Mil Enerji Sen Genel Başkanı Ali Yücel katıldığı bir televizyon programında din değiştirme gibi hassas bir konunun dahi E-Devlet sistemi üzerinden yapılabildiğini, ama memurların sendika değiştirme hakkının olmamasının akıllara durgunluk verici nitelikte olduğunu ifade etti.

BU HAKKIN VERİLMESİ BU KADAR MI ZOR ?
Manevi İlkeli ve Liyakatli Enerji Sanayi ve Madencilik Hizmetleri Çalışanları Sendikası (Mil-Enerji-Sen) Genel Başkanı Ali Yücel, yapmış olduğu değerlendirmede:
“Günümüz Türkiye’sinde vatandaşlarımızı ilgilendiren resmi tüm iş ve işlemlerin e-Devlet üzerinden yürütüldüğünü, ‘din değiştirme’ gibi en hassas ve önemli işlemin dahi e-Devlet üzerinden yapıldığını, sendikalara üye işçilerimizin istifa ve üyelik işlemlerinin yine e-Devlet üzerinden gerçekleştirildiğini, siyasi partilere üyelik ve iptal işlemlerinin de e- Devlet üzerinden sağlandığı bir ortamda, memur sendikalarına üyelik veya istifa işlemlerinin hala ilkel yöntemlerle ve milyonlarca kağıt israfına neden olacak bir şekilde (3 nüsha istifa, 3 nüsha üyelik formu bu işlemler için sendikalar ve kurumlar tarafından yapılan yazışmalar için kullanılan kağıtlar)  yapılıyor olması bizleri derinden üzmektedir” dedi.

BU UYGULAMA PANDEMİ SÜRECİNDE ALINAN TEDBİRLER İLE ÇELİŞMEKTEDİR

Özellikle Pandemi sürecini yaşadığımız bu dönemde, bakkal-market alışverişlerinin dahi internetten gerçekleştiği, HES kodu gibi hayati tüm işlemlerin e-Devlet üzerinden sağlandığı bir ortamda, yüzbinlerce kamu görevlisinin uzaktan, esnek çalışma kapsamında hizmet vermeye çalıştıkları bu dönemde, memnun olmadıkları sendikalarından istifa edebilmek için kurumlarına giderek sendika istifa ve üyelik işlemlerini kağıt üzerinden yapmak zorunda bırakılmaları bu zorlu süreçte alınan tedbirler ve uygulamalarla çelişmektedir.

GECİKTİRİLMENİN NEDENİ MEMUR-SEN’İN GELECEĞİ KAYGISI MI ?

Güç zehirlenmesi yaşayan sendikaların oluşturdukları baskı vb. uygulamalar nedeniyle çalıştığı kuruma giderek istifa etmekten çekinen kamu görevlilerimiz, istifa ve üyelik işlemlerini e-Devlet üzerinden gerçekleştirmek istemektedirler. Artık tüm resmi işlemlerin e-İmza şekline dönüştüğü, kağıt israfının %50 azaltıldığı ülkemizde, kamu görevlilerimizi altı adet form doldurmaya mecbur bırakmanın doğru olmadığı kanaatindeyiz. Bu hakkın verilmeyişi 4 toplu sözleşmede yetkili sendika sıfatıyla masaya oturan yetkili ama etkisiz Memur-Sen’den istifa edecek olan on binlerce üyesinin istifa etmelerini de engellemekte olduğundan her gecikme Memur-Sen'in işine gelmektedir. Ayrıca her fırsatta eşitlik, hakkaniyet değerler sendikacılığı kavramlarını dillerinden düşürmeyen Memur-Sen  yöneticilerinin bu güne kadar bu konuda olumlu bir açıklama yapmamış olması da ayrıca düşündürücü bir konudur. Son 4 toplu sözleşmedeki becerisizliklerini örtmeye çalışan yetkili ama etkisiz sendikanın yöneticilerinin; Maaşların enflasyon karşısında eriyip gittiği bu dönemde bir dip dalga halinde gelecek olan istifa furyasının önüne geçmek için e-Devlet üzerinden sendikalara üyelik ve istifa işlemlerinin yapılabilmesine yönelik çalışmaların sonlandırılması ya da en azından geciktirilmesi için bazı kapıları aşındırdıklarına dair duyumlar almaktayız. Çünkü onlarda çok iyi biliyorlar ki bu uygulamanın hayata geçirilmesi demek, bugüne kadar dolgun maaşlar alarak, lüks makam araçlarıyla gezerek, rezidanslarından sürdürdükleri saltanatlarının sonu olacağını çok iyi bilmektedirler. Manevi İlkeli ve Liyakatli Enerji Sanayi ve Madencilik Hizmetleri Çalışanları Sendikası (Mil-ENERJİ SEN) olarak kuruluşumuzdan bu gündeme getirdiğimiz  e-Devlet üzerinden sendika istifa ve üyelik işlemlerinin e-Devlet üzerinden yapılması talebimizi bir kez yineliyoruz.”

Editör: TE Bilişim