Geçmiş Yıllardan Bu Yana Kadınların Güzellik Uğruna Yaptığı Birbirinden Tuhaf ve Tehlikeli 30 Şey

Güzellik yıllar içerisinde uygulama yöntemleri değişen ama önemini asla kaybetmeyen bir ihtiyaç haline gelmiştir. Günümüzde bile birçok tehlikeli yönteme başvurulduğu düşünüldüğünde tarihte insanların sağlığına zararlı olacak ürünleri denemiş olması veya güzellik için aşırıya kaçmış olmaları pek de beklenmedik değildir. İşte tarih boyunca kadınların güzellik için başvurduğu yöntemler.

1-Ne Kadar Sıkı O Kadar İyi

Eski dönemlerde de şimdi olduğu gibi kadın vücudu ile ilgili belli güzelik anlayışı vardı. İnce bel o dönemlerde çok önemliydi ve kadınlar bunun için sert ve çok sıkı olan korselerden giyiyorlardı. Bu korseler o kadar sıkıydı ki zaman içerisinde iç organlara zarar verebiliyordu. Nefes almakta sıkıntı yaşayan kadınlar baygınlık geçiriyor hatta kaburgaları bile kırılabiliyordu.

2-Ayaklar Küçükse Güzel

Çin’de bir zamanlar çok yaygın olan ayak bağlama uygulaması kadınların ayaklarının küçük kalması için yapılıyordu. Küçük ayaklar güzellik açısından daha uygun bulunduğu için çocukken küçük demir ayakkabılar giyiyorlardı. Yaklaşık 9-10 yaşlarına kadar kalan bu ayakkabılar ayak yapısını bozuyor ve ciddi sağlık sorunlarına sebep oluyordu.

3-Uzun İnce Boyunlar

Daha çok Afrika’da görülen bu uygulamaya kadınların boynuna çocukken demir halka takarak başlanıyordu. Büyüdükçe halka sayısı da artarak boynun zaman içinde uzaması sağlanıyordu. Uzun boyunlu kadınlar daha güzel bulunduğundan ne kadar uzun olursa o kadar iyi demekti. Hala belli bölgelerde devam eden bu gelenek maalesef kadınların hayatları boyunca bu halkalara mahkum olmasına sebep oluyor. Halkalar çıkarıldığında boyun kafayı taşıyamayıp dengesini sağlayamayacağından kırılma riskiyle karşı karşıya kalıyorlar.

4-Radyum Aromalı Makyaj Malzemeleri

Radyumun ilk keşfedildiği dönemlerde tehlikesi henüz net olarak bilinmiyordu. Ciltte enerjik bir görünüm elde edildiği için kullanılan bu malzemelerin zamanla yol açtığı sağlık sorunları sonucunda tehlikeli olduğu anlaşılmış ve bırakılmıştır.

5-Kurşunla Daha Beyaz

Özellikle I. Elizabeth tarafından kullanılan bir diğer ürün kurşundur. Güzellik algısı beyaz tenlerden yana olduğu için o dönemde kadınlar tenleri daha beyaz görünsün diye kurşun kullanıyorlardı. Zamanla kısırlık gibi ciddi sağlık sorunlarına sebep olduğu anlaşıldı.

6-Antik Dönemde Eyeliner

Tarihteki güzellik anlayışı için şimdi olduğu gibi makyaj çok önemliydi. Antimon adı verilen ve ciddi sağlık sorunlarına sebep olan madde o dönemde gözleri boyamak için kullanılıyordu.

7-Diş Boyama

Asya bölgesindeki bazı ülkelerde eski dönemde yaygın olan bir estetik algısı da siyah dişlerdi. Dişlerin beyaz olmasının gülüşü çirkinleştirdiği ve siyah dişlerin statü sahibi olunduğunu belirttiği anlayışı vardı. Bunun için kullanılan kimyasal maddeler zararlı olduğundan yasaklandı.

8-Kaburgasız Daha İnce

Korselerin ince bel için yaygın olarak kullanıldığı dönemde bu yeterli görülmemiş olacak ki kaburga aldırma operasyonuna başvuran kadınlar da olmuş. Dönemin şartlarından dolayı oldukça ciddi zararları olan bu uygulama sonucunda ölüm kaçınılmaz olmuştur.

9-En Güzel Elbise Yağmurda Kalandır

Bir dönem nedendir bilinmez yaygınlaşan bir diğer uygulamada kadınlar elbiselerini ıslatıp öyle giyiyorlardı. Islak elbiseyle daha güzel bir görüntü elde ettiğini düşünen kadınlar bunun sonucunda zatürre gibi hastalıklara yakalanmış hatta hatalarını kaybetmişlerdir.

10-Zehirli Bakışlar

Oldukça zehirli bir bitki olan köpek üzümünden elde edilen göz damlası, bir dönemin büyük göz bebeği daha güzeldir algısı için kullanılıyordu.

11-Artık Her Şey Daha Yeşil

Arsenik ile birlikte yeni bir renk de keşfettiğini düşünen insanlar bir dönem bu maddeyi elbiselerde kullanmışlardır. Moda haline gelen bu yeşil renk zamanla vücuda nüfuz ederek deri renginde değişime ve sağlık sorunlarına yol açmıştır.

