Instagram sen dönemin popüler bir sosyal medya uygulaması olup, fotoğraf paylaşımı yapılabilen, insanların birbiri ile sanal ortamda buluştukları bir platformdur. Genel olarak Instagram bireysel zevkleri, kişisel ilgi alanlarını kendi arkadaş grubunuz içerisinde paylaşmak ya da çeşitli topluluk aktivitelerini duyurmak, insanları bir araya getirmek için kullanılmaktadır. Ancak bazen bir takım kişiler tarafından insanların etkileşim halinde bulunduğu bu platform suistimal edilmektedir. Günümüzde Instagram bünyesinde milyonlarca fake hesap barındırmaktadır.  Instagram fake hesap açılmasının pek çok nedeni bulunmaktadır. İnsanlar kendilerini ifşa etmeden başka profilleri keşfetmek, kendi bilgilerini paylaşmamak, eğlenmek ya da başkalarını taklit etmek amacıyla fake hesap oluşturmaktadırlar.

Elbette bu durum Instagram kullanıcılarında merak uyandırırken, bazı kullanıcıların olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır. Çünkü fake hesapların çalıntı olma ihtimali vardır. Bunun yanı sıra fake hesaba sahip kişiler, diğer Instagram kullanıcılarını çeşitli yollarla rahatsız edebilmektedir. İşte bu tarz durumları önlemek adına sizin için derlediğimiz bu yazımızda Instagram fake hesap bulma ile ilgili tüm detayları paylaştık. Sizler için ilk olarak Instagram fake hesabın nasıl anlaşılacağına değindik.

Instagram Fake Hesap Sorgulama

Günümüzde sosyal medya insanların neredeyse tüm yaşantılarını paylaştıkları bir iletişim platformudur. Uygulamada paylaşılan fotoğraf ya da video tarzı paylaşımlar, kullanıcının inisiyatifine bağlı olarak ister sadece takipçilerine açık olur ister gizlilik özelliği kaldırılır. Özellikle ünlü ve viral kişilerin hesapları, tüm Instagram kullanıcıları tarafından ulaşılabilir vaziyettedir. Ama bunun yanı sıra pek çok kişi, paylaşımlarını sadece takipçilerinin görebileceği şekilde gizlemektedir. Tabi kullanıcılar, kişisel bilgilerinin ve paylaşımlarının fake hesaplar tarafından görülmesini istemezler. Peki, Instagram fake hesap sorgulama nasıl yapılır? Fake hesabın kime ait olduğu nasıl bulunur? Yazımızın ilerleyen bölümlerinde bu sorularınız ve daha fazlasını ayrıntılı bir şekilde cevaplandırdık.

Instagram’da Fake Hesap Nasıl Anlaşılır?

Instagramda fake hesapları anlamak için birkaç püf nokta bulunmaktadır. Bu sayede rahatsızlık duyduğunuz fake hesapları kolay bir şekilde tespit edebilirsiniz. İşte fake hesapları anlamak için dikkat edilmesi gereken noktalar:

Profil Fotoğrafı: İlk olarak profil fotoğrafına dikkat edilmelidir. Çoğunlukla fake hesap oluşturan kişiler, profil resmilerini internet tarayıcısı üzerinden bulmaktadırlar. Bu şekilde diğer kullanıcılara hesabın gerçek bir kişiye ait olduğu izlenimi verilir. İnternet tarayıcısından alınan resimler genelde oldukça aşikardır. Ancak yine de emin olmak için, sizi takip eden bir kullanıcının fake hesap olduğunu düşünüyorsanız, profil fotoğrafını Google üzerinden taratabilirsiniz. Bu işlemi aşağıdaki sıralama ile rahatlıkla yapabilirsiniz:

  • İlk olarak fake hesap olduğunu düşündüğünüz kişinin profil fotoğrafının telefonunuza indirin,
  • Google arama çubuğunda bulunan görseller kısmına girin,
  • Arama çubuğunun sağ alt tarafında fotoğraf makinesi simgesi bulunmaktadır.
  • Bu simgeye tıklayarak, indirdiğiniz resmi yükleyin ve taramanın sonlandırılmasını bekleyin.

Fake hesap nasıl anlaşılır merak edenler için bu yöntem oldukça etkilidir. Bu şekilde, Google tarayıcısına yüklediğiniz fotoğrafın farklı kullanımlarını görüntüleyebilir ve dolayısıyla hesabın fake olduğunu kanıtlamış olursunuz.

Takip ve Takipçi Sayıları: Genelde fake hesapların takipçi sayıları orantılı değildir. Bunun sebebi birçok fake hesabın aslında takipçi satın alan kişilere satılmak üzere açılmalıdır. Dolayısıyla bu hesapların amacı diğer kullanıcıları takip etmek olduğu için bariz bir şekilde takip sayıları fazla iken takipçi sayıları oldukça azdır. Diğer kullanıcılar tarafından anlaşılmaması için birçok fake hesap birbirlerini takip ederler.

WhatsApp'ta yeni dönem! HD video gönderme nasıl yapılır? WhatsApp'ta yeni dönem! HD video gönderme nasıl yapılır?

