Adım Adım Karabük'te Gezilecek Yerler Rehberi

Doğayı ve keşfetmeyi seviyorsanız sizde mutlaka her tatilinde gezi planı yapanlardansınız. Peki, Karabük’ü listenize eklediniz mi? Eşsiz doğası ve artık yurt dışından gelen turistlerin bile bildiği Safranbolu evleri ile ünlenen Karabük, küçük ama bir o kadar da ilgi çekici bir ilimizdir. Karabük’te gezilecek yerler arasında ise pek çok doğal güzellik ve tarihi yapı yer alıyor.

Bu tatilinde rotasını biraz daha sakin ve huzurlu bir yere çevirmek isteyenler için Karabük’te gezilecek yerler hakkında kapsamlı bir derleme yaptık. Listemizi ilçe ilçe ve adım adım hazırladık. Bu sayede siz de merak ettiğiniz yerleri en kolay şekilde gezi listenize ekleyebilirsiniz. Karabük merkezle başladığımız yolculuğumuza Eflani, Eskipazar, Safranbolu, Ovacık, Yenice ile devam ettik. Gelin, birlikte Karabük turunuzda ziyaret edebileceğiniz yerlere yakından bakalım.

Merak Edenler İçin Karabük Tarihi Hakkında Bilgiler

Aslında Karabük, bölgede Demir Çelik Fabrikası kurulana kadar Safranbolu’ya bağlı olan küçük bir mahalle idi. Ancak 1937 yılında fabrikanın kurulmasıyla birlikte bölgede nüfus giderek arttı. 1995 yılında ise Ovacık, Safranbolu, Eflani, Eskipazar ve Karabük birleşerek il statüsü kazandı.

Karabük ve çevresindeki ilk yerleşimler ise M.Ö. 2500 yılına kadar dayanıyor. Bölgede Hitit, Helen, Roma ve son olarak Osmanlı dönemine ait pek çok iz bulunmaktadır. Doğal olarak yerleşim yerlerinde bugün bile bu eski milletlerin esintilerini hissedebilirsiniz. Şehir bugün ülkemizin en önemli sanayi kuruluşlarına sahip olsa da Karabük’te gezilecek yerler arasında birçok doğal güzellik ve tarihi doku yer alır.

Ø KARABÜK (İL MERKEZİ)

Karabük, küçük bir ilimiz olmasına karşın bünyesinde çok sayıda güzelliği barındırır. Özellikle doğal güzellikleri, antik kenti ve müzelerini mutlaka ziyaret etmelisiniz. Eğer turunuza il merkezinden başlayacaksanız aşağıda bulunan Karabük’te gezilecek yerler listemize mutlaka göz atın. Bunun dışında bütün şehri 2-3 günlük bir zaman zarfında dolaşmanız mümkün. Yani tadına doyum olmaz bir hafta sonu tatili sizi bekliyor.

1. Karabük Kent Ormanı

Orman, Karabük Orman İletme Müdürlüğü’nce düzenlenmiş ve faaliyete açılmıştır. Girişte sizi lokanta ve kafe karşılar. Asma köprüler, yaşlı ağaçlar arasında piknik, doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Ziyaretçiler için spor alanı bulunmaktadır. Şehre yakın ama şehrin gürültüsünden ve kalabalıktan uzak bu bölgede huzurlu bir gezi turu yapabilirsiniz.

2. Baklabostan Tabiat Parkı


Şehir merkezine 20 km uzaklıktaki tabiat parkı, içerisinde bulunan şelalesi ve doğal bitki örtüsü ile şahane bir doğal güzelliktir. Karabük doğal güzellikleri arasında yerini alır. Bitki ekosistemi olarak son derece zengindir. Karaçam, Uludağ köknarı, doğu kayını, meşe, kızılcık, kuşburnu gibi sayıca oldukça geniş bir bitki örtüsüne sahiptir. Bahar ve güz mevsimlerinde sarı, kırmızı, kahverengi, yeşil ile harmanlanarak eşsiz manzaralar sunar.

3. Baklabostan Şelalesi

Karabük il merkezine yakın olması sayesinde kolay ziyaret edebileceğiniz Baklabostan Şelalesi, Karabük’te gezilecek yerler listenizdeki yol üstü harika manzaralar arasında yer alıyor. Serin suyu ve harikulade manzarası ile burada piknik ya da doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Özellikle günübirlik geziler için ideal bir rota olabilir.

