Özel Numara Nasıl Öğrenilir?

Böyle bir numaradan telefon geldiğinde çoğu kullanıcı telefonu açmamayı tercih ediyor. Ancak konu bununla sınırlı değil elbette. Özel numaralardan yapılan aramalar oldukça tedirgin edici de olabilir. Son yıllarda artan dolandırıcılık vakaları da bu endişelerin had safhaya ulaşmasına neden olmuştur. Dolayısıyla gün geçtikçe özel numaralar veya gizli numaralar nasıl öğrenilir sorunun cevabının önemi artmaktadır.

Günümüz dünyasında telefon dolandırıcılığı maalesef ciddi bir sorun teşkil etmekte. Dolandırıcılığın yanı sıra telefon numaranıza dadanan bahis şirketleri veya diğer reklam amaçlı aramalar da oldukça rahatsızlık verici. Bunun dışında elbette taciz amaçlı olarak bu tarz aramalar yapan da bir hayli fazla. Tam da bu noktada ülkemizdeki en büyük GSM operatörleri kullanıcılarına yardımcı olmak amaçlı yollar sunuyorlar. Biz de bu yazımızda, hangi operatöre üye olmuş olursanız olun, bu tarz rahatsız edici aramalarla karşılaştığınızda bu sorunu nasıl çözebilirsiniz ve özel numarayı nasıl öğrenebilirsiniz diye sizinle gerekli bilgileri paylaşmak istedik.

Vodafone Kullanıcıları İçin

Vodafone’da bu rahatsız edici aramaların çözümü için yollar sunan operatörlerin arasında yer almaktadır. Eğer sizin operatörünüz de Vodafone ise bilmediğiniz ya da özel aramaların kime ait olduğunu kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Bu hizmet için Vodafone’un kullanıcılarına sunduğu11 “Vodafone Bilinmeyen Numaralarservisi de bulunmaktadır.

Bunun için eğer sizi arayan numara görünüyor ise 11842’i arayabilir ya da “KIM” yazıp 1 boşluk bıraktıktan sonra sizi arayan numarayı girip 7048’e mesaj atabilirsiniz.

Ancak sizi arayan numara görünmüyorsa, Vodafone’un Bilinmeyen Numaralar Servisi size yardımcı olamayacaktır. Vodafone maalesef bu konuda herhangi bir hizmet sunmamaktadır. Bu tarz rahatsız edici aramalar için yapılacak en doğru şey savcılığa başvurmaktır.

Turkcell Kullanıcıları İçin

Aynen Vodafone’da olduğu gibi Turkcell abonelerinin de gizli numaradan yapılan aramaların sahibini öğrenebilmelerinin yolu savcılığa başvurmaktır. Yani bu bilgiye ancak yasal yollarla ulaşabilirsiniz.  Turkcell bu tarz rahatsızlık verici numaraların kime ait olduğunu öğrenebileceğiniz bir hizmet maalesef sunmamaktadır.

Ancak sizi rahatsız eden gizli numara aramalarda numara görünüyorsa, Turkcell kullanıcıları bu numaraların sahibine kolaylıkla ulaşabilirler. Bu amaçla Turkcell operatörü “Turkcell Bilinmeyen No Servisi” vasıtası ile kolaylıkla abonelerin bu numaralara ulaşmasını sağlar. Bu servisi kullanarak Turkcell Rehber’de kayıtlı olan numaralara ve bu numaraların kime ait olduğu bilgisine ulaşabilirsiniz. Bu işlemi yapabilmek için sizin de Turkcell Rehber’e kayıtlı olmanız gerektiğini unutmamalısınız. Bunun için REHBER yazıp 2200’a SMS gönderebilirsiniz. Kayıt işleminin akabinde, sahibini bulmak istediğiniz numarayı yazıp yine 2200’a gönderdiğinizde, numaranın sahibinin kim olduğu size yazılı bir şekilde iletilecektir.

Türk Telekom Kullanıcıları İçin

Eğer sizi rahatsız eden numara gizli numara ise, diğer operatörlerde olduğu gibi Türk Telekom kullanıcıları da hukuki yollarla bu sorunu çözebilirler. Türk Telekom’un gizli numaraları öğrenebileceğiniz bir servis hizmeti maalesef bulunmamaktadır. Ancak gizli bir numaradan arandığınızda savcılığa başvurarak gerekli bilgileri öğrenebilirsiniz. Siber suçlarla mücadeleye verilen önemin son yıllarda oldukça artması sebebiyle savcılıktan hızlı bir geri dönüş alacağınızdan şüpheniz olmasın.

Size rahatsızlık veren numarayı görebiliyorsanız, diğer operatörlerde olduğu gibi işiniz çok daha kolay. Böyle bir durumda abonelerine hizmet vermesi amacıyla çıkarılan Türk Telekom’un Bilinmeyen Numaralar Rehberini kullanabilir ve numaranın sahibini kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Türk Telekom’un Bilinmeyen Numaralar Rehberini kullanmak için üç yol bulunmaktadır. Bunun için *100# menüsünü, TT Mobil WAP’ı kullanabilir ya da 11855 no’lu numarayı arayabilirsiniz. Sizi arayan kişiye ulaşabilmeniz için sizi arayan numaranın bilinmeyen numaralar rehberinde kayıtlı olması gerektiğini de unutmayın.

Son yıllarda artan telefon dolandırıcılığı dolayısıyla telefonumuza gelen bilinmeyen ve gizli numaralar bizi her geçen gün daha da korkutmaktadır. Hangi operatörü kullanıyor olursanız olun, gizli numaralardan yapılan rahatsızlık verici aramalar için savcılığa başvurmanız gerekmektedir. Eğer sizi rahatsız eden numara görünüyorsa, ilgili operatörün yukarıda bahsetmiş olduğumuz servislerinden birini rahatlıkla kullanabilirsiniz.