Bu Bilgileri Kaçırmayın: Cilt Bakımı Hakkında Bilmeniz Gereken Tüm Temel Bilgiler

Evlerimize, arabalarımıza, kıyafetlerimize özen gösteriyoruz. Onları kullanma talimatlarına göre uygun şekillerde kullanıp zarar vermemek için çaba sarf ediyoruz. Kıyafetlerimizi yıkamadan önce kullanma talimatını okuyor, uygun derecede ve şekilde yıkıyoruz. Peki doğanın bize sunduğu vücudumuzun, cildimizin kullanma talimatını hiç okuduk mu? Doğduğumuzda elimize bir kullanma talimatı verilmedi ancak insanoğlu yıllar içinde kendi cilt bakımı nasıl yapılır kitabını yazdı. Temel bilgileri edindikten sonra, evde cilt bakımı sizin için en keyifli aktivitelerden birisi olacak. Yaşlanmanın başladığı yirmili yaşlarda, yaşlanma karşıtı önlemler almaya başlamamız gerekiyor. En basit önlemler bile bizi uzun yıllar idare edebilir. Kozmetiklerden önce doğal yöntemlerden faydalanmamız gerekiyor.

  • Bol su tüketmelisiniz.

Erken yaşlardan başlayarak su tüketme alışkanlığı edinmeniz, vücudunuzun dolaşım sistemi ve mineral dengesi için hayati öneme sahip. Unutmayın çay, kahve içmek su içmek anlamına gelmez. Çay ve kahve gibi içecekleri su diyetinize dahil etmeyin.

  • Alkol ve sigara ile aranıza mesafe koyun.

Cildimiz, karaciğerimizin aynasıdır. Sağlıklı bir karaciğer sağlıklı bir cilt demektir. Alkol tüketimi, karaciğerimizin en büyük düşmanıdır ve alkol tüketerek cildimize büyük zararlar veriyoruz. Cilt bakımı hakkında önemli bilgiler arasında belki de en önemlisi, alkol ve sigara tüketmemek. Unutmayın, önlem alırsanız tedavi olmak zorunda kalmazsınız.

  • Cildinize iyi gelen içecekleri tercih edin.

• Karahindiba çayı, doğal ve güçlü bir antioksidandır. Karaciğerinizdeki toksinleri temizler ve bu sayede cildinizi canlandırır.

• Zencefil çayı, cildimizin nem oranını dengeler ve ciltteki lekelerin geçmesine yardımcı olur. Ayrıca üst solunum yolları hastalıklarına da iyi geldiği bilinmektedir. Temel cilt bakımı ile koordineli bir şekilde tüketirseniz oldukça faydasını göreceksiniz.

• Enginar yaprağı çayı, karaciğer dostudur. Vücudunuzdaki toksinleri atmanızı sağlar. Toksinlerden arınmış bir vücut, sağlıklı ve parlak bir cilt demektir. Ayrıca kalp ve damar sistemine de iyi geldiği bilinmektedir. Bu sayede cildinizi de verimli bir şekilde besleyerek doğal cilt bakımı yapmış olursunuz.

  • Stresten uzak durun.

Unutmayın, vücut bir bütündür ve bir organ zarar görürse diğer birçok organ zarar görür. Buna cildimiz de dahil. Sinir ve stres, sivilce, uçuk, kırışıklık gibi sorunlar yaratır. Hormonal dengemizi altüst eder. En iyi cilt bakım cihazları aslında vücudumuzun içindedir. Kalbimiz, karaciğerimiz, damarlarımız, hormonal bezlerimiz. Sadece onları doğru kullanmak ve yormamak gerekir.

Temel Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Temizleme

Cilt tipinize göre en uygun temizleyiciyi seçerek işe başlayın. Temizleyici, cilt bakımı basamakları arasında başlangıçta yer almalıdır. Temizlik yapmadan başlanan cilt bakımı, istenen sonuçları vermez. Makyaj yapmasanız dahi cildinizi günlük temizlemeniz gerekir. Çünkü gün içinde hava kirliliği, sigara dumanı gibi pek çok dış kirleticiye maruz kalıyoruz.

Temizleyici önerileri:

a) Normal ve Kuru ciltler için: ‘Kiehl’s marka Ultra Facial Yüz Temizleme Jeli’ , içerdiği avokado yağı, badem yağı gibi yüksek E vitamini ve antioksidanlarla, cildinizi yormadan ve nazik bir biçimde temizler.

b) Yağlı Ciltler için: ‘La Roche-Posay marka Effaclar Temizleme Jeli’ ile cilt üzerinde biriken kir ve yağı oldukça etkili bir biçimde temizleyebilir, cildinize rahat bir nefes aldırabilirsiniz.

2. Peeling

Yaptığınız cilt temizliğini taçlandırmak için, cilt tipinize göre haftada bir veya iki kez peeling yapabilirsiniz. Eğer çok kuru bir cildiniz varsa, temel cilt bakımı aşamalarına dahil etmeyebilir veya çok seyrek yapabilirsiniz.

Peeling önerileri:

Tüm cilt tipleri için, ‘L'Oreal Paris marka Şeker Peelingi Siyah Nokta Karşıtı’ peeling ürününü gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Nane ve limon yağları ile cildinizi temizleyip canlandırırken, kivi tohumları ile siyah noktalarınızdaki azalmaya şahit olacaksınız.

