Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde binlerce yıllık Çayır köyü mağarası yakınına iptal edilmesine rağmen firmanın kalker ocağı ve kırma eleme tesisi yapılmak için tekrar sondaj yapması üzerine köylülerin başlattığı nöbete CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz da destek verdi.

Çaycuma'ya bağlı Çayır ve Güdüllü köyleri arasındaki tamamı orman 27 hektarlık alana, kalker ocağı ve kırma eleme tesisi yapmak isteyen firmanın talebinin iptal edilmesine rağmen bölgede tekrar sondaj yapılması üzerine köylülerin mağara etrafında başlattığı nöbet devam ediyor. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Çayır Su Mağarasını ve nöbet tutan köylüleri ziyaret etti. Köylülerden bilgi alan Yavuzyılmaz, mağaranın Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescil edilmesine rağmen iptal edilen kalker ocağı projesinin yapılması için firmanın çalışmalarına devam ettiğini söyledi. Sondaj yapan firmaya köylülerin ihbarı üzerine jandarmanın müdahalede bulunduğunu anlatan Yavuzyılmaz, "Burası hem biyolojik çeşitlilik açısından hem de yeraltı sularını milattan önce tarihlerine kadar taşıyan çok önemli bir miras niteliğinde. Buraya bir kalker ocağı kurulmak isteniyor. Bu doğrultudaki ÇED süreci muhtarların ve köylülerin direnciyle durdurulmuştu ancak geçtiğimiz günlerde burada şirket tekrar bir sondaj yapmak istedi. 3 köy muhtarımız bu konuda bir arada köylülerimizde dayanışma içinde. Çayır Su Mağarası'na bu güzel cennete sahip çıkmaya alışıyorlar." dedi.

KÖYLÜLERLE NÖBET TUTTU
Köylülere destek olmak için firmanın kalker ocağı yapmak istediği bölgede iki saatlik nöbet tutan Yavuzyılmaz, şöyle dedi:

"Bulunduğum yer tam olarak Çayır Mağarası yanında patlatma yapmaya çalışan şirketin geçtiği yol. O nedenle bu yolda bölge halkı nöbet tutuyor. Burada nöbet kulübesi inşa ediyorlar. Bende yaptığımız bu ziyarette iki saatlik nöbeti muhtarlarımızdan devir aldım. Şu an iki saati tamamladım ve 24 nöbeti devam ettirmek üzere muhtarlarımıza devir edeceğim. Burada köylülerimiz doğasına sahip çıkmak için hep birlikte büyük bir direnişin içinde."