12-Kleopatrasız Güzellik Olmaz

Mısır’da Kleopatra tarafından ortaya atılmış birçok güzellik uygulaması mevcuttur. Bunlardan biri de kurşun ve bakır gibi elementlerin karıştırılarak göz farı ve allık yapılmasıdır.

13-X-Ray

Kadınların güzellik algısı içinde hala günümüzde de olan pürüzsüz cilt için yapılan bir diğer uygulama x-ray cihazlarıydı. Bu cihazın kılları azalttığı düşünülüyordu.

14-Cıvayla Lekelere Elveda

Belki de tarihteki estetik uygulamaları arasında en tehlikesi olan cıva ile cilt lekelerini yok etme birçok sağlık sorununu da beraberinde getirmiştir.

15-Eski Moda Maske

Güzellik için yapılan tuhaf şeyler arasında olan bu maske saydam sert bir maddeden yapılmış uzun sivri bir görünüme sahipti. Kadınlar makyajlarını korumak için kullanıyorlardı.

16-Timsah Dışkısı

Tarihteki güzellik algısı için cilde genç bir görünüm veren timsah dışkısı da kullanılıyordu.

17-Balina Spermi

Geçmişte güzel görünmenin yanında kokular da önemliydi. Parfümlerin kalıcılığını arttırmak için balina spermi kullanılıyordu.

18-Güzellik Basıncı

Bir çeşit başlık şeklinde olan cihaz, başın dışını kaplayarak basıncı azaltıyordu. Bu şekilde kan dolaşımı hızlandırılarak cildin tazelenmesi sağlanıyordu. Fakat bu uygulamada basınç değişimi olduğundan bayılmalar meydana geliyordu.

19-Deve İdrarı

Özellikle Arap Yarımadası’nda tercih edilen bu uygulama, saçlara parlaklık kazandırıp canlı bir görünüm sağlıyordu. Saçlar için tercih edilen bir başka ürün olan siyanür ise siyah renk vermek için kullanılıyordu.

20-Güzelliğiniz Kaç Puan Alır

Bir dönem ortaya çıkan güzellik ölçen alet ile kadınların ne kadar güzel olduğu belirleniyordu. Geçmişteki güzellik standartları için o dönem mantıklı bulunmuş ve yüzdeki asimetriyi bulmaya yardım etmiş. Kullanması çok uğraştırıcı olan bu alet bazen çok sıkmayı gerektirdiğinden acıya sebep olabiliyordu.

21-Fareler ve Kaşlar

Kaşları seyrek olan veya hiç olmayan kadınlar bunu telafi etmek için farelerin derilerinden kendilerine takma kaş yapıyorlardı.

22-Gamzeli Gülüşler

Gamzenin günümüzde de estetik bulunduğu bir gerçek. Bunun için artık ameliyatlar yapılıyor olsa da önceden bir cihazla bu sorun halledilmeye çalışılmış. Yüze takılan metal bir aparatla gamze elde edilmesi amaçlanmış.

23-Kertenkele Dışkısı

Timsah dışkısına benzer şekilde kertenkelelerin de dışkıları yüz için kullanılıyordu. Kırışıklıkları gidermek ve genç bir görünüm elde etmek isteyen kadınlar bu yönteme başvuruyordu.

24-Çillerin de Modası Vardır

Günümüzde ne kadar hoş bulunuyor ve sahip olmak için işlem yapılıyorsa da geçmişte bu durum tam tersiydi. Çillerinden rahatsız olan kadınlar gözlerin ve ağzın kapatıldığı yüzün gerisinin açıkta kaldığı bir makine ile çillerini sildirmeye çalışıyorlardı.

25-Burun Her Dönemde Önemli

Yüzümüzde ilk göze çarpan organımız olan burun, estetik çeşitleri arasında en çok tercih edilen bölgedir. Geçmişte ameliyat yerine burnu sıkan bir cihaz tercih ediliyor ve bu şekilde istenilen görüntü elde edilmeye çalışılıyordu.

26-Yüzünüzde Sımsıcak Bir İfade

Geçmişteki estetik yöntemleri arasında bulunan yüz ısıtma maskesi cildi yumuşatarak yeni bir görünüm elde edilmesini sağlıyordu.

27-Soğutucu Maske

Yüze uygulanan bir diğer yöntem ise soğutmaydı. Buz ile yapılan bu uygulama sıkılaştırarak yüzü canlandırıyordu. Fakat yüz felci gibi sorunların da ortaya çıkmasına sebep oldu.

28-Saçlarda Dalgalı Görünüm

Önce belli kimyasalların uygulanıp sonra da yüksek ısı veren bir makinaya maruz bırakılan saçlarda dalgalar elde edilmek amaçlanıyordu. Uygulanan kimyasallar ve yüksek ısı sonradan cilt problemlerine yol açtı.

29-Yüksek Topuklar

Geçmişte kullanılan topuklu ayakkabılarla şimdikiler arasında büyük farklar vardı. Chopin adı verilen o zamanki topuklu ayakkabılar çok yüksek ve kullanımı zordu. Ciddi ayak burkulmalarına ve kırılmalarına sebep oluyordu.

30-Alev Alan Elbiseler

Bir dönem hesaplı olduğu için tercih edilen pazen adlı bir tür kumaş çok çabuk alev alan özelliğe sahipti. Güzel görünmesine karşın özellikle geniş etekli elbiselerde çok acı sonlara sebebiyet veriyordu.

Editör: TE Bilişim