Daha Sağlıklı ve Bakımlı Ellere Sahip Olmak İçin Yapmanız Gereken 8 Şey

  1. Ellerinizi Güneş Kremiyle Korumaya Alın

Hepimiz ellerimizi sağlıklı ve güzel görmek isteriz. Bakımlı eller kendimize gösterdiğimiz özenin belirtisidir. Ellerimizin sağlıklı ve güzel görünmesinin en önemli yollarından biri güneşin kötü ışınlarından korunmasını sağlamaktır. Ellerin güzel görünmesinde el bakımının önemi göz ardı edilemez. Tam bu noktada güneş kremleri devreye girer. Ellerde oluşabilecek sağlık problemlerini, lekeleri önlemeye yarayan bu kremler el bakımının vazgeçilmezlerindendir.

El bakımı neden önemlidir? Çünkü, vücudumuzun uzun süre güneşe maruz kalan birçok yerinde olduğu gibi ellerimizde de kötü sonuçlar meydana gelebilir. Bunlardan korunmamızı sağlayacak kremler kullanmalıyız. Güneşe çıkmadan 30 dakika önce evlerimizde süreceğimiz güneş kremi ellerimizi güneşe bağlı olumsuzluklardan koruyacaktır. El güzelliği adına kremininizin minimum 50 spf değerinde olması gerektiğini unutmayınız.

  1. Peeling İle Ölü Derilere Elveda

El bakımı ve el güzelliği için birçok ürün kullanılmaktayız. Bu ürünleri kullanırken ürünlerin ellerimize sağlayacağı faydanın derecesini artırmanın yollarını bilmeliyiz. Ürünlerin etki derecesini artırmak için ölü derilerden kurtulmak çok önemlidir. Bakımlı eller için peeling uygulaması oldukça rahatlatıcı ve koruyucudur.

Öncelikle ellerinizi bir miktar ılık su ile ıslatın. Ardından fırça ya da derinize zarar vermeyecek yumuşak bir sünger iyi bir masaj yapın. Çeşitli doğal yollarla peeling hazırlayabileceğiniz gibi hazır olarak satın alabileceğiniz el maskeleri de kullanılabilir.

Zeytinyağlı el peelingi ile ölü derilerden kurtulmak artık mümkün. Bu doğal peelingin tarifi şu şekilde: 2 yemek kaşığı şeker ve 3 yemek kaşığı zeytinyağını küçük bir kapta iyice karıştırın. Bir miktar elinize alın ve avuç içleri, bilekler dahil iyice masaj yapın. 2-3 dakika kadar elinizde beklettiğiniz karışımı ılık su yıkayıp durulayın. El bakımı nasıl yapılır evde diyorsanız bu peelingi denemeye değer!

  1. Nemlendiriciniz Hep Sizinle Olsun!

Bakımlı eller hiç uzak değil! Herkes bakımlı, güzel ve yumuşak ellere sahip olmak ister. Siz de böyle bir eliniz olmasını istiyorsanız yanınızda mutlaka nemlendirici bulundurun. Sağlıklı, bakımlı ve yumuşak eller için kullanacağınız nemlendiriciler konusunda seçici davranmalı ve uzmanların görüşlerini dikkate almalısınız. Hyalüronik asit içeren nemlendirici kremler ilk tercihiniz olmalıdır. “Hayır ben hazır krem kullanmak istemiyorum, doğal kremim olsun” diyorsanız onun için de tarifimiz hazır. Haydi malzemelerimize ve yapılış şekline bakalım:

  • Evde bakımlı eller için ne yapmalı? Bir el bakımı bitkisel yöntemiyle başlayalım.
  • Bir su bardağı zeytinyağı veya tatlı badem yağını hindistan cevizi yağı ve bal mumu ile birlikte bir kapta karıştırın.
  • Malzemelerin bulunduğu kabı içinde sıcak su olan bir tencerenin içine koyun.
  • Kabınız tencerede suda yüzecek şekilde önce orta ateşte sonra kısık ateşte bekletin.
  • Karışım suya temas ettirmeden kabı suyun yüzeyinde yüzdürün.
  • Kıvama geldiğinde oda sıcaklığında beklemeye alın.
  • E vitamini ve istediğiniz aroma yağı ekleyip malzemelerin homojen bir karışım olmasını sağlayın.
  • Doğal nemlendirici kreminiz artık ellerinize sürülmeyi bekliyor!

  1. Lekelere Karşı Kremler Ve C Vitamini!

Bakımlı eller için pratik öneriler sunmaya kahverengi lekelerle devam ediyoruz. Ellerimizde özellikle yaşlanma ile birlikte oluşan kahverengi lekeler yüz ve el gibi bölgelerde melanin yoğunlaşmasından dolayı ortaya çıkmaktadır. Ellerdeki kahverengi lekelerin tek sebebi yaşlılık değildir. Doğum kontrol hapları, hormonal dengesizlikler, gebelik dönemi, karaciğer rahatsızlıkları, stres ve genetik sebepler ellerde kahverengi lekelerin çıkmasının nedenlerindendir.

Ellerdeki kahverengi lekelere karşı el bakımı nasıl yapılır? Çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Kozmetik olarak microdermabrasion ve kimyasal peeling yöntemleri tercih edilebilmektedir. Cilt üst tabakasının soyulmasını sağlayan bir diğer yöntem de kimyasal peelingdir. Güzellik merkezlerinde uygulanan bir lazerle de ciltteki melanin seviyesine etki edilir ve sonucunda kahverengi lekeler azaltılır. C vitamini içeren ürünler kullanarak bu lekelere veda edebilmeniz mümkün!

