Ankara Uluslararası Batı Karadeniz Birliği Türkiye Taşkömürü Kurumu hakkında bir çağrı yayımladı. Yapılan çağrıda şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) için işçi alımı ve modernizasyon çağrımızdır.
Ankara Uluslararası Batıkaradeniz Birliği olarak bölgemizin sorunlarını ve bölgemize yapılabilecek yatırım imkanlarını takip ediyoruz. Zonguldak’ın en temel iş alanı olan ekmek teknemiz hüviyetindeki TTK hakkında bir çağrı yapmak istedik.


TTK’da 7 bin civarında işçi çalışmaktadır. 2018’de alınan işçilerin ardından emeklilikler yaşanmış ve bu işçilerin alınması kuruma fazlaca bir şey katmamış,
İhtiyaç olmasına rağmen 3 senedir TTK’ya işçi alınmamıştır.
“Yeni alındı”, “Proje yok”, “Hazine izin vermiyor” söylemleriyle zaman gelip geçmektedir.
TTK’da bu yıl sonu bin 300 işçi, emekliliği hak edecek ve eğer emekli olurlarsa TTK’da işçi sayısı daha da düşecektir.
İşçi sayısı düşünce; üretim azalmakta, iş güvenliği riski artmakta ve TTK da küçüldükçe küçülmektedir.
Zonguldak’lı neden TTK’ya işçi aldırmak için uğraşmıyor, neden bir “harekata” geçmiyor?
Edindiğimiz bilgilere göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na, işçi alımıyla ilgili sunulan bir dosya vardır ve sunulalı neredeyse 8 ay olmuştur. Yine edindiğimiz bilgilere göre Enerji Bakanlığı, dosyayı Hazine’ye sunacak, son kararı da Hazine verecektir. Dosyanın akıbetiyle ilgili bir bilgi bulunmamaktadır. Takip edeni, bir sahibi yok görülmektedir.
Diğer yandan, TTK’ya yapılan mekanize ve yarı mekanize sistem yatırımları yeterli görülmemektedir.
Kömür, çoğunlukla emek gücüyle çıkarılmaktadır.
İşçi alınmamadaki ısrar nedir? Ankara Zonguldakın sesini duyuyor mu?
Zonguldak olarak; siyasetçisinden bürokratına, sivil toplum kuruluşlarından gazetecilerine kadar yeterince ses çıkartmalı, sesimizi bir şekilde duyurmalıyız.
Kuruma acil bir şekilde işçi alımı yapılması ve kurumun modernizasyonu gerekmektedir. Şu an yer altında 3 işçinin yapacağını bir işçinin yaptığı, emekliliği gelen bin 300 işçi de emekli olursa, o zaman 5 işçinin yapacağını bir işçinin yapacağı ifade edilmektedir. Bu da İş kazalarının çoğalmasına, iş güvenliğinin riske atılmasına davetiye gibi görünmektedir.
Sonradan yapılacak ah vahların, vaatlerin, dilek ve temennilerin bir anlamı yoktur.
Zonguldak’ta “TTK’ya İşçi Alımı Platformu kurulmalı ve bir an önce Ankara’ya baskı yapılarak işçi aldırılmalı ve çalışma yöntemlerinin modernizasyonu geciktirilmemelidir.
Yoksa TTK, şu anki küçüldüğünden daha çok küçülecektir. Zonguldak’ın en temel kaynaklarından ve ekmek teknesi hüviyetinde olan işyerimiz, işçi takviyesi ve çalışma yöntemlerinin modernizasyonuyla korunmalı ve güçlendirilmelidir.”