  1. Maske

İlk iki adımı uyguladıktan sonra, cildinize uygun bir maske ile cildinizde birikmiş ve cildinizi nefessiz bırakmış tüm etkenlerden kurtulun. Burada amacınızı doğru belirlemelisiniz. Cilt bakımı ile ilgili bilgiler edinerek, kendi ihtiyacınıza göre ürünleri alabilirsiniz. Yaşlanma karşıtı maske, siyah nokta giderici maske gibi maske çeşitlerinden birisini seçebilirsiniz.

Maske Önerileri:

a) Kuru ciltler için: ‘Softto Plus marka Salyangoz Özlü Nemlendirici Maske’ ile cildinizi yoğun nemlendirici etkisiyle baş başa bırakın. Cildin pul pul dökülmesine karşı oldukça etkilidir. Erken yaşlanma belirtilerinden olan ince çizgileri de gidermeye yardımcı olur.

b) Yağlı, siyah noktalı ciltler için: ‘Softto Plus marka Arındırıcı Siyah Maske’ kullanımında, cildinizdeki fazla yağlanmayı ve siyah noktaları gidermede oldukça etkili bir üründür.

c) Yaşlanma etkileri için: ‘Softto Plus marka Yaşlanma Karşıtı Kolajen Maske’ kullanarak cildinize kolajen desteği veren bu ürünle, yavaşlayan kolajen üretimini destekler ve yaşlılık belirtileriyle savaşabilirsiniz.

  1. Tonikler

Cildinizi canlandırmak ve parlaklığını artırmak için toniklerden yararlanabilirsiniz. Kimi tonikler cildinizi yatıştırırken, kimi tonikler besler. Aslında bir nevi cildimizin enerji ihtiyaçlarını karşılarlar. Temel cilt bakımı için ‘L’Oréal Paris marka Değerli Çiçekler Tonik Serisi’ tüm cilt tiplerinin ihtiyaçlarına cevap verebilen bir üründür.

  1. Serumlar

Serumlar, evde cilt bakımı tecrübesini bir üst seviyeye taşımanıza yardımcı olurlar. Düzenli cilt bakımı basamaklarınızın içine dahil edeceğiniz serumlar ile, cildinizin ekstra ihtiyaçlarına cevap verebilirsiniz.

Serum Önerileri:

a) Kolajen için: ‘New Essentials marka Kolajen Serum’ ile, azalan kolajen üretimini tetikleyerek daha genç bir görünüme kavuşmanız mümkün.

b) Cildinizi canlandırmak için: ‘Herba Derm marka C vitamini ile askorbik asit içeren Süper Serum’ doğal içerikleriyle cildinizi canlandırır ve ışıltılı bir görünüme kavuşmanızı sağlar.

c) Gözenek kapatmak için: ‘Herba Derm marka oleanolik asit içeren Süper Serum’ ile, gözeneklerinizi sıkılaştırır, yüzünüzdeki istenmeyen görüntülerden kurtulmanızı sağlar.

  1. Nemlendiriciler

Cilt bakımı hakkında önemli bilgiler isimli bir kutsal kitap olsa, bu kitaptaki en büyük günah, yağlı cilde sahip olanların nemlendirici kullanmaması olurdu. Öyle zannediliyor ki yağlı cildi olanların nemlendirici kullanması gereksiz. Oysa ki gerçek çok daha farklı. Tüm cilt tipleri için nemlendirici kullanmak gerekiyor. Herkesin nemlendiriciye ihtiyacı var. Çünkü yağ demek nem demek değildir. Yalnızca cilt tipine uygun nemlendirici seçmek gerekir. Evde cilt bakımı yaparken nemlendirici kullanımı atlanmamalıdır.

Nemlendirici önerileri:

a) Kuru ciltler için: ‘Clinique marka Moisture Surge 100 Hours’ nemlendirici ile cildinizi derinlemesine nemlendirebilirsiniz. “Cildimin yüzeyi hiç bu kadar güçlü ve nemli olmamıştı” diyeceksiniz.

b) Normal ve yağlı ciltler için: ‘Garnier marka su bazlı nem bombası’ sizin için gayet ideal bir seçenek olarak göze çarpıyor. İçerdiği antioksidanlarla cildinizin ışıltısını hissedeceksiniz.

  1. Göz Çevresi Kremleri

Göz çevrenize özel uygulama yapmadan da temel cilt bakımı uygulamaları tamamlanabilir. Ancak göz altı morlukları ve halkalarından şikayetçi iseniz göz çevresine de ayrı bir parantez açmanız gerekiyor.

Göz kremi önerileri:

‘L'Oreal Paris marka revita lift laser yaşlanma karşıtı göz kremi’ içerdiği kafein sayesinde göz altı torbalarına, kırışıklıklara ve sarkmalara karşı çok etkili bir üründür. Düzenli cilt bakımı rutini içinde kendisine yer bulması, gözlerinize iyi gelecek.

  1. Güneş Losyonları

Güneş ışığına uzun süreler boyunca maruz kalmak, cildinizin fazla melanin pigmenti üretmesine ve güneş lekeleri oluşmasına neden olur. Güneşsiz olmaz ancak güneşe de cildimizi yaşlandırma izni vermemeliyiz. Bu nedenle güneşle aramıza bir koruyucu koymamız, cilt bakımı nasıl yapılır sorusunun cevapları içinde önemli bir yere sahiptir.

Güneş losyonu önerileri:

Güneş koruma faktörlü nemlendiriciler, günlük kullanım için uygundur. Ancak en az 30 koruma faktörlü olması önerilir. Daha yoğun güneşe maruz kalacaksanız, ‘Nivea marka Sun UV 50+ Faktörlü Yüz Güneş Kremi’ kullanmanız yararlı olacaktır.

Editör: TE Bilişim