Türkiye'nin Görülmesi Gereken 10 Kanyonu

Türkiye’nin 10 kanyonu daha farklı bir söyleyişle ülkemizde görmeniz gereken kanyonlardan ilk onunu sizlerle paylaşmak istedik. Uzun yıllar boyunca suyun kayaları dövüp aşındırmasıyla oluşan kanyon yeryüzü şekilleri derin vadilerin uzandığı kayalıkların arasından akan nehirlerle harika görüntüleri ortaya çıkarıyor. Türkiye’nin 10 kanyonu hangileri, bu kanyonlar hangi şehirlerimiz yer alıyor, hangi kanyonunun kendine has özellikleri neler bunları açıklamaya başlayalım.

  1. Köprülü Kanyon

Kaynağı Toros dağları olan Köprüçay’ın Bolasan ile Beşkonak köyleri arasında kalan yaklaşık on beş kilometrelik kısmında 100 metreye varan yüksek kaya duvarları muazzam bir kanyon olan Köprülü kanyon Antalya ili sınırları içerisinde yer alıyor. Bu kanyonda uygun yerlerde raftingden kano sporlarına çadır kamplarından doğa yürüyüşlerine ziyaretçilere macera dolu anlarla baş başa bırakmayı vaat ediyor.

köprülü kanyon manavgat

  1. İncesu Kanyonu

Çorum ilinde Ortaköy ilçesi sınırları içerisinde yer alan kanyonla aynı ismi paylaşan İncesu köyü topraklarında bulunan İncesu Kanyonu doğa yürüyüşü severlerin uğrak yerleri arasında bir kanyon. Görülmesi gereken kanyonlar arasında bulunan İncesu Kanyonu yaklaşık 7 yüz metre yürüyüş parkuruna sahip. Giriş ve çıkışı sadece bir yerden yapılabilen bu kanyon toplamda yaklaşık 13 kilometre uzunluğundadır.

çorum incesu kanyonu

  1. Şahinkaya Kanyonu

Türkiye’nin en uzun nehri olan Kızılırmak üzerinde yer alan Şahinkaya Kanyonu Samsun ilinin Vezirköprü ilçesindedir. Şahinkaya Kanyonu ülkemizin en büyük ikinci su kanyonu olarak bilinmesini yaklaşık 400 ila 500 metre civarındaki derinliğine borçludur. Kızılırmak nehrinin dar yerindeki Altınkaya Barajı ile birleşmiş vaziyette olan bu kanyon zengin hayvan çeşitliliği ve ağaç türlerinin yanı sıra derin suları ile dalış, yüksekten atlama gibi heyecanı doruklara çıkaran su sporlarının da yapılmasına imkân veriyor.

şahinkaya kanyonu samsun

  1. İnceğiz (Arapapıştı) Kanyonu

Kanyonlar turumuza Akdeniz ile başlayıp Karadeniz ile kuzeye yöneldikten sonra şimdiki durağımız Ege bölgesinden bir kanyon olan İnceğiz Kanyonu. Aydın ilinin Bozdoğan ilçesinde akan Büyük Menderes nehrinin kolları arasındaki Akçay çayının dik ve derin aktığı konumda bulunan bu kanyon yaklaşık 6 ila yedi kilometre uzunluğunda ve 3 yüz seksen metre derinliğindedir.

En güzel 10 kanyon arasında yerini alan İnceğiz Kanyonu Akçay çayının kuvvetli sularının uzun yıllarca kayaları aşındırarak oluşturduğu bu kanyona yöre insanı Arapapıştı ismini vermiş ve bu isimle de tanınan bir kanyondur.

inceğiz kanyonu denizli

  1. Çatak Kanyonu

Turizm açısından Kastamonu iline büyük değer katan Çatak kanyonu yaklaşık bin metre yükseklikteki gözetleme kulesinden uçsuz bucaksız kanyon manzarası sunmasıyla benzerlerinden öne çıkmaktadır. Azdavay ilçe sınırlarında bulunan kanyon macera severlere fotoğraflama imkânı sunduğu eşsiz görüntülerle yılda yüz bini aşkın turisti ağırlıyor. Türkiye’nin 10 kanyonu listemizde bu ziyaretçiler için hazırlanmış özel cam terasından kanyonu kilometrelerce izleme olanağı bulunan kanyonu gidip görmenizi muhakkak tavsiye ederiz.

