Zonguldak Belediyesi CHP Belediye Meclisi Grup Başkanvekili ve Türkiye İşyeri Hekimleri Başkanı Dr. Atınç Kayınova, Koronavirüsle mücadele kapsamında alınan önlemlere ilişkin açıklama yaparak işçilerin güvenliğine dikkat çekti. Kayınova şunları söyledi:

“Çalışma hayatı sınırlanmadıkça bu evde kal işi hikaye. Yöneticiler hem kendilerini hem de halkı kandırıyor bu hali ile. Olmaz. Özel madenlerin işçi servisleri tıka basa dolu ne maske var ne eldiven ne dezenfektan. İşverenler taahhütüm var diyor. Dedikleri yer ya Eren ya da ÇATES. Eren Zonguldak’tan kerhen kömür alıyor ve stokları kömür dolu. ÇATES'in stoklarında en az 1 aylık en çok 2.5 aylık kömür var ve halen de kapalı. Küçük şirketler ÇATES kömür almayınca stoklarını doldurdular. Bugün sallansalar binlerce ton kömür çıkar stokta. Yani acil kazılacak bir kömüre ihtiyaç yok bu şehirde. Yani insanlar bu salgın ortamında boşuna çalıştırılıyor. Ayrıca herkesin dikkati salgına döndüğü için ve psikolojik olarak da etkilendiği için madenler şu anda iş kazaları yönünden de çok tehlikeli durumda.

ŞARTLAR İŞÇİ ALEYHİNE

Kaldı ki kişisel koruyucu donanım üreten şirketler salgın odaklı üretim yaptığı için işçileri meslek hastalıklarından koruyacak malzemeler de ya yok ya da niteliksiz ve sayıca eksik. Yani şartlar her hali ile işçi aleyhine. Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının ilgili birimleri şu anda sahada yok, olması da mümkün değil. İşveren adına sorumlu olan işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının dikkatini çekmek lazım. Bu günlerde oluşacak bir iş kazasında hastaneler zaten salgın vakaları ile yüklü iken bu kazalı insanlar göz göre göre sakat kalabilir ya da ölebilir. İşverenler kumar oynuyorlar şu 3 hafta işçiyi çalışmakta diretmekle ve madende kumar olmaz.

Diğer yandan işçilerin köylerden gelip gitmesi de olası taşıyıcılık durumunda salgının yayılması ve büyümesi yönünden kontrolsüzlük yaratmakta. Bu hali ile valilik makamının sorumluluğu öne çıkıyor. Vali beye bu konuları bilen insanların anlatması lazım ama şartlar oluşmadıkça bu da olmuyor.”

Editör: TE Bilişim