artar. Böylece diğer içeriklerin SEO ortamı güçlendirilmiş olur.

Tüm bu aşamalar doğru bir şekilde gerçekleştirildiğinde kaliteli bir WordPress trafiği oluşturulabilir.

Editör: TE Bilişim