Türkiye'de En Çok Tercih Edilen İnternet Tarayıcıları Açıklandı

İnternet tarayıcıları araştırmak istenilen bilgilerin bulunmasını kolaylaştıran bir ara yüzdür. Bu tarayıcıların seçenekleri mevcuttur ve aralarında tercih yapılabilir. Bir cihazda birden fazla tarayıcı bulundurulabileceği gibi aynı anda da kullanılabilir. Genelde kullanıcılar tek bir internet tarayıcısını kullanmayı tercih ediyorlar. Birçok kullanım seçeneğinin olduğu internet tarayıcılarından istenilen web sitesine gidilebilir. Blog sayfaları, dizi izleme siteleri veya alışveriş siteleri gibi birçok çeşit bulunur.

İnternet Tarayıcıların Özellikleri

Her internet tarayıcısının birbirinden farklı özellikleri bulunsa da temelde hepsi aynı işlevleri görür. Bunlardan birisi adres çubuğudur. Gidilmek istenen sitenin URL adresinin yazdığı bu boşluk bütün tarayıcılarda aynı bölgededir. Diğer bir özellik olan geçmiş bölümü daha önce ziyaret edilen siteleri ve tarayıcı üzerinden yapılan aktiviteleri göstermektedir. Geçmişin temizlenme özelliği de mevcuttur. Geçmiş özelliğini devre dışı bırakmanın bir yolu olan gizli sekme de tarayıcıların bir özelliğidir. Gizli sekmede açılanlar geçmişe kaydolmaz. İnternet tarayıcılarının özellikleri arasında bulunan bir diğeri de yer imleridir. Yer imleri sıklıkla kullanılan sitelerin kayıt edildiği bölümdür. Tarayıcı özelliklerinden devamlı görünür yapılabilecek olan bu bölüme istenilen bir sitesinin kayıt edilmesiyle ulaşmak kolaylaşır.

Artık birçok işlem internet üzerinden olduğu için neredeyse her şeyde şifre kullanılıyor. Bu şifrelerin hepsini hatırlamakta da zorlanılabiliyor. Tarayıcı özellikleri arasında bu durumu kolaylaştıran bir bölüm mevcut. Şifre kaydetme özelliği ile üye olunan her sitenin giriş bilgilerini kaydedilip daha sonra rahatlıkla girilebiliyor. Varsayılan sayfa denilen tarayıcı açıldığında karşınıza çıkan görüntü isteğe göre rahatlıkla kişiselleştirilen bir bölümdür.

İnternet Tarayıcıları Nelerdir?

İlk internet tarayıcısı olarak geçen Unix iki bilgisayarın iletişimini sağlayan bir yazılımdı. Şimdiki tarayıcıların ilk temelleri ise Netscape’in yaptığı navigator yazılımı ile atılmıştır. İnternet Exploler isimli tarayıcının 1990’lı yıllarda kullanıma sunulmasının ardından birçok tarayıcı geliştirilmiş ve kullanıma sunulmuştur. İnternet tarayıcıları arasındaki rekabet de gelişmelerinin yolunu açmıştır.

  • Google Chrome: 2008 yılında piyasaya sürülen bu tarayıcı en çok indirilen ve kullanılanların başında geliyor. Birçok açıdan diğerlerinden daha iyi özellikleri mevcut. Mobil cihazlara olan uyumu ve farklı cihazlarda kullanıma devam edilebilme kolaylığıyla tercih edilme olasılığını arttırıyor. Çoğu web sitesinin temel alarak yapıldığı Google Chrome, bu sebeple çoğu sitenin en iyi çalıştığı tarayıcı konumunda. Reklam engelleme gibi farklılığını ortaya koyan özellikleri olmasına rağmen depolama kullanımında sorunlar yaşanabiliyor.

  • Opera: Google Chrome ile aynı tarayıcı motoru üzerine inşa edildiği için iki tarayıcının ortak noktası fazla. Bu sebeple Opera, genelde en çok tercih edilen ikinci tarayıcı oluyor. Hızı konusunda da oldukça başarılı olan tarayıcının diğer arama motorları ile ayrılan özellikleri de mevcut. Son zamanlarda oldukça popülerleşen ve neredeyse her sosyal medya uygulamasında bulunan koyu mod özelliği bu tarayıcıda da mevcut. Aynı zamanda başka tarayıcılar arası geçiş yapmayı kolaylaştırıyor ve Google Chrome eklentileri bu tarayıcıya yüklenebiliyor.

  • Mozilla Firefox: 2002 yılında ilk kez piyasaya sürülen bu tarayıcı da oldukça iyi bir altyapıya sahip. İlk zamanlar elde ettiği popülerliği ve yaygın kullanım oranını zamanla kaybetse de gizlilik açısından en çok tercih edilen tarayıcı olma özelliğini hala koruyor. Son zamanlarda rakiplerini geçebilmek için geliştirdiği farklılık yaratan bir özelliği ile işlemcilerin fazladan çekirdeğini kullanmayı başarıyor. Bu durum hız açısından oldukça önemli bir adım oldu.

  • Microsoft Edge: Windows 10 ile birlikte piyasaya sürülen bu tarayıcı henüz çok yeni. İnternet Explorer’ın yeni versiyonu olarak ele alınabilecek olan Edge, bazı konularda diğer tarayıcıların gerisinde kalabiliyor. Farklı bir tarayıcı motoru kullanan Edge’in, yakın zamanda Chrome ve Opera ile aynı tabanlı tarayıcı motoru olan Chromium’a geçiş yapacağı belirtildi.

  • Safari: Sadece MacOs işletim sistemlerinin yüklü olduğu cihazlarda kullanılabilen bu tarayıcı bu özelliği sebebiyle pek rekabet ortamında bulunmuyor. Apple kullanıcıları için büyük kolaylık sağlayan Safari hızlı ve güvenli olmasıyla, Apple cihazlarını kullananların başka tarayıcılara ihtiyaç duyulmasını engelliyor.

Türkiye’de En Çok Kullanılan Tarayıcılar

We Are Social tarafından Türkiye’de en çok kullanılan internet tarayıcıları yayınlandı. Bu listede birinci sırada Google Chrome gelirken son sırada ise İnternet Exploler bulunmakta. İşte kullanım oranları ile birlikte en çok kullanılan internet tarayıcıları şu şekilde:

  • Google Chrome:%75
  • Safari: %10
  • Samsung İnternet: %6.3
  • Opera: %2.1
  • Microsoft Edge: %1.4
  • Firefox: %1.2
  • İnternet Explorer: %0.7
Editör: TE Bilişim