4. Çamlık Tabiat Parkı

Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı olan Çamlık Tabiat Parkı, özel işletmelere bağlı olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Parkın içerisinde gezinizi daha eğlenceli hale getirmenizi sağlayacak piknik, bisiklet, kamp ve spor alanları bulunur. Ayrıca parkın içerisinde büfe, WC, yürüyüş yolu gibi ziyaretçilere sunulan pek çok olanak vardır. Özellikle doğa turizminin ön plana çıktığı bölgede siz de yeni keşifler yapabilir; bu unutulmaz deneyimlerinizi fotoğraflayabilirsiniz. Karabük’te gezilecek yerler arasına bir başka rota daha ekleyebilirsiniz.

5. Keltepe Zirvesi

Karadeniz Bölgesinin en yüksek noktası olma özelliğine sahip Keltepe Zirvesi, 1999 metredir. Büyükçe bir ormanlık alanı kaplar. Yükseltisi ve yoğun kar yağışı sayesinde bölgede kış turizmi büyük bir önem kazanmıştır. Mayıs sonuna kadar karla kaplı Keltepe’de bir kayak merkezi bulunmaktadır.

Keltepe Kayak Merkezi, dağ zirvesinde kayak pistleri, teleski, telesiyej ve konaklama imkanlarının bulunduğu bir tesistir. Burada hem karın hem de doğanın tadını doyasıya çıkartabilirsiniz.

6. Karabük Demir Çelik Sanayi Müzesi

Karabük’ün gelişmesinde ve il olarak ilan edilmesinde demir çelik fabrikasının önemi çok büyüktür. Karabük, Türkiye’nin ilk entegre demir-çelik sanayi kuruluş alanları arasındadır. Karabük Demir Çelik Sanayi Müzesi’nde geçmişten günümüze demir-çelik üretimindeki değişimler ve ürün koleksiyonları sergilenmektedir. Müzede çeşitli görsel kaynakların yanı sıra fabrikada üretilen ilk ürünleri görebilme şansınız var. Özellikle buharlı lokomotifler en çok ilgi gösterilen koleksiyonlar arasında.

Ø EFLANİ

1. Bostancılar Göleti

Soğucak yolu üzerinde yer alan Bostancılar Göleti, merkeze 3 km uzaklıktadır. Burayı ziyaret etmeyi planlıyorsanız yanınızda oltalarınızı getirmeyi unutmayın. Karabük’te gezilecek yerler arasında Eflani bölgesi daha ziyade doğal güzellikleri ile ön plana çıkar. Bu yüzden rotanızı bu yöne çevirerek doğanın eşsiz güzelliklerinin tadını çıkartabilirsiniz.

2. Bostancı-Ortakçılar Göleti

Daday yolu üzerinde bulunan Bostancı-Ortakçılar Göleti, ilçe merkezine 3 km uzaklıktadır. Etrafı yemyeşil ormanlarla çevrili olan alanda piknik yapabilmeniz için gerekli alt yapı sağlanmıştır. Ailecek ya da arkadaşlarınızla doğanın keyfini sürebileceğiniz bir piknik ve doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.

3. Ulu Yayla

Bahar mevsimiyle birlikte bu bölgede 8 Ağustos tarihinde yayla şenlikleri düzenlenmektedir. İlçe merkezine 20 km uzaklıkta olup şahsi aracınızla rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

4. Bedil Yaylası

İlçe merkezine 10 km uzaklıkta olması rahat ve kolay ulaşım imkanı sağlar. Yaylanın kuzey bölgesinde buluna kaya bloklar ilginç doğa manzaraları sunar. Harika doğa fotoğrafları çekebilirsiniz. Bedil Yaylası’nın önemli bir özelliği ise ‘kanlıca mantarı’dır. Yöreye özgü bu mantar türü ile eşsiz ve harika yemekler yapılmaktadır.

5. Cinoğlu Mağarası

Acıağaç Köyü’nün 4 km uzağında bulunan Cinoğlu Mağarası-Kaya Tüneli, 2,5 metre yükseklikte ve genişlikte olup insan yapımıdır. At nalı şeklindeki görüntüsü ile dikkat çeker. Mağaranın içerisinde 130 basamaklı bir merdiven vardır. Merdiveni takip ederek temiz su kaynağına ulaşabilirsiniz. Bu tarz mağara ve kaynaklara merakı olanların ziyaret edebileceği bir nokta.

