TBMM KİT Hesaplarını İnceleme Komisyonu’nda denetimi yapılan TEDAŞ’a ilişkin Sayıştay denetim raporlarında “kamu zararı”na yol açan önemli tespitler yer aldı.

TBMM KİT Komisyonu üyesi ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz “Tedaş 223 bin 902 TL’ye halı almış! Nedir bu? Uçan Halı mı?” dedi.

TEDAŞ’ın özelleştirilen 21 dağıtım şirketinden dördünün kasasında bulunan ve repo işlemi de yapılan yaklaşık 30 milyon lira, aradan geçen 12 yıla rağmen geri alınamadı. Bazı şirketler anaparayı öderken faizini ödemedi. Ödeyen de parayı geri almak için dava açtı.

21 bölgeye ayırarak özelleştirdiği elektrik dağıtım şirketleriyle ilgili yaşananlar “peşkeş, rant, hortum” iddialarını doğruluyor. Şirketlerden geçmiş dönem elektrik tüketiminden kaynaklanan 2,9 milyar TL’yi tahsil edemeyen TEDAŞ, kasalarda kalan paralarla gayrimenkulleri de alamadı.

KAMU ZARARI’NA YOL AÇAN ÇOK ÖNEMLİ TESPİTLER

TBMM KİT Hesaplarını İnceleme Komisyonu’nda denetimi yapılan TEDAŞ’a ilişkin Sayıştay denetim raporlarında “kamu zararı”na yol açan önemli tespitler yer aldı.

26 MİLYON 175 BİN TL ÖZEL ŞİRKETLERE KALDI

On iki yıldan bu yana çözülemeyen sorun; Cengiz-Kolin ortaklığına verilen Çamlıbel, Limak’ın aldığı Uludağ, Çalık Enerji’nin aldığı Yeşilırmak ile AKSA’ya verilen Fırat dağıtım şirketlerinin özelleştirme sırasında kasalarında kalan paraya ilişkin. Özelleştirme sırasında genel müdürlük talimatlarına aykırı olarak kasa ve bankada tutulan 26 milyon 175 bin TL de özel şirketlere kaldı.

Bu tutarın dağılımı ise şirketlere göre şöyle:

Çamlıbel EDAŞ: 4 Milyon 564 Bin 166 TL (Cengiz-Kolin)

Uludağ EDAŞ: 12 Milyon 861 Bin TL (Limak)

Yeşilırmak EDAŞ: 5 Milyon 477 Bin 870 TL (Çalık)

Fırat EDAŞ: 3 Milyon 272 bin 750 TL (AKSA)

Editör: TE Bilişim