Bir.
Ak Parti İl Başkanı Zeki Tosun.
İktidar partisi il başkanı olduğu için çok şey beklenen bir isim. Daha girişimci, daha agresif, daha hızlı ve daha fazla medyaya çıkan bir isim olması beklenebilir. Doğrudur. Mütevazı yapısı, polemikten uzak duruşu nedeniyle bu yönleri eksik görülebilir. Ekibini daha iyi organize ederek çalıştırması gerekirdi. Sorunlar, meseleler, sataşmalar, polemikler konusunda hazırcevap olmaması eksi yazıyor olsa da partinin Zeki Abi’si olmasını bu sakinliğine borçlu. Çevresi tuzaklarla dolu olan Tosun’u yeme planları işliyor! Tosun’un şehrin talep ve sorunları konusunda daha baskın ve birleştirici olması beklenirken son dönemlerde iktidarın yaptığı çalışmaları sürekli olarak sosyal medyadan paylaşan Muammer Avcı’nın gölgesinde kalıyor. En azından görüntü bu!
*

İki.
CHP İl Başkanı Murat Pulat
Düzgün bir isim olabilir ama siyaset için sadece düzgün bir isim olmak tek başına yeterli değil. Hakkı Güney sonrası göreve gelen Pulat, protokol işleriyle uğraşırken zaman su gibi akıyor. Pulat, her yerde konuşulmaması gerektiğini düşünüyor olabilir ama siyaset boşluk kaldırmıyor. Kitlenin ve örgütün beklediği Murat Pulat bu değil. Şehrin doğru siyasete ihtiyacı varsa CHP’nin bu kadar silik durması yanlış!
*

Üç.
MHP İl Başkanı Varol Demirköse
Hamdi Ayan sonrası göreve gelen Varol Demirköse yeniden İl Başkanı olmanın telaşı içinde. Kısa süre öncesine kadar şehrin asıl meselelerine kafa yoran adam olarak atağa kalkan ve iktidar kanadını rahatsız eden açıklamalarıyla dikkat çeken Demirköse, önce kündeye gelip sonra tuş olmamak için enerjisini parti içi meselelere harcamakla meşgul. Gündem yaratan, devamlılık sağlayan çözüme zorlayan öneri ve çabalardan yoksun.
*

Dört.
İYİ Parti İl Başkanı Yavuz Erkmen.
Şüphesiz son dönem en iyi çıkış yapan muhalefet partili il başkanı.
Bazı yerel sorunların daha fazla tartışılabilir olmasında etkili olmaya çalışan Erkmen evini de Ankara’dan Zonguldak’a taşıdı. Erkmen’i önümüzdeki günlerde daha etkin göreceğimiz kesin. Son dönem CHP’li Murat Pulat ve MHP’li Varol Demirköse’den çok onun adı konuşulur oldu.
*

Beş.
Saadet Partisi İl Başkanı Burak Erol
Burak Erol’u en çok genel seçimlerde ortaya koyduğu performansıyla hatırlıyoruz. İl Başkanlığı görevine geldikten sonra teşkilat içinde yapılanma ve yapılandırma ağırlıklı çalışan Erol’un şehir siyasetine ve sorunlara yönelik düşüncelerinin kamuoyuna yeterince ulaşmaması ve ulaştıramaması en büyük eksiği. Diğer muhalif partilerin il başkanları gibi toplumda karşılığı olan, doğru konularda ses getirecek performanstan uzak. Isınma turu devam ediyor. Burak Erol’u yakın gelecekte daha aktif görmek mümkün olabilir.
*

Altı.
DEVA Partisi İl Başkanı Fatih Keleş.
Genel Başkanlığı’nı Ali Babacan’ın yaptığı DEVA Partisi’nin İl Başkanlığına getirilen Fatih Keleş, bu göreve gelmesi sonrasında farklı yorumlar yapılmış olsa da siyasete hızla ısındığını görüyoruz. Babacan faktörü Keleş’i çok daha rahatlatan etken. Ankara’dan esecek rüzgara göre çok daha öne çıkması mümkün. Siyasete ısınma turu devam ediyor şehre yabancı değil. Eksiklerini biliyor. Sakin ve kararlı başladı. Şehrin asıl meseleleri üzerinden gündeme gelebilirse eli çok daha güçlü olur. Örnek. Tren seferlerinin başlatılamamasını gündeme getirmiş olması!
*

Yedi.
Gelecek Partisi İl Başkanı Hikmet Aydın
Ak Parti’den meclis üyeliği yapan Aydın, siyasette yeni değil ancak hem partisinin hem de kendisinin sürecin neresinde yer alacağına yönelik soru işaretleri çok fazla olduğu için pek geleceği yok gibi. Ahmet Davutoğlu’nun siyaseten çok daha etkin olacağına inanılmış olunsaydı siyaset borsası zaten kendisine bu fırsatı vermezdi! Yine de inanmak güzel. Tabansız, parasız, imkansız siyaset bu kadar olur!
*

Sekiz.
Vatan Partisi İl Başkanı Gökhan Yılmaz.
Avukat Gökhan Yılmaz Vatan Partisi’nin yeni İl Başkanı. Pandemi sürecinde olmasına karşın kurumsal ziyaretler yapmaya çalışıyor. Yılmaz; “Söz konusu vatan ise gerisi teferruat” ekseninde.
*

Sonuç.
Siyaset konuşmakla değil üretmekle olur.
Şehrin asıl konularından gündem yaratabilen, toplumda karşılık bulan işlere imza atabilen ve bunları iyi anlatabilen siyasetçi mutlaka karşılık bulur. Siyasetçi dediğin, il başkanı dediğin vitrin süsü olmamalı. Çamda kozalak, saksıda kaktüs olmak ile il başkanlığı arasında önemli bir fark olmalı! Şehrin doğru siyasete, hızlı siyasete, rekabete, sorunları ve çözümleri tartışmaya ihtiyacı var!