6. Ulugeçit Mağarası

Ulugeçit Köyü’ne 500 metre uzaklıktadır. Mağaranın girişi 1.70 cm yüksekliktedir. Yükseklik mağaranın içerisinde 3 metreye kadar yükselir. Bu mağara yöre halkı tarafından çeşitli savaş durumlarında sığınak olarak kullanılmıştır.

Ø ESKİPAZAR

Eskipazar Karabük’te gezilecek yerler listenizde tabiat alanları ve özellikle de antik kenti ile yer alıyor.

1. Çitdere Tabiat Koruma Alanı

Zonguldaklılar Mısır Piramitlerinde Zonguldaklılar Mısır Piramitlerinde

Toplamda 721,5 hektarlık bir alana sahip olan Çitdere Tabiat Koruma Alanı, Türkiye’nin en zengin doğal kaynaklarını ve bitki örtüsünü bünyesinde barındırıyor. Bölgede karaçam, meşe, gürgen başta olmak üzere  33 farklı ağaç türü var. Ayrıca vahşi yaşam bakımından da çok sayıda canlıya ev sahipliği yapıyor. Özellikle doğal yaşam araştırması yapmak isteyenlerin Çitdere Tabiat Koruma Alanı’nı muhakkak gezip görmelerini tavsiye ederiz.

1. Hadrianapolis Antik Kenti

Karabük’te gezilecek yerler arasında doğal güzellikler ile birlikte antik kent de dikkat çeker. Eskipazar ilçe merkezine 3 km uzaklıktaki antik kent kalıntıları, hem yerli hem de yabancı turistler tarafından ilgiyle takip edilmektedir. Kalıntıların en yoğun görüldüğü nokta, Budaklar Köyü’dür.

Hadrianapolis Antik Kenti, tahminen M.Ö. 1.yy’da kurulmuştur ve M.S. 8.yy’a kadar bölge halkı burada yaşamına devam etmiştir. Roma ve Bizans izlerini görmek mümkündür. 3 adet kilise kalıntısı, mahzenler, mezarlar, su sarnıçları tarihi bölgede yüzyıllar önceki yaşamı gözler önüne serer. Ayrıca ziyaretçiler, mozaik ve fresklere büyük bir ilgi göstermektedirler. Bölgede devam eden kazı çalışmaları ile yeni tarihi eserler hala gün yüzüne çıkarılmaya devam ediyor. Tarihe ve tarihi yapılara merakınız varsa bu antik kenti ziyaret etme fırsatını kaçırmamalısınız.

2. Çetiören Mesire Alanı

Eskipazar merkezine 10 km uzaklıktaki mesire alanı aileniz ve arkadaşlarınızla harika manzaralara karşı doyumsuz bir piknik keyfi yapmanıza olanak sağlar. Geniş bitki örtüsü ve su kaynakları ile korunan bölgeler arasındadır. Bölgede aynı zamanda ziyaretçilerin dinlenebileceği masa ve banklar bulunmaktadır. Tarihi çeşmesi ve amfi tiyatrosu ile görenleri kendisine hayran bırakır. Daha öncede planlamalarınızı yaparak bu alanda yağlı güreş etkinliklerini de seyredebilirsiniz.

Ø OVACIK

1. Adam Kurutma Kayası

 Hakkında çeşitli rivayetler ve hikayeler anlatılan Adam Kurutma Kayası, bölge halkı tarafından şifa veren bir bölge olarak görülür. Birden fazla kayanın bulunduğu alanda kayaların yüksekliklerinin eşit olmaması uzaktan farklı ve güzel bir manzara oluşturur.

2. Kaya Mezarlar

Ovacıkta Gerdek Boğazı Kaya Mezarları ve Karain Kaya Mezarları tarihi dokulara merakı olanların ziyaret edebileceği yapılardır. Karabük’te gezilecek yerler arasında çok fazla bilinmese de bu mezarlar tarihi bir önem sahiptir. Gerdek Boğazı Kaya Mezarları tahminen M.S. 7.yy’da yapılmıştır. Üç odadan oluşan yapının içerisindeki tavan süslemeleri ve sütun başlıkları dikkat çekici güzelliktedir. Ancak zamanın yıpratıcılığından nasibini almıştır. Yine de ziyaretiniz sırasında tarihi dokuyu yakından görebilir ve izlerini keşfedebilirsiniz.

