Almanya Zonguldaklılar Derneği  ve Vali Erdoğan Bektaş’ın girişimi ile başlayan temaslar sonrasında ticari işirlikleri masaya yatırıldı.
Maden Makineleri Üretici firması sahibi Eberhard Braun tercüman aracılığı ile yaptığı açıklamada; 
"Zonguldak'ta olmaktan mutluyuz. Öncelikli Almanya'da sizleri çok selamlar getirdik. Almanya'da bildiniz yeraltı ocaklarımızın hepsi kapandı ama biz Almanya'da hala maden makineleri üretmeye devam ediyoruz. Ve birçok ülke ile yakın diyalog halindeyiz. Almanya'daki Türkler ile ilişkilerin gerçekten çok iyi. Almanya 'da daha önce görüştüğümüz üzere burada ki kömür ocaklarının hem modernizasyonu hem de üretimin arttırılması ile ilgili çalışmalar yapıp görüşmeler yaparak burayı nasıl daha fazla geliştirebilirsin teknolojik anlamda hem de efektiflik verimlilik anlamında nasıl geliştirebiliriz bunlarla ilgili inşallah güzel çalışmalar yaparız. Biz burada uzun dönem bir birliktelik için buradayız. Burada sadece makine ekipman satışı için değil uzun dönem bir ilişki için bir ortaklık için buradayız. Bu görüşmenin sonunda burada bir yatırım da oluşabilir biz burayı kısa vadeli çok uzun vadeli bir partner bir ortak olarak görüyoruz. Burada şunu görüyoruz sadece sizler yerel siyaset olarak değil genel siyaset olarak Başkan Erdoğan da bunu desteklediğini görüyoruz. Bu da bizi etkiliyor açıkçası ve burada projenin önünün gerçekten çok açık olduğunu hem yerel siyaset destekliyor hem de genel siyasetinde desteklemesi bu projenin önünün gerçekten açık olduğunu gösteriyor"dedi.

ŞOK İDDİA
Bu açıklamaların ardından Almanya’da yaşayan Zonguldaklı gazeteci Cevdet Albay firmanın elindeki kullanılmış makineleri Zonguldak’a satmaya çalışacağını iddia etti.
Albay yaptığı paylaşımda; “Uyanıklar Zonguldak’a çökmüş, ortaklık teklifi de yapılmış. Adamlar artık kullanılmaz makinaları Zonguldak’a gagalayacak” dedi. Daha önce de gündeme gelen bu iddiaların doğru olma ihtimaline karşı Zonguldaklı yöneticilerin ve Vali Erdoğan Bektaş’ın böyle bir şeye izin vermemesi istenmişti.

Cevdet Albay ilave olarak; “Bu işin ayağında kimler var ve nasıl organize edilmiştir? Almanya’da en son kapanan maden ocağı 2018 yılı sonu kapanmıştır. Üretimin durması ile yeraltında milyon Euro tutarında malzeme bulunmaktadır. Söz konusu malzemeler yer üzerine çıkartılmaya da devam ediyor.
Almanya’da, atıl kullanılmaz malzemelerin satışını yapmak için pazar aranıyorsa, düşündürücü..
Birincisi, madem öyle makinalar vardı da TTK şimdi mi fark ediyor? Söz konusu makinalara ihtiyaç vardı da şimdi kadar niye alınmadı?
Haberde ortaklık ve işbirliği sözcükleri geçiyor.. Bu ortaklık planı şimdiye kadar niye gerçekleşmedi?
Bu işte bir tuhaflık var. Söz konusu firmanın merkez adresi nerededir, durumu nedir? Bağlantılar nasıl sağlanmıştır. Çok iyi incelenmeli.
Alman firmalar çürük ve kaçıkları satmakla meşhurdur.
Denizin dibine batan Arjantin donanmasını göstermek istemem” diye yazdı.

Editör: TE Bilişim