Koronavirüs salgını sürecinde vatandaşa yeterli maske yardımı yapılmazken 377 milyon maskenin yurtdışına satıldığı, 100 milyon maskenin ise stoklandığı ortaya çıktı.

Devlet Malzeme Ofisi’nin (DMO) denetlendiği TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Alt Komisyonu toplantısı sırasında gündeme gelen konuyla, 20 Nisan 2020 tarihli Cumhurbaşkanı Kararnamesi sonrasında maske ihraç edilenlere getirilen, “hibe şartı” ile yurtdışına 377 milyon maskenin gönderildiği bir o kadarının DMO’ya verildiği, 100 milyon maskenin ise hâlâ depolarda bekletildiği bildirildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz, “Salgın süresince vatandaşa maske yardımı yapılmazken 377 milyon maske yabancı ülkelere satıldı, 100 milyon maske ise halen DMO stokunda bekliyor.” diyerek DMO’ya zorunlu maske uygulamasının olduğu şehirlere acil olarak depolarındaki maskeleri dağıtması çağrısında bulundu.

Yavuzyılmaz konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Ne acıdır ki vatandaşlarımız haftalarca maskesiz bırakılırken milyonlarca maske göz göre göre ihraç edildi. Aynı süreçte maske temin edemeyen ve virüs kapan vatandaşlarımızın bir kısmı hayatını kaybetti. Şimdi öğreniyoruz ki 100 milyon maske de depolarda tutuluyormuş” diyerek şöyle devam etti:

“Hani, salgın küresel, mücadele ulusaldı?”

“Bir tarafta Türkiye’de sağlık emekçileri dâhil milyonlarca yurttaş maske bulamazken, diğer taraftan yüz milyonlarca maske yabancı ülkelere satıldı. ‘Salgın küresel, mücadele ulusal’ denildiği halde vatandaşımız maskesiz bırakıldı, o maskeler yurtdışına dağıtıldı. Vatandaş hem canının hem ekmeğinin derdindeyken, DMO, acil olarak depolarında bekleyen 100 milyon maskeyi zorunlu maske uygulamasının olduğu şehirlerde yaşayan vatandaşlarımıza ücretsiz olarak dağıtmalıdır.

“Tam bir yılan hikâyesi”

Hükümet, yurtdışına tıbbi malzeme yardımı yapmakla övünürken, ülke içinde 5 maskeyi halkımıza ulaştıramadı. Tam bir yılan hikâyesine dönen maskelerin dağıtım sürecince, önce satılacağı, sonra PTT aracılığıyla dağıtılacağı, daha sonra ise eczanelerden ücretsiz alınacağı duyuruldu. Ancak aradan geçen sürede vatandaş getirilen yasak nedeniyle maske satın alamadığı gibi ücretsiz maskeyi de tedarik edemezken riski bir şekilde aynı maskelerle günler geçirildi.  Dağıtımı becerilemeyen maskelerde ise tekrar satışa dönüldü.

“Yurtdışına kaliteli, vatandaşa kalitesiz”

Diğer yandan, Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile maske ihraç eden firmalara getirilen “sattığın kadarını bağışla” uyulasının doğru çalışmadığı yönünde iddialar var. Gönderilen maskelerin kalitesi ile bağışlananların aynı olmadığı yahut türlerinin farklı olduğu yönünde ki sorunlara ilişkin kuruma uyarıda bulunduk ve sürecin takipçisi olacağımızı duyurduk. Diğer bir husus, ihracatçı firmaların arasında birçoğunun ayda 2 milyon civarında maske üretebildiği düşünüldüğünde bu rakamların çok daha fazlasının bağışlanmış olması gerekiyor. Böyle bir zamanda bile salgını fırsata çevirenlerin olduğu ve buna göz yumulduğunu biliyoruz. Bu nedenlerle hibe süreçlerinin takipçisi olmaya devam edeceğiz”