Ø SAFRANBOLU

İl olmadan önce Karabük, Safranbolu’ya bağlı iken demir çelik fabrikasının kurulması sonucunda Karabük’ün nüfusu hızla artmış ve sonunda Safranbolu, Karabük’ün ilçesi olmuştur. İlçe özellikle tarihi dokusunu koruyan evleri ve müzeleri ile gezilip görülmeye değer turistik bölgeler arasında yer almaktadır. Gelin, Karabük’te gezilecek yerler listemize Safranbolu ile devam edelim.

1. Safranbolu Evleri

Karabük denildiğinde akla demir çelik fabrikasından önce gelen ilk şey mutlaka Safranbolu Evleri olarak aklımıza kazınmıştır. Bu iyi korunmuş tarihi mimari yapılar, şehrin sembolü haline gelmiştir. UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan ilçe, Karabük kültürünü en iyi şekilde yansıtıyor.

18. ve 19.yy’dan kalma tarihi konakları ile kendinizi bir zaman yolculuğuna çıkmış gibi hissedebilirsiniz. Depreme dayanıklı olan bu evler, geçmişten günümüze korunmayı başarmışlardır. İlçede 2000’e yakın tarihi geleneksel Osmanlı evi yer alıyor. Bu evlerden ise 800 tanesi yasal olarak koruma altına alınmış durumda. Bölgede evler yazlık ve kışlık olarak ikiye ayrılmış durumda ve çoğu kişinin hem yazlık hem de kışlık konutu mevcut.

Evlerin birbirine yakın ama önlerini kapatmayacak şekilde inşa edilmesi, şehir kültürü hakkında bilgi verir. Dar sokaklar arasında daha önce görmediğiniz estetik yapıları çekmek için gezinizde mutlaka bir fotoğraf makinesi edinin.

2. Safranbolu Saat Kulesi

Safranbolu’nun önemli sembollerinden olan saat kulesi, Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından 1794-1797 yılları arasında yaptırılmıştır. Safranbolu gezi yerleri arasında ilçedeki tarihi eserlerin sergilendiği vadinin orta noktasında bulunur. 12 metre yüksekliğinde olan saat kulesi hala çalışır vaziyettedir. Kulenin tepesine içinde dik bir biçimde yükselen merdivenle ile çıkılmaktadır. 109-69 kg’lık iki ağırlıkla çalışmaktadır.

1998-1999 yılları arasında Karabük Üniversitesi tarafından onarım çalışması gerçekleştirilmiştir. Günümüzde ise 1965 yılından bu yana Kundura ustası İsmail Ulukaya tarafından düzenli olarak bakım ve onarımı gerçekleştirilir. Yolunuz Safranbolu’ya düşerse mutlaka saat kulesini ve İsmail ustayı ziyaret edin.

3. Safranbolu Kent Tarihi Müzesi

Eski tarihlerde Hükümet Konağı olarak kullanılan 112 yıllık tarihi bina, restore edildikten sonra Kent Tarihi Müzesi olarak faaliyete açılmıştır. Şehrin kültürel ve tarihsel değere sahip çeşitli objeleri burada ziyaretçilere sergilenmektedir. Karabük’te gezilecek yerler listenizde yer vermeniz gereken önemli bir duraktır. Üç katlı binada 300’ü aşkın eser, Safranbolu yaşamına dair pek çok unsura değinmektedir. Buraya kadar gelmişken Tarihi Saat Kulesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.

4. Yörük Köyü

Karabük’e gelip de sakın olan Yörük Köyü’ne uğramadan dönmeyin. Turizm Bakanlığı tarafından 1997 yılında koruma altına alınan köy, Yörük kültürünü hale koruyor olması ile her sene ziyaretçi akınına uğruyor. Kültürel değerlere merakınız varsa bu köydeki yaşamı yakından izleyebilirsiniz. Karabük’te gezilecek yerler arasında size en çok deneyim ve bilgi katacak yerlerin başında gelir.

Osmanlı mimarisinin örneklerini inceleyebilirsiniz. Bu yapılar arasında Sipahioğlu Konağı, köyün en ünlü yapılarındandır. Cumbalı ahşap evleri, dar sokakları ve köyün kültürünü hala koruyan bölge halkı arasında kendinizi farklı bir yüzyıla seyahat etmiş gibi hissedebilirsiniz.

