Sağlık Bakanlığı’nca paylaşılan vaka sayısı haritasına göre “çok yüksek risk” grubunda ve kırmızı kategoride bulunan illerde yeni tedbirler devreye alındı. Öte yandan lokanta ve kafelerin açılması vatandaşları ve esnafı sevindirirken, bilim insanları ise yeni normalleşme adımına karşı ciddi uyarılarda bulundu. Vaka sayısının tekrar 10 bini aştığına dikkat çeken uzmanlar, gevşeme olursa tablonun kasım ve aralıktan bile kötü olabileceğini söylüyor. Türkiye'de geride kalan 24 saatte 138 bin 18 Kovid-19 testi yapıldı, 11 bin 520 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 65 kişi hayatını kaybetti. Haftalık verilere göre, bu hafta hastalarda zatürre oranı yüzde 3,6, yatak doluluk oranı yüzde 49,1 olarak gerçekleşti.

Kıraathanelerde kağıt oynamak yasak

İçişleri Bakanlığı, kontrollü normalleşme süreci ile ilgili sıkça sorulan sorulara bakanlık sitesinden yanıt verdi. Buna göre; Düşük, orta ve yüksek risk grubunda bulunan illerdeki kahvehane, kıraathane, çay ve kır bahçeleri, dernek lokallerinde oyun (okey, kağıt vb) oynanmasına müsaade edilmeyecek. Bar, pavyon, gazino, taverna ve nargile salonu gibi iş yerleri tüm illerde kapalı tutulmaya devam edilecek.

Tekeller kapalı

Düşük, orta ve yüksek riskli illerdeki internet kafe/salonu, elektronik oyun salonu, bilardo salonu, lunapark gibi oyun ve eğlence yerleri yüzde 50 kapasite sınırı ile 07.00-19.00 saatleri arasında çalışabilecek. Çok yüksek riskli illerde bu yerler kapalı kalmaya devam edecek. Tekel büfeleri sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı gün ve sürelerde, kapalı kalmaya devam edecek.

Seyahate izin

Çıkış, varış, güzergâh illerinde yüksek ya da çok yüksek riskli iller bulunması halinde 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı kişiler seyahat izin belgesi alarak, şehirler arası seyahat yapabilecek. Çıkış, varış, güzergâh illerinde düşük ve orta riskli iller var ise, bu yaş grubundaki kişiler şehirler arası seyahat için izin belgesi almasına gerek kalmayacak. 20 yaş altı gençler, yanlarında velisi bulunması şartıyla, illere göre risk grubuna bakılmaksızın ve izne tabi olmaksızın şehirler arası yolculuk yapabilecek.

Toplu taşıma serbest

Düşük, orta ve yüksek riskli illerde 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altındakiler, şehir içi toplu taşımayı kullanabilecek. Çok yüksek riskli illerde ise bu kişilerin toplu taşıma yasağı devam edecek. Düşük ve orta riskli illerde, cenaze katılımında sayı sınırlaması olmayacak. Yüksek ve çok yüksek riskli illerde cenazelere katılım 30 kişi ile sınırlı olacak. Tüm illerde toplu taziye yasağı sürecek. Kamu kurum kuruluşlardaki çay ocağı ve kantinler faaliyet gösterebilecek. Restoranlarda canlı müzik yasağı devam edecek.

Artık kameralardan yaptırım uygulanabilecek

Salgınla mücadalede, “Kontrollü normalleşme” döneminin başlamasıyla, İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliği’ne 14 maddelik, “Dinamik Denetim Süreci” konulu genelge gönderdi. Buna göre, genel denetim ekipleri oluşturulacak ve düzenli olarak sahada her gün denetim yapılacak. Kent güvenliğine yönelik kameralardan elde edilen görüntülerden de salgınla mücadelede yararlanılacak. İlk denetimler, 260 bin personelle tüm ülkede bugün gerçekleştirilecek. Genelgeye göre, yeni dinamik denetim süreci şu şekilde işleyecek:

HER GÜN DENETİM

Denetim faaliyetlerine; tüm kamu kurum ve kuruluşlarının, yerel yönetimlerin ve meslek odalarının azami seviyede destek (personel, araç, malzeme vb.) vermesi sağlanacak. Vali ve kaymakamlarca, her bir il/ilçe müdürünün başkanlığında kolluk ve diğer kamu personelinden oluşan genel denetim ekipleri oluşturulacak. Bu ekiplerin vali, vali yardımcısı, kaymakamlar ve il/ilçe müdürlerinin başkanlığında düzenli olarak her gün sahada denetim yapması sağlanacak.

İŞYERLERİ HAFTALIK

İl/İlçe Salgın Denetim Merkezleri (İSDEM) bünyesinde bulunan İşyeri Denetim Ekipleri ve Mahalle Denetim Ekiplerine, belediye/il özel idaresi, meslek odaları, iş güvenliği uzmanlığı sertifikasına sahip kamu personeli ile Tarım ve Orman Bakanlığı gıda denetmenlerinden oluşturulan yeni denetim ekipleri dahil edilecek. Bu ekipler sorumluluk sahasında bulunan bütün işyerlerini haftalık olarak denetleyecek ve İSDEM’e raporlayacak.

‘Taviz verirsek 3. dalga gelir’

Lokanta ve kafelerin açılması vatandaşları ve esnafı sevindirirken, bilim insanları ise yeni normalleşme adımına karşı ciddi uyarılarda bulundu. Vaka sayısının tekrar 10 bini aştığına dikkat çeken uzmanlar, gevşeme olursa tablonun kasım ve aralıktan bile kötü olabileceğini söylüyor.

Haftalardır Kovid-19 tedbirleri kapsamında kapalı bulunan lokanta ve kafeler, çok yüksek riskli olmayan şehirlerde yüzde 50 kapasite ile hizmet verecek olması hem vatandaşları, hem esnafı sevindirirken, bilim insanları ise yeni normalleşme adımına karşı ciddi uyarılarda bulundular.

‘Renge aldanmamak lazım’

Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Vedat Bulut, yeni normalleşme sürecinde kuralların gevşeme ve rehavete kapılması durumunda nisan ayında günlük vaka sayısının 50 bine, Kovid-19 nedeniyle ölüm sayısının da 250’ye çıkabileceği uyarısında bulundu