Vodafone Özel Numara Kapatma veya Gizli Numara Engelleme
 

Özel numaralardan gelen çağrılar hepimiz için bir hayli can sıkıcı olabiliyor. Özellikle son yıllarda artan telefon dolandırıcılığı veya almak istemediğimiz reklamlar, bazen insanı telefon kullanmaktan gerçekten bezdirebiliyor. İşte böyle durumlarda akla ilk gelen konu “bu numaraların beni aramasını nasıl engellerim” sorusu oluyor. Benzer bir durum gizli numaralardan gelen çağrılar için de geçerli. Bu gizli numaraların kime ait olduğunu öğrenmenin maalesef ki kolay bir yolu yok. Bunun için yapmanız gereken şey en yakın Cumhuriyet Başsavcılığına gidip şikayetçi olmak ve hukuki bir süreç başlatmak.

Konu son yıllarda daha da önem kazanmışken, Vodafone kullanıcıları özelinde özel numaranın nasıl kapatılabileceğini ve sizi arayan gizli numaraları nasıl engelleyebileceğinizi incelemek istedik. Umuyoruz bu tarz rahatsızlık verici arama yapma seçenekleri yakın bir gelecekte tamamen ortadan kalkar.
 

Özel Numara Kapatma

Eğer Vodafone abonesiyseniz sizi rahatsız eden özel numara çağrılarını kapatmak için oldukça kolay bir prosedür bulunuyor. Bu sorununuzu çözmek için sadece birkaç basit SMS adımını takip edebilirsiniz. Bunun için öncelikle telefonunuzun mesajlar bölümüne girmelisiniz. Akabinde “Mesaj yaz” seçeneğini tıklayarak metin kısmına “GIZLI AC” yazıp 7046’ya mesaj atın. Bu işlemin akabinde servis sağlayıcınızdan bir onay mesajı alacaksınız. Akabinde telefonunuza artık hiçbir bilinmeyen numaradan bir çağrı gelmeyeceğine emin olabilirsiniz. Bu işlemi yapmanın bir diğer yolu da doğrudan 7046’yı aramak olacaktır.

Herhangi bir sebeple bu tercihinizi değiştirir ve bilinmeyen numaralardan çağrı almak isterseniz, yine yapmanız gereken işlem oldukça basit. Bunu yapmak için yine telefonunuzun kısa mesaj bölümünden, “Mesaj yaz” kısmına tıkladıktan sonra karşınıza çıkan metin kısmına “GIZLI KAPAT” yazarak SMS’i 7046’ya göndermeniz yeterli olacaktır. Yani aslında yukarıda yaptığınız işlemin tam tersini yaptığınızı düşünebilirsiniz. Bu mesajınız akabinde size bir onay mesajı gelecek ve telefonunuz bilinmeyen numaralardan aranabilir olacaktır.
 

Gizli Numara Engelleme / Kapatma
 

Gizli numaralardan gelen çağrılar hepimiz için hem rahatsızlık verici hem de tedirgin edici olabiliyor. Bu durumu engellemek için Vodafone kullanıcılarına özel bir hizmet sunuyor. Cep telefonu kullanıcılarını en çok rahatsız eden konuların başında gelen gizli numara çağrılarını, Vodafone kullanıcısıysanız kolaylıkla engelleyebilirsiniz. Bunu yapmak için aslında yukarıda bahsetmiş olduğumuz Özel Numara Kapatma hizmeti ile aynı prosedürü takip etmeniz yeterli olacaktır. Yani gizli numaralardan gelen aramalar için Vodafone sizi 7046 numaralı hizmetine yönlendirmektedir.

Gizli numaralardan çağrı almamak için Vodafone’un size sunmuş olduğu Online Self Servis, Sesli Yanıt Sistemi ve SMS hizmetlerini kullanabilirsiniz. Gizli numaralardan gelen çağrıları engellemek için yukarıda daha önce bahsettiğimiz gibi kısa mesaj servisini kullanarak “GIZLI AC” yazıp 7046’ya mesaj atabilirsiniz. Aynı hizmeti doğrudan 7046’yı arayarak da alabileceğinizi unutmayın. Eğer gizli numaradan tekrar çağrı almak isterseniz, yine kısa mesaj ile 7046’ya “GIZLI KAPAT” yazabilir ya da mesaj atmakla hiç uğraşmadan doğrudan 7046’yı arayabilirsiniz.

Bu noktada belirtmek istediğimiz önemli bir husus var. Siz bu servisi kullanarak telefonunuza gelen gizli numaraları engellemiş dahi olsanız, analog santrallerden, PBX’lerden veya yurt dışından gelecek olan gizli numara aramalarını maalesef engelleyemezsiniz. Tamamen teknoloji ile alakalı olan bu konu da umuyoruz ki yakın gelecekte çözülecek ve gizli numaralardan gelen aramalara tamamen engel olunabilecektir. Bunu istememizin en büyük sebebi de yazının başında belirtmiş olduğumuz telefon dolandırıcılarından tam anlamıyla bir koruma sağlamak. Biliyoruz ki bu tarz dolandırıcılar yurt dışından ya da analog telefonlardan da sıklıkla arama yapabiliyorlar.

Editör: TE Bilişim