5. Hıdırlık Tepesi

Hem tarihi hem de kültürel bir değeri olan Hıdırlık Tepesi, Karabük’te gezilecek yerler arasında Hıdırellez kutlamalarının yapıldığı bölge olarak dikkat çeker.  Kültürel dokusunu korumaya başaran Safranbolu’da yer alan Hıdırlık Tepesi, Safranbolu’ya gelen ilk Türk topluluklarının yerleşim alanı olarak bilinmektedir.

Şehre kuş bakışı bakma şansı sunar. Doğanın içinde huzurlu ve şehirden uzak bir noktadadır. Bölgede önemli tarihi şahsiyetlerin türbeleri ve anıtları da bulunur. Orhan Gazi döneminin ünlü kumandanlarınlar Hıdır Bey’in türbesi, Köstendil Kaymakamı olan Hasan Paşa’nın türbesi, Kurtuluş Savaşı kahramanlarından olan Dr. Ali Yaver Ataman’ın anıt mezarını ziyaret edebilirsiniz.

6. Safranbolu Ters Ev

Dünyanın farklı noktalarında da görebileceğiniz ters ev müzelerinden birisine Safranbolu’da rastlayabilirsiniz. İlginç yapılardan hoşlanıyorsanız Karabük’te gezilecek yerler listenize Safranbolu Ters Ev’i de dahil edebilirsiniz. Yaylı bir sisteme sahip olması dolayısıyla sallanmaktadır. Özellikle çocuklarınız ile birlikte yapacağınız tatil planlarında eğlenceli fotoğrafları albümünüze eklemek için gezilip görülecek bir nokta olarak aklınızda bulundurmalısınız.

7. Nostalji Gezi Evi

Safranbolu’nun bir diğer gezi noktası, Nostalji Gezi Evi; antikaya merakı olanlar için kaçırılmaz bir gezi noktasıdır. İçerisinde daktilo, kişisel eşya, para, fotoğraf makinesi, oyuncak, silah gibi çok sayıda antika yer alır. Bahattin Tunç tarafından meydana getirilen Nostalji Gezi Evi, ziyaretçilerine bölge halkının zengin koleksiyonları ile daha geniş bir sergi alanı sunuyor. En eski parça nerdeyse 250 yıllık olup ortalama 10 bin civarında antika burada sergilenmektedir.

8. Çikolata Müzesi

Safranbolu’da gezilecek yerler, saymakla bitmiyor. Gezimizin bu durağında ise Mesut Kırımlı tarafından hayata geçirilen Çikolata Müzesi’ne uğruyoruz. Müze içerisinde han, hamam, konak, cam teras, mağara, safran çiçeği, çeşme ve daha birçok yapının maketi var ama çikolatadan! Çikolata havuzları ise rüyalarımızın gerçekleşmiş gibi görünmesini sağlıyor. Bu eğlenceli müzeyi gezi rotanıza dahil edebilirsiniz.

9. Sarıtunç Tabakhane Müzesi

800 yıllık bir tarihe sahip olan deri tabakhanesi, Karabük’te gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken adreslerindendir. Yakın bir tarihe kadar üretime devam ediyor idiyse de, sonrasında kapatılarak müze haline getirildi. Günümüzde Sarıtunç Tabakhane Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.

Müzenin üst kısmına ise Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip Kahve Müzesi açılmıştır. Buraya gelerek daha önce tatmadığınız kahve çeşitlerini deneyimleyebilirsiniz. Kahve severlerin uğramasını tavsiye ederiz.

10. Kaymakamlar Gezi Evi

Safranbolu Evleri arasında Kaymakamlar Gezi Evi, 18. ve 19.yy yaşam tarzını sergilemektedir. Evin sahibi Safranbolu Kışlası kumandanı olan Hacı Mehmet Efendi’dir. Kendisi, yarbay anlamına gelen ‘Kaim-Makam’ ismiyle anıldığından ailesi ve dolayısıyla evi de bu ismi almıştır.

1979 yılında bakım ve onarımdan geçirilmiştir. 1981’de ise hem eğitim merkezi hem de ziyaretçilerin gezi ve konaklama ihtiyaçları için kullanılmaya başlanmıştır. Bahçesinde ise bir kafeterya hizmet verir. Yöresel yaşam tarzını yakından görmek için Karabük’te gezilecek yerler listenize Kaymakamlar Gezi Evi’ni de ekleyebilirsiniz.

