Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı ve Yaşanabilir Zonguldak Platformu Sözcüsü Ahmet Öztürk, bir açıklama yaparak Eren Enerji’ye verilen çevre ödülünün bir algı operasyonundan ibaret olduğunu söyledi. Öztürk açıklamasında, “Zonguldak’ta 5 üniteli 3 termik santrali bulunan Eren Enerji, geçtiğimiz günlerde,gazetelere geçtiği bir haberle, kendilerine, İngiltere merkezli ‘TheGreenOrganisation’ tarafından ‘Yeşil Dünya Gümüş Ödülü’ ve ‘Yeşil Dünya Elçisi’ ödülü verildiğini açıkladı. Bazı gazetelere ‘Eren Enerji Türkiye’nin gururu oldu’ başlığıyla manşet olan ve ajanslar aracılığıyla tüm ülkeye servis edilen habere göre doğaya saygılı bir kuruluş olan Eren Holding, bunu, aldığı uluslararası ödülle de kanıtlıyordu. Haberin bir ‘algı operasyonu’ olduğunu kesin olarak bilmekle birlikte, başta adı geçen kuruluşun internet sitesi olmak üzere birçok alanda araştırma yaptık. Yurtiçi ve yurtdışındaki ekolojistlerle görüştük, yazışmalar yaptık. İngiltere’de yaşayan dostlarımızdan bilgi aldık. Hangi kanaldan gidersek gidelim ulaştığımız sonuç, ‘The Green Organisation’ adlı kumpanyanın bu tip doğa düşmanı yatırımları aklamaya çalışan bir ‘yeşil badana’ kuruluşu olduğu yönünde oldu” dedi.

ÜYE OL, AİDAT ÖDE, ÖDÜLÜ KAP

‘TheGreenOrganisation’ adlı kuruluşun internet sitesinde her türlü bilginin yer aldığını söyleyen Öztürk, “Kuruluşun internet sitesinde bir inceleme yapıldığında başta petrol şirketleri olmak üzere ne kadar çevre düşmanı yatırım sahibi varsa ödül aldığı ya da kurumun sponsoru olduğu görülüyor. Sistem şöyle işliyor: Şirketler başta medya görünürlüğü, sosyal medya tanıtım fırsatı, ücretsiz pazarlama danışmanlığı olmak üzere pek çok hizmet karşılığında bu kuruluşa üye oluyor. Standart üyeliğin yanı sıra ödenecek üyelik aidatına göre bronz, gümüş, altın ve platin üye olunabiliyor. Üyeliğin derecesine göre de verilen hizmetlerin sayısı ve niteliği artıyor. Ödüller de bu kampanyanın bir parçası olarak sunuluyor” dedi.

EREN YILLIK NE KADAR AİDAT ÖDÜYOR

Kuruluşun internet sitesinde, üyelik koşulları ile ödül programının aynı sayfada değerlendiğini de söyleyen Öztürk, “Kuruluş ödül alan üyelerinin tanıtımını, dünyanın sözde en iyi çevresel uygulamalarına ilişkin referans eser olan Yeşil Kitap'ta yapma garantisi veriyor. Ayrıca, üyelik ücretinin vergiden düşüldüğünü ifade ederken, vaat edilen hedeflere ulaşılamadığı takdirde iade edileceğini de taahhüt ediyor. Platin üye olanlara amblemlerini kullanma yetkisi ile Londra'daki Parlamento Evleri ve Westminster Sarayı’nda düzenlenen özel törenlere davet hakkı da tanınıyor. Tüm bunlar, Eren Enerjin’nin aldığı ödülün ticari bir kuruluş tarafından yürütülen bir algı operasyonundan ibaret olduğunu gösteriyor. Eren Enerji bu kuruluşa üye olup olmadığını, yıllık kaç lira aidat verdiğini, hangi kategoride üye olduğunu kamuoyuna açıklamak zorundadır” dedi.

EREN LİMİT DEĞERLERİ, ÇOĞU ZAMAN 2, HATTA 3 KAT AŞIYOR

Ödül için yapılan basın açıklamasında ifade edildiği gibi Eren santrallerinin temiz enerji üretmediğini de söyleyen Öztürk, “Tüm dünyada 10 binden fazla istasyondan gerçek zamanlı veri alanuluslararası hava kalitesi izleme ağı https://waqi.info/verilerine göre limit değerleri kimi zaman 3 kattan fazla aşan Eren’in bacaları sözcüğün tam anlamıyla zehir saçıyor. Örneğin Ocak 2020 verilerine göre insan sağlığı için en tehlikeli kirletici olan PM 2,5 değeri, her gün, limitleri çeşitli oranlarda aşmış bulunuyor. ÇATES’in üretimde olmadığı bir zamanda bu sonuçların alınması, Eren’in ‘Biz tüm çevre yatırımlarını yaptık. Kirlilik tümüyle ÇATES’ten kaynaklanıyor’ şeklindeki tezini de çürütüyor. Eren badanacı bir kuruluştan ödül alma ucuzluğuyla bunu gizlemeye çalışıyor” dedi.

PM2,5 AKCİĞER KANSERİNİN EN ESASLI NEDENLERİNDEN BİRİNİ OLUŞTURUYOR

Öztürk açıklamasını, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verileri ile bağımsız ölçüm yapan kuruluşların verileri birbirini tutmuyor. Bakanlık PM10, uluslararası izleme ağı da PM2,5 ölçümü yapıyor. Bu Bakanlığın10 mikron, diğerininse 2,5 mikron boyutundaki tozu (partiküler madde) ölçtüğü anlamına geliyor.Başta burnumuz olmak üzere vücudumuzun filtreleme sistemi 2,5 mikrondan büyük tozları tutarakakciğere girmesini önlüyor. Daha küçük boyuttaki tozlarsa burun ve boğazdan rahatlıkla geçerek akciğerlere ulaşıyor. Bronşlarayapışandirek kanser yapıcı nesneye dönüşüyor. Bu veriler ortadayken Eren Enerji’nin ‘Biz en çevreci santraliz’ iddiası tümüyle havada kalıyor. Açığa çıkan gerçek şudur ki, Eren santralleri de diğer tüm termik santraller gibi doğa düşmanı bir yatırımdır. Uyduruk ödüller dağıtan yeşil badanacı kuruluşların nafile çabaları da bunu gizleyememektedir” diyerek tamamladı.