Google News Nedir ? Nasıl Kayıt Olunur ?

Siteniz içerisinde spam öğeler ve özgün olmayan içerikler botlar tarafından fark edildiği taktirde içerikleriniz bir daha Google News aramaları içerisinde gösterilmeyebilir.

Google News Genel Yönergeler

Anlaşılabilir bir dil ile yazım hatası içermeyen içerikler özgün olduğu taktirde yönergelere genel olarak uyum sağlamaktadır. Sizleri öne geçirebilecek güncel yönergeler şunlardır;

  • Güncellik: Google News içerisindeki siteler genel olarak güncel durumlar ve olaylar ile alakalı olarak seçilmektedir. Zamanında oluşturulan analizler ve yazılar genel olarak sistem içerisinde yer almaktadır. Bu güncel durumlar içerisinde iş ilanları, tavsiyeler, gayrimenkul ilanları, hava tahminleri ve hisse senedi gibi veriler yer almamaktadır.
  • Özgünlük: Orijinal olarak oluşturulan haberler Google News dizini içerisinde yer alabilecek içeriklerdir. İçerikleriniz içerisinde yazar adının ve yazım tarihinin bulunması oldukça önemlidir. Bu duruma ekstra olarak dikkat etmeniz önerilmektedir. Özgün olmayan ve başka kaynaklar içerisinden topladığınız içerikleri .txt dosyaları yardımı aracılığı ile Google botlarından uzak tutun.
  • Reklam Sınırlama: Reklam kaynaklarınızı ve ücretli tanıtım seçeneklerinin miktarı içeriğiniz içerisinde sırıtmamalı ve asıl konudan uzaklaşarak oldukça fazla sayıda bulunmamalıdır.

Yönergelerde belirtilen durumlara uyum sağlamamanız halinde Google News dizinleri içerisinde yer almanız oldukça zor olacaktır. Uygun olmayan içerikler ve yanıltıcı faaliyetler içeren siteler dizin üzerinden kaldırılmaktadır. Sitenizin veya içeriğinizin Google News üzerinden kaldırılmamasını istiyorsanız yönergelere uyum sağlamanız dikkat etmeniz gereken birinci konu olarak öne çıkmaktadır. Başka bir kullanıcı ya da içeriğin bu yönergelere uyum sağlamadığını düşünüyorsanız spam raporu olarak Google News sistemine iletide bulunabilirsiniz. Her gönderilen spam raporuna manuel şekilde dikkat edilmesi imkansız olsa da sistem en iyi şekilde bu raporları değerlendirecektir. Değerlendirilen raporlar sonucunda uygun bulunmayan site ve içerikler dizin içerisinden tamamen kaldırılmaktadır.

Google News Hakkında Teknik Yönergeler

Google News, haber siteleri içerisinde bulunan bilgileri otomatik olarak taramak için bilgisayar algoritmaları kullanmaktadır. Sistem içerisinde makale içeren web sayfalarını belirleyerek çeşitli özelliklere sahip olan makaleleri saptamaktadır. Bu belirlemeyi yapmak ve bu konuda yardımcı olmak için site içerisinde bazı özelliklere uym sağlanması ve teknik yönergeler bulunması gerekmektedir.

  • URL: Makale URL’leri tamamen özgün ve benzersiz olmalıdır. Bu şartları sağlamayan ve kalıcı olmayan URL’ler uygun görülmeyecektir.
  • Bağlantılar: Google algoritması siteniz içerisinde tarama yaparken metin içerisinde birkaç adet HTML bağlantısı aramaktadır. Grafik bağlantıları içerisinde bulunan bağlantıları taramak mümkün değildir bu yüzden bu duruma da ayrıca dikkat edilmelidir.
  • Makale Biçimi: Google algoritması içerik olarak sadece PDF’leri ve HTML bağlantılarını tarayabilmektedir. Diğer uygunsuz olan biçimler kesinlikle desteklenmemektedir.
  • Etiketler: Google News içerisinde içeriğinizin yer alabilmesi için Google botlarının sitenizi tarayabilmesi ve sorunsuz bir şekilde dizin olarak sisteme ekleyebilmesi gerekmektedir.
  • Medya İçerikleri: Ses dosyası ve medya içerikleri Google News tarafından şu anda sisteme dahil edilememektedir. Nadiren bu içeriklere yer verilebilse de bu durumu gözden atlamamanız oldukça önemli.
  • Site Haritası: Bu durum zorunlu olmasa da içeriğinizin Google algoritması tarafından incelenmesi ardından onaylandığı taktirde konsol hesabınızdan göndereceğiniz site haritası oldukça faydalı olabilmektedir.

Google News Başvuru

Teknik ve genel yönergelere uyum sağladığınızı düşünüyorsanız siteniz için Google News başvurusunda bulunabilirsiniz. İzleyeceğiniz adımlar şu şekilde olacaktır. Google Haberler içerisinde Yayıncı Merkezine gidin. Search Console üzerinden haber sitenizin sahibi olduğunuzu doğruladıktan sonra eklenme isteğinde bulun butonuna tıklayın. Sitenizin bilgilerini tamamen ve doğru şekilde doldurduktan sonra gönder tuşuna basın. Birkaç hafta içerisinde geri dönerek başvurunuzun kabul edilip edilmediği kontrol edin.

Editör: TE Bilişim