11. Ahmet Demirezen Yemenicilik Müzesi

Safranbolu, Asya ve Avrupa ana ticaret yolunu birbirine bağlayan Gerede-Sinop kervan yolu üzerinde yer alır. Konum olarak avantajı sayesinde döneminde ticaretin geliştiği bir noktadır. Bu yüzden 17.yy’da kent merkezine 63 odalık ve deve ahırından oluşan Cinci Hanı yapılmıştır. Hanın inşası sonrasında çarşı bu noktada genişleme göstermiştir. Ayakkabıcılık, demircilik, dikicilik, semercilik, bakırcılık gibi daha birçok iş kolu burada ayrı ayrı sokaklarda geniş bir çarşı oluşturmuşlardır.

Günümüzde etki alanı hayli düşse de hale el sanatlarını icra eden ustalara rastlamak mümkündür. Özellikle Yemeniciler Arastası Çarşısı turistik bir kaygı ile varlığını devam ettirir. 48 ahşap dükkandan meydana gelen çarşı, ‘yemeni’ adındaki ayakkabıların üretildiği köklü bir lonca çarşısıdır. Çarşının içerisindeki Ahmet Demirezen Yemenicilik Müzesi’ni, Karabük’te gezilecek yerler listenize ekleyerek, bu tarihi atmosfere tanıklık edebilirsiniz.  

12. Anadolu Saat Kuleleri Minyatürleri Park Müzesi

Açık hava müzesi olan Anadolu Saat Kuleleri Minyatürleri Park Müzesi, II. Abdülhamit’in tahta çıkışı ile yaptırdığını pek çok saat kulesinin minyatürlerine ev sahipliği yapar. Safranbolu Saat Kulesi’nin hemen yanında yer alan minyatürler, Osmanlı dönemi geleneksel izlerini taşıyan saat kulelerinin minyatürleri size gerçeğini görmüş deneyimi sunacak. Parkta 15 farklı saat kulesinin minyatürünü inceleyebilirsiniz.  

13. Bulak Mencilis Mağarası

Karabük’te gezilecek yerler listenizde mutlaka yer vermeniz gereken gezi noktası, Safranbolu’da yer alan Bulak Mencilis Mağarası’dır. Bu bölge her sene yerli ve yabancı çok sayıda turisti ağırlar. Yeşil ağaçların arasında uzayıp giden 150 basamaklı merdiveni takip ederek mağaranın hayret bırakan güzel manzarasına ulaşabilirsiniz.

Mağaranın ısısı mevsim değişse bile her zaman 15 dereceyi gösterir. Alt bölümlerinde bulunan kaynak ilçenin su ihtiyacının bir bölümünü karşılar. Özellikle görenlerde hayranlık uyandıran sarkıt, dikit ve sütunların oluşumu yaklaşım 3 milyon yıl önce başlamıştır.

Mağara ilçe merkezinden 7 km uzaktadır. Safranbolu ile Bulak Köyü arasında yer alır. Türkiye’nin en büyük 5. mağarası olarak önemli bir doğal oluşumdur.

14. İncekaya Kanyonu (Su Kemeri)

İncesu Kanyonu, Karabük’te yer alan doğal güzelliklerden birisidir. Yerli ve yabancı turistleri kendisine çekmesindeki başlıca nedenleri arasında Su Kemeri vardır. Artan turistik faaliyetlerle bölgeye bir de seyir terası inşa edilmiştir. Bu noktada manzarayı keyifle izleyebilirsiniz. Kanyon dik ve derin yamaçları ile doğa maceracılarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

15. Kristal Cam Teras

Karabük’te gezilecek yerler arasında en çok turist çeken ve popüler olan nokta Kristal Cam Teras’tır. 3 cm kalınlığında 3 adet cam kullanılarak yapılmıştır. Tokatlı Kanyonu üzerinde yer alan teras 80 metre yükseklikte olup 11 metre genişliktedir. Yükseklik korkunuz sizi alt etmesin çünkü bu teras, 75 tona kadar ağırlık taşıyabiliyor.

Safranbolu’ya gelmişken bu terastan eşsiz bir manzarayı seyretme fırsatını kaçırmayın. Unutulmaz bir deneyim yaşamak için kendinize bu fırsatı sunmalısınız. Gezi esnasında tüm güvenlik önlemleri alınıyor merak etmeyin. Teras bir fil sürüsünü bile kaldırabilecek kadar güçlü olsa da tek seferde sadece 30 kişinin çıkmasına izin veriliyor. Bu sayede çok fazla kalabalık olmadan terasın ve manzaranın tadını çıkartabilirsiniz. Üstelik buraya kadar gelmişken zipline yapma fırsatını da kaçırmayın. Adrenalin dolu bir tatil deneyimine kim hayır diyebilir ki?