Sahte Paylaşımlar: Genel olarak fake hesaplar, anlaşılmamak için profillerini resim ya da video gibi içeriklerle doldururlar. Bu içerikler farklı kaynaklar aracılığı ile elde edildiğinden dolayı görüntü kaliteleri düşüktür. Ya sürekli öz çekim paylaşımları yapılır ya da manzara gibi resimler paylaşılır. Elbette daha kesin bilgi sahibi olmak adına profiller için uygulanan yöntem burada da kullanılabilir. Google görsellerden arama yaparak, sorgulanan hesabın fake olup olmadığı anlaşılabilir.

Sürekli Resim Ve Video Paylaşımı: Birçok fake hesap, diğer kullanıcılara normal hesap izlenimi vermek adına aynı gün içerisinde fazla sayıda paylaşım yapmaktadır. Dolayısıyla fake hesap olduğundan şüphelendiğiniz kullanıcıların paylaşım tarihlerini kontrol edebilirsiniz. Eğer hesapta bulunan resim ve videolar, aynı saat içerisinde paylaşılmış ise bahsi geçen hesap büyük ihtimalle fake hesaptır.

Yüksek Takipçi - Düşük Beğeni: Bazı fake hesaplar belirli bir amaç için açılırlar. Genellikle kötü maksatlı olan bu hesaplar takipçi satın alarak gerçekçi bir görünüm oluşturmayı amaçlarlar. Bu sebepten ötürü her ne kadar yüksek takipçiye sahip olsa da paylaşılan içeriklere az beğeni ve yorum gelmektedir. Fake hesap olduğunu düşündüğünüz kullanıcıların takipçi sayıları ile beğeni sayılarını karşılaştırabilirsiniz. Eğer yüksek takipçiye sahip ama az etkileşimli bir hesap ise büyük ihtimalle fake hesaptır.

Paylaşım Yapılan İlk İçerik: Instagram uygulaması düzenli olarak fake hesapları kaldırmaktadır. Ancak buna rağmen fake hesaplar çok hızlı bir şekilde çoğalır. Bu durumun sonucunda çoğu fake hesabın ilk paylaşımı yakın bir tarihe aittir. Fake hesap olduğundan şüphelendiğiniz kişilerin ilk paylaşımlarını ne zaman yaptıklarını kontrol edebilirsiniz. İlk yapılan paylaşımlar yakın tarihli ise bu hesabın fake olabileceğini göstermektedir. Yine de emin olmak adına diğer faktörlerde göz önünde bulundurulmalıdır.

Instagram’da Fake Hesabın Kime Ait Olduğu Nasıl Bulunur?

Instagram’da fake hesabın kime ait olduğunu bulmak için birkaç yol bulunmaktadır. İlk olarak fake hesabın kime ait olduğunu anlamak için şu adımlar izlenebilir:

  • Şifremi unuttum seçeneği ile çıkan sayfada kullanıcı kısmına sahibini öğrenmek istediğiniz hesabın adını yazmalısınız.
  • Daha sonra şifre yenileme işlemi için kişinin e-posta adresine bir bağlantı gönderilir.
  • Elbette bu şekilde kişinin e-posta adresi tam olarak öğrenilemez. Ancak mail adresinin bir kısmı görülebilmektedir. Mail adresi üzerinden şüphelendiğiniz bir kişi var ise tahmin yürütebilirsiniz. Bu yöntem ile tanıdığınız bir kişinin fake hesabını kolayca açığa çıkartırsınız.
  • Ancak bu yöntem tanıdığınız ve tahmin yürütebileceğiniz e-posta adresleri için geçerlidir. Eğer hesap sahte bir e-posta adresi ile oluşturulmuş ise fake hesabın kime ait olduğunu öğrenmeniz oldukça zordur.

Bunun dışında Fake hesap ile ciddi bir problem yaşanıyorsa; taciz ya da benzeri durumlar söz konusu ise mutlaka savcılığa başvurulmalıdır. Bu şekilde savcılık fake hesabın kime ait olduğunu ip adresini kullanarak öğrenebilir.

Sahte Veya Çalıntı Hesap Nasıl Şikayet Edilir?

Kötü amaçlı bazı kişiler, gerçek Instagram hesabına sahip kişilerin hesabını çalmakta ya da o kişilere dair sahte hesap açmaktadır. Eğer kendi adınıza sahte bir hesap açıldığına dair bir şüpheniz varsa mutlaka Instagram ile iletişime geçmelisiniz. Instagram ile iletişime geçip ‘adıma sahte hesap açılmış’ diye bildirmeniz yeterli olmaktadır. Öncelikle şikayet formu doldurmanız gerekmektedir. Bu form gönderildikten sonra kısa sürede size geri dönüş sağlanacaktır. Hesabın sahte olduğu doğrulandıktan sonra fake hesap, Instagram tarafından silinir.

Bu yazımızda sizinle Instagram fake hesap bulma ve kime ait olduğunu anlamaya dair bir yazı paylaştık. Instagram ile ilgili yaşadığınız farklı sorunları sizler için ayrıntılı bir şekilde derlediğimiz diğer yazılarımız ile kolaylıkla ortadan kaldırabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim