1989’da evlenerek Almanya’ya giden ve Essen Belediyesinde temizlik işçisi olarak çalışmaya başlayan Zonguldaklı Turgay Tahtabaş, çocuklarının eğitimi için harcadığı çaba sırasında elde ettiği deneyim ve ilişkileri kullanarak, 2 milyon Avroluk bütçeye ulaşan bir eğitim kurumu oluşturdu. Başarıları nedeniyle, Kuzey Ren Westfalya eyaletinin en prestijli ödülü “eyalet nişanı”da içinde birçok ödül alan Tahtabaş, Çaycuma Belediyesinin açtığı çok dilli anaokulunu desteklemek için de dernek kurma çalışmalarına başladı.

Almanya’ya göçmen işçi olarak giden ve halen iş akdi askıda da olsa Essen Belediyesinin “temizlik işçiliği” kadrosunda bulunan Zonguldaklı Turgay Tahtabaş, eşi Türkan Hanım’la birlikte olağanüstü bir başarı öyküsüne imza attı. Essen Belediyesinin temizlik işleri biriminde, 2 yıl süpürgecilik yapıp 23 yıl da çöp kamyonunda çalışan Tahtabaş, çocuklarının daha iyi eğitim alması için harcadığı büyük çaba sırasında edindiği deneyimleri başkalarıyla da paylaşmak için çıktığı yolda, yıllık 2 milyon Avro’luk fonuyöneten bir eğitim kurumu oluşturdu. En başında Türk çocuklarına eğitimde fırsat eşitliği sağlamak için çalışmalara başlayan Tahtabaş, bu amaçlakurduğu Gelecek Eğitim Merkezini (ZukunftBildungswerk), içinde Almanlarında bulunduğu 150’ye yakın ülke insanına hizmet verir hale getirdi. Kurumunda, 40 kadrolu, 250 yarı zamanlı ve 50 gönüllü çalışanı bulunan Tahtabaş, bu çabalarıyla, Alman yetkililerinden, ülkenin en prestijli ödüllerinden biri “Eyaleti Nişanı” da içinde birçok ödül de aldı.

3 ÇOCUĞUNUN EĞİTİMİNİ YAŞAMININ EN ÖNEMLİ MESELESİ OLARAK ELE ALDI

Turgay Tahtabş, 1966’da, Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinde doğdu. Öğretmen olan babası Mehmet Tahtabaş’ın görev yeri nedeniyle ilk, orta ve liseyi ülkenin değişik yerlerinde okudu. Bursa Otelcilik ve Turizm Lisesini bitirdikten sonra bir süre Gökçebey’de otel işletmeciliği yapan Tahtabaş, 1989’da Türkan Hanım’la evlenerek Almanya’ya yerleşti. Burada Essen Belediyesinde temizlik işçisi olarak göreve başlayan Tahtabaş,  eğitimci aileden gelen bir baba olarak, 3 çocuğunun eğitimini, yaşamının en önemli meselesi olarak ele aldı. Birçok fedakârlıkta bulunarak çocuklarını müzik, tiyatro okullarına gönderdi, spor yapmalarını sağladı. Onların eğitim hayatıyla da yakından ilgilenen Tahtabaş, eşi Türkân’la birlikte Alman eğitim sistemini yakından inceleyerek doğru adımlar atmaya çalıştı. Veli toplantılarına katıldı, okul aile birlikleri içinde aktif görev aldı. Aynı zamanda öğrenci ve velilere başta bağlama olmak üzere çeşitli çalgılar, el sanatları, halkoyunları, el işleri kursları düzenleyen, ulusal gün ve bayramlarda kutlamalar yapıp hafta sonları seminerler veren Essen Türk Veliler Birliği’nde yönetici olarak görev aldı. Essen Belediyesi Uyum Meclisi ile Yabancılar Meclisinde görevler yaparak toplumun her kesimi ve her ülkeden insanla iletişim kurdu, birlikte iş yapma olanağına kavuştu.

EN BÜYÜK DESTEĞİ EŞİNDEN ALDI

Geldiği Almanya’da yaşadığı uyum sorununu hızla aştığı ve çocuklarına sağladığı iyi eğitimle kendi durumundaki insanlara “rol model”olduğu halde bununla yetinmedi, “Başka insanlar aynı sorunları yaşamasın” diye harekete geçti. Almanya’da yaşayan başta göçmenler olmak üzere eğitimde fırsat eşitliğine sahip olamayan çocuklarla ailelerine yardımcı olmak için Gelecek Eğitim Merkezi (ZukunftBildungswerk) adıyla bir eğitim kurumu oluşturdu. “Kamu yararına çalışan kurum” statüsü de kazandırdığı kuruluşu aracılığıyla Alman hükümetinin fırsat eşitliği fonundan yardım alarak, Essen’de yaşayan 150’ye yakın milletten öğrenci ve ailesine özel dersler verdirdi, ailelerden ihtiyacı olanlara kurslar vererek Almanca öğrenmelerini sağladı. Yetinmedi, göçmen çocuklarının tıpkı Alman çocukları gibi müzik, tiyatro, spor okullarına gitmesini sağladı, çeşitli kurslarla kişisel yeteneklerini geliştirme olanağı tanıdı.Tüm bunları yaparken Essen Belediyesinde, kamyon arkasındaki “temizlik işçisi” olarak görevine devam eden Turgay Tahtabaş’ın en büyük destekçisi eşi Türkan Hanım oldu. Türkan Hanım toplantılara yetişebilmesi için, çalıştığı çöp kamyonunun yanına temiz elbiselerini getirmekten tutun da planlamadan fon bulmaya, farklı çevrelerle ilişkiye geçmekten ofis düzeninekadarher konuda hep eşinin yanında oldu.

ALMANYA’NIN EN PRESTİJLİ ÖDÜLÜ “EYALET NİŞANI”NI BAŞBAKANIN ELİNDEN ALDI

2015 sonu, 2016 başında yaşanan mülteci akını Tahtabaş’ın hem iş yükünü,hem ilgi alanını, hem de ulaşması gereken insan sayısını büyük ölçüde artırdı. Ağırlıklı olarak Suriye, Irak ve Afganistan’dan gelen mültecilerin uyum sorunlarını aşmak, çocuklarının nitelikli eğitim almasını sağlamak amacıyla şirketler dahil pek çok fon kuruluşuyla projeler yürüttü.  Disiplinli ve güven verici çalışmaları Alman yetkililer tarafından da takdirle karşılandı. 2006’da “Türk Toplumu Almanya Eğitim Elçilerinden biri olan Tahtabaş, Türkiye’de de tanınan bir ayakkabı firmasının sponsorluğunda yürüttüğü projeyle, 2016’da, Kuzey Ren Westfelya Eyaleti Uyum Ödülü’nü kazandı. 2017’de, göçmen işçiler ve mülteci çocuklarına fırsat eşitliği yaratmaya yönelik çalışmaları nedeniyle Ruhr Havzası Geliştirme Vakfı tarafından da ödüllendirilen Tahtabaş,  2018’de sunulan eyalet üstün hizmet ödülünü (Eyalet nişanı) eyaletin kuruluşunun 72. yılı kutlama törenleri sırasında, bizzat Eyalet Başbakanının elinden aldı. Yakın zamana değin bu alandaki tüm çalışmalarını gönüllü olarak yürüten Tahtabaş, iş yoğunluğuna yetişemez olunca,  Essen Belediyesindeki, 25 yıllık iş akdini askıya alarak, kendi kuruluşunda profesyonel olarak çalışmaya başladı.

ALMANLAR DA İÇİNDE 1700’E YAKIN ÇOCUĞA DESTEK VERİYOR

1980’li yılların sonunda Almanya’ya göçmen işçi olarak giden ve halen iş akdi askıda da olsa Essen Belediyesinin temizlik işçisi kadrosunda bulunan Turgay Tahtabaş, bugün, aralarında, sosyal yardım alan Alman aileleri dedahil 150’ye yakın milletten insana fırsat eşitliği yaratmak, gelecek güvencesi sağlamak, mültecilerin yaşadığı uyum sorunlarını aşmak için projeler yürütüyor. İyi bir eğitim sağlayarak geleceklerini garanti altına aldığı kendi çocuklarının sahip olduğu olanaklara, her çocuğun ulaşabilmesi için kadrolu ya da yarı zamanlı çalışan öğretmenleri aracılığıyla ders desteği veriyor, gönüllü kişilerle kurslar açıp kişisel gelişimlerinin sağlanması iş ve el becerilerinin gelişmesiiçin çaba harcıyor. Kreş hizmeti alamayan çocuklar için küçük çaplı 5 adet kreş de açan Tahtabaş, 8’i Essen, 2’si Baldbeck’teki 10 şube ile yaklaşık 1700 çocuğa çok boyutlu destek sunduğu gibi her milletten yüzlerce aileye de danışmanlık yapıyor. Yılda yaklaşık 2 milyon liralık fonu yöneten Tahtabaş’ın kamu yararına çalışan vakıf benzeri kuruluşunda 40 kadrolu, 250’de yarı zamanlı personel çalışıyor. Çalışmalara 50 gönüllü de ücretsiz olarak destek veriyor.

ÇAYCUMA’DA EĞİTİMİ DESTEKLEMEK AMACIYLA DERNEK KURUYOR

Elde ettiği deneyimi memleketiylede paylaşmak, ülkede eğitimin ve insan kalitesini artırmak içinprojeler üreten Tahtabaş, bu alanda, yakından takip ettiği Çaycuma Belediyesine de destek oluyor. Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’nın çalışmalarını büyük bir beğeni ile takip eden, son derece önemli bulduğunu ifade eden Tahtabaş, bu amaçla Çaycuma Belediyesi Çok Dilli Anaokulu’na katkı sunuyor. Anaokuluna sağlanacak desteğin kurumsal hale getirilmesi için Almanya’da “Çaycuma’da Eğitimi Destekleme Derneği” adıyla bir dernek kurmaçalışmalarına başlayan Tahtabaş, aynı şekilde eğitim verecek bir anaokulunu Almanya’da da kurmayı hedefliyor. Yaşadığı semtteki ilkokulun Çaycuma Atatürk İlkokulu ile kardeş okul olmasına ön ayak olan Tahtabaş,  Çaycuma Belediyesinin Lennestadt ile yürüttüğü kardeş belediyecilik uygulamasını da son derece önemsiyor. Bunun herkese örnek olmasını da dileyen Tahtabaş, iki ülke arasında her alanda işbirliğinin gelişmesinin dünya barışına da katkı sağlayacağını ısrarla dile getiriyor.