İnternet Hızım Çok Yavaş, Bağlanamıyorum!

İnternet hızı konusunda şikayetçi olan kullanıcılara günlük hayatımızda oldukça fazla rastlamaktayız. Bazı durumlar teknik açıdan problem yaratsa da internet sağlayıcıları da sorunlar yaşatabilmekte. Oldukça değişken hızlara sahip olan bir internet hızına sahipseniz ve bu problemi ortadan kaldırmak istiyorsanız bazı çözüm yöntemleri ile internet hızınızı çok daha iyi bir hale getirebilirsiniz.

Problemin Kaynağını Bulmak

İlk olarak çözüm yöntemleri üretebilmeniz için problemin kaynağını bulmanız gerekmektedir. Bağlantınızın yavaş olduğunu ve internet sağlayıcınızın sizlere vaat ettikleri hizmeti sunmadıklarını düşünüyorsanız çeşitli testler ile bu duruma bir açıklık getirebilirsiniz. Bağlantınızın gerçekten yavaş olup olmadığını belirleyecek bu testler birçok farklı sistem tarafından yapılabilmekte. Hız testi uygulaması için tarayıcınız üzerinden arama yaparak kolaylıkla bir uygulamaya erişebilirsiniz. Speed test olarak da İngilizce adıyla dikkat çeken bu uygulamalar internet üzerinden kolayca erişebileceğiniz sistemlerdir. Arama yaptıktan sonra eriştiğiniz uygulamayı başlatarak sonuçların sizlere sunulmasını bekleyiniz. Doğru saptamalar için bu işlem esnasında bir indirme yapmadığınıza veya farklı cihazların interneti yoğun bir şekilde kullanmamasına dikkat ediniz. Bu durum farklı sonuçlar ortaya çıkarabileceğinden dolayı sizleri yanıltabilecektir.

İnternet sağlayıcınızın sizlere sunduğu yükleme ve indirme hızlarını sonuçlar kısmında görebiliyorsanız bir problem yok demektir. Sizlere sunulan hizmet konusunda emin değilseniz bu şekilde durumu kesinleştirebilirsiniz. Unutmayın test sırasında bazı ufak kayıplar olabileceğinden dolayı hızınınız ufak seviyelerde düşüş gösterebilmektedir. Test doğruluğu ve aynı zaman da internetinizi daha hızlı kullanmak için kablolu bağlantı kullanmaya özen gösterin. Bu sayede kayıpları engelleyerek çok daha hızlı bir internet erişimine sahip olabilirsiniz. İnternet dalgaları yatay olarak ilerlediğinden dolayı eviniz içerisinde doğru bir şekilde ilerleyemeyebilir. Özellikle iki katlı ev sahipleri modemin bulunmadığı katlar içerisinde oldukça problem yaşayabilmektedir.

Hız testinin sonuçları konusunda size sağlanacak olan internet hızından çok daha düşük sonuçlar ile karşılaştıysanız bu durum konusunda harekete geçmeniz gerekmektedir. İnternet sağlayıcınız ile görüşerek bu durumları düzeltmeleri konusunda yardım talep edin. İletişim numaraları ve müşteri destek sistemleri vasıtası ile bu iletişimi kolayca kurabilirsiniz.

Sağlayıcı Dışındaki Problemlere Çözüm Önerileri

İlk olarak sağlayıcınız konusunda bir problem yaşamıyorsanız yukarıdaki kısımda bahsettiğimiz gibi modeminizin yerine oldukça dikkat etmelisiniz. Kablosuz bağlantı sinyalleri evin içerisinde rahatça hareket edemiyorsa sizlere oldukça verimsiz bir internet bağlantı hızı sunacaktır. Bu problemi ortadan kaldırmak için sinyal güçlendirici ve sinyal dağıtıcı cihazları kullanabilirsiniz. Bu cihazlar sinyallerin yayılım hızını arttırmakla birlikte menzillerini de arttırmaktadır. Aynı zaman da iki farklı konumdan dağıtacağınız wi-fi sinyalleri tek konuma göre çok daha verimli sonuçlar doğuracaktır.

IP adresiniz konusunda bir problem olduğunu düşünüyorsanız modeminizi açıp kapatmak kolay bir çözüm yöntemi olabilmektedir. Modeminiz her açılıp kapandığında farklı bir IP adresine bağlandığından dolayı bu problemi kolaylıkla ortadan kaldırabilirsiniz. Aynı şekilde bilgisayarınızın DNS ayarları bölümde çeşitli düzenlemeler yaparak çok daha verimli bir internet hızına sahip olabilirsiniz. İnternet üzerinden yapacağınız araştırmalar ile en uygun ayarları bulabilmeniz mümkün.

5GHz bandı güncel olarak birçok internet sağlayıcısı tarafından müşterilere sunulmaya başlandı. Bazı cihazlar bu bant içerisinde verimli çalışamadığı için 2.4GHz bandı hali hazırda kullanılmakta. Eğer manuel olarak bu tercihi yapmamanız halinde gereksiz yere çok daha yavaş bir internet kullanmak zorunda kalabilirsiniz. İnternet hızı konusunda ufak bir devrim yaratan bu durumdan faydalanmayı ve bağlantı problemlerinden kurtulmayı unutmayın.

Editör: TE Bilişim