Google'da Tersine Görsel Arama Nasıl Yapılır?

İnternet üzerinden birçok arama çeşidi yapılabiliyor. Aranılan bir bilgi ile ilgili görsellere ulaşılabildiği gibi tam tersi yolla bir görselle ilgili bilgiye de ulaşılabilir. Google ve başka sitelerin bu arama türüne uygun olmasıyla istenilen bir görsel aratılabilir. Görsel aratmak için çeşitli sebepler olabilir. Elimizdeki görselin bir benzerini arıyor olmak veya benzerinin olmadığından emin olmak gibi birçok sebeple bu aramayı yapabiliriz. Tersine görsel arama geniş bir içerik yelpazesini kullanıcıya sunar. İstenilen her türlü görsele ulaşabilmek bu şekilde kolay ve rahat olur. Bir görselin doğruluğundan emin olmak için veya oluşturulan içeriğin doğru olması için başvurulabilecek etkili bir yöntemdir.

Tersine Görsel Arama Nedir?

Google arama motorunun sunduğu birçok arama özelliği mevcuttur. Bunlardan biri olan tersine görsel arama nedir sorusunun cevabı ise bir görselin internet dünyasındaki yerini bulmak denilebilir. Bu görsel arama özelliği eldeki içeriğin sahte olup olmadığından emin olmak için kullanılabileceği gibi görsel çeşidini arttırmak için de kullanılabilir. Kolay ve hızlı yoldan görseller hakkında bilgi edinme yolu olan tersine görsel arama Google gibi birçok arama motorunda mevcuttur.

Tersine Görsel Arama Nasıl Yapılır?

Masaüstü sitelerden veya mobil cihazlardan olmak üzere iki şekilde tersine görsel arama yapılabilir. Masaüstü üzerinden tersine görsel arama yapma yolu şöyledir:

  • Eğer aranılmak istenen görsel bir web sitesi içerisindeyse bu görsele bilgisayar faresinin sağ tuşu ile tıklayarak çıkan seçeneklerden ‘Google içinde resim ara’yı seçerek görsel aratılabilir.
  • Mevcut olan bir görsel aranmak ve incelenmek isteniyorsa Google üzerinden yapılabilir. images.google.com bu bağlantıdan istenen görsel yüklenerek gerekli araştırma yapılabilir.
  • Google gibi başka sitelerde de bu arama mevcuttur. Arama seçenekleri arttırılarak daha iyi sonuçlar elde edilebilir. Bunlardan biri Bing sitesidir. Yine aynı şekilde bu siteye yüklenen görsel ile istenen arama yapılabilir.
  • Görsel yüklenirken izlenen belli adımlar vardır. Önce fotoğraf makinası amblemine tıklanır ve görsel seç yazısı seçilir. Çıkan doya bölümünde bilgisayarda bulunan ilgili görsel seçilir ve yüklenir. Ara tuşuna basıldığında alakalı görseller karşınıza çıkacaktır.
  • Bir diğer görsel yükleme şekli de sürükleme yoludur. Bilgisayarda kullanılmak istenen görsel seçilir ve fareyle tıklayıp basılı tutarak sürüklenir. İlgili bölüme getirilip bırakıldığında istenen görseller çıkacaktır.
  • Yine site içerisinde karşılaşılan bir görselin araması yapılmak istendiğinde görsele sağ tuş ile tıklanır. Çıkan seçeneklerden resmin URL’sini kopyalaya basılır. Bu kopyalanan URL arama motoru bölümüne yine sağ tıklanarak yapıştırılır. Enter tuşuna basılarak arama yapılır.
  • Mobil cihazlardan da görsel arama yapılabilir. Bunun için de yine web sitesi üzerinden basılı tutularak kopyalama işlemi yapılabilir. Mobil cihazdan tersine görsel arama yapmak için geliştirilmiş uygulamalar da vardır.

Tersine Görsel Arama Yapılan Siteler

Görsel aramanın yapılabileceği siteler ve uygulamalar mevcuttur. Bilgisayar üzerinden yapılan aramalarda daha çok Google Chrome uygulaması kullanılsa da farklı seçenekler de mevcuttur. Bing isimli site de aynı şekilde Google gibi arama yapmaya elverişlidir. Aynı şekilde ImgOps da basit bir arayüze sahip olduğundan kolaylıkla kullanılabilir. Bunun için sadece URL kopyalayıp yapıştırmak yeterli olacaktır. Google tersine görsel arama da en çeşitli sonuçları verse de seçenek arttırmak ve daha verimli sonuçlar elde etmek için başka sitelerden de faydalanmak önemlidir. Bu siteler gibi tarayıcılar arasında da tersine görsel arama özelliğinde farklılıklar vardır.

Bazı tarayıcılarda eklentiler kullanılarak arama yapılabilir. Google Chrome site içerisinde olan görselin sağ tıklanarak kolayca aranmasını sağlar. Fakat bir kolay yol da bazı eklentileri tarayıcıya ekleyerek kullanmaktır. Bunlardan biri olan RevEye Reverse Image Search adlı eklenti büyük pratiklik sağlama da başarılı. Bu eklenti Chrome uygulamasına eklendikten sonra sağ tıklayarak Bing, Yandex gibi çeşitli sitelerden arama yapılmasına olanak sağlıyor. Böylece kısa yoldan daha fazla seçenek elde ediliyor ve sonuç çeşitliliği arttırılmış oluyor. Yine aynı şekilde INVID de kullanılabilecek eklentiler arasında yer alıyor.

Tersine Görsel Aramayla İlgili Bilinmesi Gerekenler

  • Bu arama çeşidinin sonuç verebilmesi için ilgili görselin veya benzerlerinin veri tabanına işlenmiş olması gerekmektedir. Bu sebeple bazen ne kadar farklı siteden aranılırsa aranılsın bir sonuç elde edilemeyebilir.
  • Photoshop uygulamalarıyla birçok görselde çeşitli değişiklikler yapılabiliyor. Bu yüzden karşılaşılan ve aratılmak istenen bir görselin değiştirilmiş olması da mümkündür.
  • Bu yöntem bir görselin sahte olup olmadığını araştırmak için kullanılabileceği gibi bir profil sahibinin gerçekten kendi fotoğrafını kullanıp kullanmadığı da bu yolla kolayca anlaşılabilir.
  • Çıkan sonuçlar bağlamından kopmuş bir görsel olabileceği için her zaman farklı sitelerden arama yapılması ve yine de tam olarak emin olunmaması önemlidir.
  • Bir içerikte kullanılacak görsel eğer pek alışık olunmadık bir anlatıma sahipse kullanmadan önce mutlaka tersine görsel arama yöntemine başvurulmalıdır.
  • Google görsel arama bölümünde daha spesifik bir arama yapılabilmesi için gelişmiş görsel arama seçeneği mevcuttur. Bu seçenekle daha fazla filtreleme yaparak istenen sonuca daha çok yaklaşılması mümkün kılınabilir.