Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde 12 yıl önce bahçesine sera kurarken Roma mozaiklerine rastlayan 75 yaşındaki Nizamettin Oral, henüz gün yüzüne çıkartılmayan mozaikler için nöbeti devam ediyor. 
Oral’ın nöbeti devam ederken kente turizm ve kültür açısından büyük katkı sağlayacağı düşünülen Kadıoğlu Mozaikleri’nin kültür turizmine kazandırılması için süreç devam ederken 67'liler Platformu'nun süreci hızlandırmak için imza kampanyası başlattı. 
CİMER aracılığı ile Kadıoğlu mozaiklerinin halka açılması ve turizme kazandırılması için başlatılan kampanyaya destek büyüyor.

KADIOĞLU MOZAİKLERİ NEDİR? NASIL BULUNMUŞTUR? SON DURUMU NEDİR?


BULUNMA SÜRECİ...


Cimer aracılığı ile yollanan metinde Kadıoğlu mozaikleri hakkında bilgi ve talepler şu şekilde yer alıyor:

Kadıoğlu Mozaiği, Zonguldak-Çaycuma-Kadıoğlu köyü, Çobanhasanlar mahalesinde bulunmaktadır. 2008-2011 yılları arasında Ereğli Müzesi tarafından bölgede yapılan arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkarılmıştır. Kalıntıların MS 3. yy ait bir çiftlik evine (Villa Rustica) ait olduğu düşünülmektedir. Evde, zemini mozaikle kaplı 3 oda vardır. Bunlardan apsidal odanın içinde 7.3 x 7.3 m ebatlarında bir mozaik bulunmaktadır. Diğer mozaikler ise 5.8 x 5.8 m ölçülerindeki, üzerinde, Lykurgos ve Ambrossia’nın betimlendiği mozaik ile 4.2x10.2 m ölçülerinde geometrik desenlerden oluşan mozaikdir. Kalıntılar, Kadıoğlu Köy Yolu’na 15 metre uzakta ve yol kotundan 7 metre aşağıdadır.
Kadıoğlu Mozaiği, zarar görmemesi için üzerine membran kaplanmış toprakla örtülü vaziyettedir ve Ereğli Müze Müdürlüğünce arada bir bakım için açılmaktadır. Konuyla ilgili profesyonellerin çok değerli olduğunu belirttikleri bu kültürel mirasın, atıl durumda olduğu anlaşılmaktadır.
Zonguldak Valiliği’nce Zonguldak Turizm Kalkınma Planı ile bütünleşik olarak ve Zonguldak Doğa ve Kültür Turizmi (Proje67) kapsamında üretilen “Kadıoğlu Mozaiği Koruma Çatısı ve Ziyaretçi Merkezi”nin amacı, mozaikleri hava şartlarından korumak ve ziyaretçilerin mozaikleri görmelerini ve onun hakkında yerinde bilgi almalarını sağlamaktır.
2018 yılında planlanmış projenin tamamlanması ile, atıl durumdaki mozaiklerin gün yüzüne çıkması, bölge ve ülkemiz açısından ulusal ve uluslararası bazda öne çıkan bir turizm destinasyonun kazanılması sağlanacaktır.
Kadıoğlu Mozaiğinin ziyarete açılmasını sağlayacak projenin Kültür ve Turizm Bakanlığınca acilen yürürlüğe konulması ile kültürel zenginliklerimize eklenerek turizmin hizmetine sunulması için gereğini arz ederim...

SON DURUMU...


Kadıoğlu mozaiklerinin kazı ile ilgili sorunu yok... Kurtarma kazıları tamamlandı, mozaikli villa tüm ölçüleriyle açığa çıkarıldı... Oradaki şekiller okunup öyküsü bile yazıldı hatta... (Tanrı Dyonissos'u aşağılayan Lkyrguas ve Ambroissa) Sonra da zarar görmemeleri için üzerine membran kaplanıp toprakla örtüldü... Bir iki yılda bir Ereğli Müze Müdürlüğünce bakım için açılıyor, Doç. Dr. Şahin Yıldırım Hoca da çalışmaların içinde akademisyen olarak yer alıyor... Mozaiklerin bakımı yapılıp yeniden kapatılıyor... Bir-iki hafta göndermiştim, Kadıoğlu mozaiklerinin ziyarete açılması için tıpkı Göbeklitepe'deki gibi çelik konstrüksiyondan bir çatı projesi yapıldı... Ziyaretçilerin mozaiklere basmadan gezmesini sağladığı gibi, mozaiklerin dış hava koşullarından etkilenmesini de engelleyecek proje, Koruma Kurulu'ndan da onay da aldı hatta... Kültür Bakanlığına sunuldu... Şu anda bakanlık tarafından yatırım programına alınması bekleniyor... Kampanya için somut taleplerimiz bu projenin yatırım programına alınması yönünde olabilir.... Uzak çevresinde de böyle kalınıtılar olma olasılığına karşı arkeolojik çalışmaların artırılması talebi dile getirilebilir... Şahin Hoca tarafından yürütülen Filyos kazıları için de ödeneğin artırılması talebi son derece haklı ve yerinde bir talep olarak dillendirilmelidir...

Editör: TE Bilişim