Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı. Salgında yüzde 50'nin üzerinde artış olduğunu belirtirken, 15 ilin arasında Zonguldak olduğunuda ifade etti.

Çok hızlı seyir içinde geçmiş süreçler unutuluyor. Ülkeler geçmiş tecrübeleri ve imkanları ölçüsünde virüs ile mücadele ediyor. Birçok ülkenin aksine Türkiye'nin sağlık sistemi pandemiyi sürpriz olarak karşılamadı. Temaslı takibi, karantina önlemleri, seyehat kısıtlamaları, okulların uzaktan eğitime geçilmesi gibi çok çeşitli tedbirler hayata geçirdik. HES uygulaması ile riskli bölge ve kişilerin takibini yapmaya başladık.

Bir yandan dünyadaki aşı çalışmalarını takip ederken, klinik çalışmalara ev sahipliği yaptık. Eksik görülen altyapıları tamamladık.
Valilik ve belediyelerin desteği ile motorize ekipler salgın kontrolünde önemli rol üstlendi. Türkiye'de yaygın filyasyon, hızlı vaka teşhisi, erken tedaviye başlanması ve tüm bu hizmetlerin ücretsiz gerçekleştirilmesi nedeniyle dünyada başarılı oldu. Aile hekimleri ve çağrı merkezleri ile izolasyondakilerin takipleri yapıldı ve yapılmaya devam ediyor.

Tatil nedeniyle memlekete dönüşlerin olduğu kurban bayramı sonrası Anadolu'da bir artış yaşadık. Diyarbakır, Konya, Kayseri, Gaziantep, Batman, Van, Muş, Hakkari ve Ankara'da yüzde 100'ü aşan artışlarımız oldu. Bu illere tek tek gidip orada çalışmalar gerçekleştirdik. Yerinde yaptığımız değerlendirmelerle  kısa sürede kontrol altına alındığını gördük. Tedbirlerle hayatı kısıtlamadan olumlu neticeler alabildik.

Toplumda sıkça  tartışılan bir konuya değinmek istiyorum. Sadece semptomlu hastaları bildirdiğimiz için hasta kavramını kullanmayı tercih ettik. Bu konuda birçok eleştiriye maruz kaldık. Görüyorum ki vatandaşımız pozitif çıkan, evinde takip edilen hepsinden haberdar olmak istiyor. Bu vakalar ile ilgili her türlü bilgi sistemimizde kayıtlı. HES kodu sorgulaması bu veri tabanından yapılarak riskli kişiler tespit edilebilmektedir.  Hasta ve ağır hasta sayısını eksiksiz paylaşıyoruz.

Test kapasitemizi arttırdık, arttırmaya devam ediyoruz. Bunu test sayılarının artışından da fark ediyorsunuz. Bunu önümüzdeki günlerde 200 binli rakamların üzerine çıkaracağız. Vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda semptom göstermeyen pozitif vakaları günlük tabloda vermeyi planlıyoruz. Önümüzdeki günlerde test kapasitemizi 200 binlerin üstüne çıkartacağız, artık açık test politikasına geçtiğimiz kabul edillebilir.

Pandemi seyrini daha iyi anlayabilmek sağlık sisteminin yanıtını daha iyi kavrayabilmek, rehavete düşmemek için dikkatinizi günlük hasta ve ağır hastalarımıza odaklanmanızı tavsiye ederim. Alarm zilleri burada çalıyor. Görünen o ki hayatımızı bir süre daha disiplin altına almak zorundayız.
'3. ZİRVEYİ YAŞIYORLAR'

Ekimin ikinci haftasından itibaren salgın karşısında öncekilerden daha ciddi bir sınavdayız. Kış ayının gelmesi ile birlikte, kapalı alanda bir arada olmanın da getirdiği risk ile tüm dünyada bir artış başladı. Bugün birçok ülke kapanma tedbirlerine yeniden başlamak zorunda kaldı. İstanbul, Bursa, İzmir'de başlayan artış trendi tüm ülkeye yayılmış durumdadır. Gidişatı durdurmak için radikal tedbirlere başvurmamız kaçınılmaz olmuştur. İstanbul Bursa Koceli İzmir 3. zirveyi yaşıyorlar. Tedbirlere tavizsiz uyarsak artışı durdurmamız mümkündür. Yeterince etkili olmazsa, daha ağır kısıtlamaların yapılması kaçınılmaz olacaktır.

YÜZDE 50'NİN ÜZERİNDE VAKA ARTIŞI OLAN İLLER

Son hafta içinde yüzde 50'nin üzerinde vaka artışı olan 15 ilimiz var. Hatay, Adana, Osmaniye, Mersin, Artvin, Edirne, Samsun, Kırklareli, Tokat, Trabzon, Aydın, Muğla, Zonguldak, Ordu, Çanakkale'de yüzde 50 ile yüzde 100 arası artışlar oldu.

İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Kocaeli, Gaziantep'te hasta yoğunluğunu yönetebilmek için bütün sağlık kuruluşlarımız büyük çaba harcıyor.