  1. Egzersizler Yaparak El Sağlığınızı Koruyun

Uzmanlar el bakımı doğal yöntemlerinden biri olarak egzersiz yapmayı tavsiye etmektedir. El sağlığını korumak için neler yapmalıyız sorusunun en önemli cevaplarından biri egzersizdir. İşte birkaç egzersiz tavsiyesi:

  • Öncelikle ellerinizi düz tutun, parmaklarınızı yumruk haline getirip ardından ellerinizi yavaşça açıp ilk haline getirin. Bu hareketi birkaç kez tekrar edin. Ellerinizi kasmamaya ve rahat biçimde yapmaya özen gösterin.
  • İyice sıktığınız yumruğunuzu iyice açın. Parmaklarınız öne doğru gerilsin. 10 defa tekrar edebilirsiniz.
  • Sanki parmaklarınızın arasında boşluk yokmuş gibi birbirine iyice yapıştırın. Ardından yapabildiğiniz kadar parmaklarınızı açın. Bu hareketi de 7 defa tekrar edebilirsiniz. Bakımlı eller için ne yapılmalı sorusunun önemli bir cevabını da vermiş olduk.

  1. Ellerin Kuruyup Çatlamasına Karşı Önlemler

Ellerin kuruyup çatlaması her insanın başına gelebilecek durumlardan birisidir. Özellikle kış aylarında sıkça karşılaşabildiğimiz bir problemdir. Cildinizin, ellerinizin yumuşacık olması için şunu yapabilirsiniz. Çatlamış el bakımı için bir kase kadar ılık suyu 1 tatlı kaşığı deniz tuzu ile karıştırıp ellerinizi içinde tuttuğunuzda cildinizin zamanla yumuşadığını göreceksiniz.

  • Ellerin kuruyup çatlaması temizlik maddeleri yüzünden de olabilir. Kirlenen ellerinizi sabunla yıkadığınızda bile elinizde kimyasallar kalabilmektedir. Uyumadan önce yağlı bir kremle parmak ve parmak aralarına masaj yapmanız tavsiye edilir. Çatlayan el bakımı için yağlı kremler oldukça faydalıdır.

  • Parmak araları birçok zararlı etkiye karşı daha dayanıksızdır ve daha kolay çatlama yaşamaktadır.  Bu bölgeler ve genel el bakımında dikkat edilecek noktalar arasında kremi ellerinizin, parmaklarınızın ve parmak aralarınızın emmiş olması oldukça önemlidir. Bu sebepten dolayı kremi sürdükten sonra iyice masajla yedirmeye çalışın.

  • Çatlaklar için limon suyu ve kolonya karışımı da faydalı olacaktır.

  • Parmaklarınızda ve ellerinizde oluşan çiller size rahatsızlık veriyorsa limon suyu ve tuz karışımıyla ellerinizi ovun.

  1. Tırnak Bakımınıza Dikkat Edin!

  1. Ellerimizi değdirdiğimiz her yerden çeşitli bakterileri ellerimize ve tırnak aralarımıza taşırız. Bakteri ve tırnak mantarlarının sebep olduğu cilt enfeksiyonlarından korunmanın en önemli yolu hijyen kurallarına uymaktır.
  2. Tırnaklarınızın çok güçsüz çabuk kırılan bir yapıya sahip olduğunu düşünüyorsanız bir uzman hekimden randevu almanız da fayda vardır.
  3. Temizlik için kullandığımız kimyasal malzemeler el ve tırnak sağlığını kötü etkileyebilir. Temizlik sırasında eldiven takınız.
  4. Tırnak bakımı nasıl yapılır? Tırnakların sağlıklı bir ölçüde kesilmesi tavsiye edilir. Uzun tırnak seviyorsanız tırnaklarınızın iç kısımlarını suda bekleterek temizlemelisiniz.
  5. El bakımı manikür makasıyla katikullerinizi kesin. Bu işlemi daha acısız ve sorunsuz yapmak için ellerinizi suda bekletip yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Bakımlı eller ve tırnaklar hijyen kurallarına uyulduğunu gösterir.

  1. Bu Muhteşem El Kremi Tarifini Kullanın!

Bu tarifi el bakımı erkek ve el bakımı bayan ürünü olarak kullanabilirsiniz. Su dolu bir tencereye bir cam kase yerleştirin. Ocağı kısık ateşte suyu aniden kaynatmayacak biçimde yakın. Cam kaseye bal mumu (60 gram), shea yağı (2 yemek kaşığı), tatlı badem yağı(120 ml) ve hindistan cevizi yağını (60 ml) dökün. Malzemeler homojen kıvama gelene kadar karışma işlemi yapın. Su kaynamaya geldiğinde güzel koku vermesi için lavanta esansını 20 damlaya yakın ekleyebilirsiniz. Rahatça saklayıp, kullanmanıza uygun olduğunu düşündüğünüz bir kaba döküp soğumasını sağlayın. Mis kokulu, doğal ve son derece faydalı kreminiz artık hazır. İşte size bakımlı ellerin sırrı!

Editör: TE Bilişim