Zonguldak’ta adliyelere yansıyan pek çok adli olayın içinde ensest ilişkilerin sonuçlarını görmek mümkün. Bu olaylar geçtiğimiz yıllarda da gündeme gelmiş ancak sorunun ülkenin farklı noktalarında da yaşandığı düşüncesinden dolayı tartışmaya açılmamıştı. Sorunların nereden başladığı ve ne gibi  hukuki ve travmatik sorunlar doğurduğu üzerinde durulmazken örnekler çoğalarak artmaya devam etti.

BÖLGEDE ÇOK ÖRNEK VAR
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak İl Kadın Kolları Başkanı Merve Kır’ın ‘25 Kasım Kadına Şiddete Hayır Günü’ kapsamında yapmış olduğu açıklama ile ülkenin ve Zonguldak’ın acı gerçeği bir kez daha gündeme geldi. Pandemi döneminde evde kadına şiddet ile birlikte son yıllarda artan ensest ilişkiler büyük bir sosyal yara haline gelmeye devam ediyordu.

SORUN DEĞİL PARTİ KİMLİĞİ ÖNE ÇIKTI
Kır’ın sorunun varlığını anlatırken, Çaycuma'nın Perşembe Beldesi'nden sonra son zamanlarda Zonguldak Merkez’de de artış olduğunu söylemesine farklı tepkiler geldi.

Öncelikle Merve Kır’ın politik kimliği üzerinden yorumlamalar yapılırken bir hukukçu olarak göstermeye çalıştığı şeye bakmak gerekiyor. Böylesi bir acı sorunu Kır’ın parti kimliği üzerinden farklı noktalara taşımaya çalışmak gerçeği yeterince görmemek olur.

PARTİLERE DEĞİL SORUNLARA BAKALIM
Çaycuma ve Çevre Köylerini Kalkındırma Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu ise Merve Kır’ın açıklamasında yer belirtmesine tepki gösterenler arasında yer aldı. Çiloğlu’nun; “Kadınlarımız, eşlerimiz, annelerimiz ve çocuklarımız... Kadına yönelik şiddet nereden her ne sebeple gelirse gelsin lanetle kınıyoruz. 25 Kasım Kadına Şiddete Hayır Günü’nde yapılan bir açıklama bizleri derinden üzmüştür.

CHP İl Kadın Kolları Başkanı Avukat Merve Kır; Türkiye'nin de kanayan yarası olan iğrenç olayları kullanarak şov yapma girişimlerinizde, ilçe belde ismi vererek açıklama yapmanız hiç etik değil. Perşembe beldesi için söylediklerinizin hiç bir bilimsel dayanağı yok. O beldede de Türkiye’nin birçok bölgesinde olduğu gibi olumsuz istenmeyen olaylar yaşanmış olabilir. Onları da tıpkı sizi kınadığım gibi kınıyorum. Biliyor musunuz Perşembe beldesi belediyesi CHP’li... İlginç gelmiyor mu size? Lütfen siyasi şovlarınızı yaparken daha dikkatli olun. Zira bu halk zamanı geldiğinde bunun hesabını size sorar.

Yarın Perşembe Beldesi’nde kadınlarımızın, gençlerimizin yüzüne nasıl bakacaksınız?” sözleri bölgenin isminin kötü anılmasına karşı haklı bir refleks olmakla birlikte olayı politik cümlelerle soslandırması sorunu tartışılabilir olmaktan uzaklaştırdı.

KURUMLAR NEDEN SUSUYOR?
Ülkenin ve Zonguldak’ın acı gerçeği haline gelen ensest ilişkiler beraberinde telafisi mümkün olmayan olaylara ve travmalara neden olurken ilgili kurumlar nezdinde masaya yatırılması ve tüm detayları ile incelenmesi gereken bir konu olmasına karşın Zonguldak yine kulağının üzerine yatmayı tercih edecek.

Editör: TE Bilişim