çatak kanyonu kastamonu

  1. Yazılı Kanyon

Tam ismiyle Yazılı Kanyon Tabiat Parkı Isparta Sütçüler ilçesinde yer alıyor. Tarih ve doğanın muazzam kaynaşması olarak tanımlayabileceğimiz Yazılı Kanyon’da yaklaşık 2 bin yıla uzanan tarihleri ile bulunan yazıtlar yer alıyor. Tüm tabiat parkı neredeyse 6 bin dekar alana sahip ve ilçe merkezine yirmi kilometre mesafede Göksu nehri üzerinde bulunuyor. Bizans döneminden kalan kalıntılara da rastlanılan bu kanyonda hem tarihi hem doğal güzellik severleri bu zenginlikleri görmek için meraklılarını bekliyor.

yazılı kanyon ısparta

  1. Kapıkaya Kanyonu

Yüksekliği 2 yüz metreyi bulan Kapıkaya Kanyonu Adana ilinin Karaisali içesinde yer alıyor. Bu kanyon Adana merkeze 70 kilometre civarında bir mesafede bulunuyor. Çatık ırmağı üzerinde oluşan kanyon ziyaretçilerine doğa yürüyüşü ile birlikte sarp yamaçlara tırmanış yapma fırsatı da tanıyor. Kimi yerlerinde güvenlik duvarlarının bulunduğu toplamda 7 buçuk kilometreye varan yürüyüş yoluna sahip Kapıkaya Kanyonu Akdeniz Bölgesi kanyonları arasında kendine yer edinmişti.

adana kapıkaya kanyonu

  1. Ulubey Kanyonu

Tarih ve doğanın birbirine geçip turistleri büyüleyen bir başka kanyonla karşınızdayız. Uşak ilindeki kanyonla aynı isimli Ulubey ilçesinde bulunan Ulubey Kanyonu antik yıllardan kalıntılarla, su yolları ile kaya mezar ve mağaralar ile farklı bir atmosfere sahip bir kanyon. Kanyonu doyasıya seyredebilmeniz için bir cam terası da bulunmaktadır.

Pepouza Antik kenti de yine bu kanyon içerisinde kendine yer bulmakta ve bu antik kent aynı zamanda Hristiyan tarikatlarından olan Montanizm tarikatının merkezi sayılır. Türkiye’nin tarihi kanyonları arasında bulunan bu kanyonFotoğrafçılar ve tarih sevenler tarafından ziyaret edilen bu kanyon düğün sektörünün fotoğraf duraklarından da biri olmuştur.

ulubey kanyonu usak

  1. Ihlara Vadisi Kanyonu

Kapadokya’nın başladığı yer diyebileceğimiz Melendiz nehrinin üzerinde yer alan Ihlara Vadisi Aksaray ili sınırları içerisinde bulunuyor. Hasan Dağından yıllar önce akan lavların Melendiz nehrinin kuvvetiyle aşınmasıyla Dünyaca ünlü bu kanyon oluşmuştur. Ülkemizde Ihlara Vadisi olarak tanınan ve kanyon kelimesinin az kullanıldığı bu muazzam doğa harikası vadi 18 kilometre uzunluğuyla benzerlerinin çok ötesinde.

Türkiye’nin görülmesi gereken 10 kanyonu arasında belki de en ünlüsü olan Ihlara vadisi genelinde 2 yüz metre yüksekliğe ulaşan kanyon kenarları ile içerisinde geçmiş dönemde yaşam sürülen dünyanın en büyük vadilerinden biri olma özelliğini taşıyor.

ıhlara vadisi kanyonu aksaray

  1. Sapadere Kanyonu

Dönüp dolaşıp tekrar Akneniz bölgesine Antalya iline ulaştığımızı fark etmişsinizdir. Alanya ilçesinde bulunan Sapadere kanyonu Toroslardan doğan Sapadere nehrinin ilk noktalarında oluşmuştur. Tatil için denizi tercih edenlerin sıcaklardan kaçıp serinleme duraklarından olan bu kanyon barındırdığı yürüyüş yolu ve piknik ve nefeslenmek için oluşturulmuş mesire yerleri ile doğa harikası kanyon manzarasının yanında harika bir vakit geçirme alanıdır.

Ülkemizin farklı bölgelerinden derlediğimiz doğa severlerini fotoğraf tutkunlarının, su sesi eşliğinde yürüyüp macera arayanların ziyaret edebileceği Türkiye’nin 10 kanyonu hakkında sizler için araştırma yapıp bilgiler sunduk.

sapadere kanyonu antalya alanya

Editör: TE Bilişim