Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı Üzülmez maden ocağında meydana gelen olayda hayatını kaybeden ve ilk etapta ölüm nedeni kalp krizi olarak kayıtlara geçen 39 yaşındaki maden nezaretçisi Yusuf Sorhan’ın yapılan otopside kalp krizinden değil boynunun kırılmasına bağlı beyin kanamasından hayatını kaybettiğinin ortaya çıkması akıllara “İş kazası mı cinayet mi” sorusunu getirdi. Gazete Duvar’a konuşan TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, “İlk etapta kalp krizi olarak kayıtlara geçen olayda ölen arkadaşımızın yapılan otopside ölüm nedeninin boyun kırılmasına bağlı beyin kanaması olarak kayıtlara geçti. Biz idari soruşturmayı başlattık. Bundan sonrası savcıların görevi” dedi.

Öte yandan olaydan sonra maden mühendislerinden oluşan bir heyet maden çavuşunun öldüğü eksi 170 koduna giderek incelemelerde bulundu. Ancak heyet ölümün meydana geldiği yerde her hangi bir göçük, çökme, taş düşmesi, metan gazı gibi iş kazası emarelerine rastlayamadı. Kurum yetkilileri bu gelişme üzerine ilk kez böyle bir uygulamaya giderek yerin 170 metre altına fotoğrafçı gönderip olay yerini kare kare fotoğrafladı. 

Mesai arkadaşları arasında sevilen ve uyumlu biri olarak tanınan evli ve 4 çocuk babası  Yusuf Sorhan’ın şüpheli ölümü maden işçilerini de tedirgin etti. 

Gazete Duvar’a konuşan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Kazım Eroğlu, konuyu geniş çaplı olarak incelediklerini belirterek, “İlk etapta eksi 170 kodunda yaşanan olayda hayatını kaybeden madencimizin ölüm nedeni kalp krizi olarak kayıtlara geçti. Çünkü ölü bulunduğu yerde tek başınaydı ve her hangi bir iş kazası olamamıştı. Ama yapılan otopside ölüm nedeninin kalp krizi olmadığı anlaşıldı. Boynundaki kırığa bağlı olarak beyin kanaması geçirdiğini öğrenince hemen teknik arkadaşlarımızı olay yerine gönderdim. Bu olayda bin tane soru işareti var. Olay yerinde her hangi bir göçük, çökme taş düşmesi, meran gazına bağlı bir iş kazası belirtisi yok. Arkadaşlarımızın raporu üzerine ilk kez böyle bir uygulamaya giderek hemen kurum fotoğrafçımızı olay yerine gönderdim. Kare kare olay yerini fotoğrafladık. Bundan sonrası savcılığın işi” dedi.