16. Tokatlı Kanyonu

Tokatlı Kanyonu, Hızar Çayı yatağında bulunan kireç taşı tabakalarının binlerce yılda aşınması sonucunda oluşmuştur. Karabük kanyonları arasında en çok ziyaretçi ağırlayanların başında gelir. Hem İncekaya Su Kemeri’ne hem de cam terasa yakındır. Gezi planınızı yaparken bu noktaları da harita üzerinde işaretlemeyi unutmayın.

17. Yazıköy Su Değirmeni

Su Kemeri, neredeyse 200 senelik bir geçmişe sahip olup Rum yapısı olarak dikkat çeker. 1820 senesinde Rumlardan alınmıştır. Bu tarihe kadar değirmek un ve salep öğütülmesi için kullanılıyordu. Günümüzde ise yine aynı hizmeti vermeye devam ediyor. Ayrıca su değirmeni ile elektrik de üretilebiliyor. Yıpranmalara karşı 2010 senesin bir onarım ve bakımdan geçirilmiştir. Karabük’te gezilecek yerler için araştırma yapıyorsanız, hala çalışmaya devam eden değirmeni gezi planınıza dahil etmenizi tavsiye ederiz. Yakın zamanda ise restoran olarak da hizmet vermeye başlamış durumda. E buraya kadar gelmişken lezzetli yemekleri tatmadan dönmeyin.

Ø YENİCE

Yenice, Karabük’ün doğal güzellikleri ile ön plana çıkan küçük ama bir o kadar güzel bir ilçesidir. Bölgede çok sayıda doğal güzellik ve gezi alanı vardır. Tatilinizin bir gününü ya da eğer doğayı çok seviyorsanız tamamını burada geçirebilirsiniz. Karabük’te gezilecek yerler listeniz ise Yenice Seyir Terası ve Şeker Kanyonu’na mutlaka yer vermelisiniz.

1. Yenice Kent Ormanı

Kampçılar, doğaseverler ve tatilinde huzur arayanlar için Yenice Kent Ormanı, Karabük’te gezilecek yerler listenizin başında olması gerekir. Yenice Ormanları, Türkiye’nin en büyük blok ormanları olarak seçilmiştir.

Yenice Ormanı, yaşlı ve oldukça büyük ağaçlara ev sahipliği yapar. Ormanın en önemli kısmını Arboretum oluşturur. Burası ‘tabiat koruma alanları’ içerisinde yer alır. Soyu tükenmeye başlayan çok sayıda bitki ve canlı türü burada yaşamlarını sürüdür. Bu yüzden ziyaretlerinizde doğaya saygılı olarak etrafa zarar vermeden gezinizi sürdürmeniz büyük önem taşır. Etrafta geyik, su samuru, vaşak, ala karga, atmaca gibi eşsiz güzellikteki canlılara rastlayabilirsiniz.

Türkiye’nin ekosistemi en zengin ormanlarından olup içerisinde birçok doğal güzelliği barındırır. Doğal güzelliklerin ayaklarınızın altına serildiği ormanlık alanda huzurlu ve bol oksijenli bir gezi turu yapabilirsiniz.

Bölgede çok sayıda kanyon, şelale ve yayla yer alır. Burada yürüyüş, rafting, dağ tırmanışı gibi çok sayıda aktivite yapabilirsiniz. Özellikle şahsi aracınızla çıkacağınız gezi turunda bu bölgeleri de ziyaret edebilir ve tatilinize renk katabilirsiniz. Fotoğraf makinenizi evde unutmadığınızdan emin olun. 

2. Yenice Seyir Terası

Teras, ziyaretçilerine eşsiz bir manzara sunar. Eğer dikkat çekici manzaraları fotoğraflamayı seviyorsanız bu nokta tam size göre! Teras ilçeye hakim bir noktada ve geniş perspektifte manzara sunan bir tepeye inşa edilmiştir. Yenice Seyir Terası, Karabük turizmine hatırı sayılır bir katkı da sağlar.

Bölgede hem günübirlik hem de konaklamalı olarak tatil yapabilirsiniz. Kafe, restoran, piknik alanları, dinlenme noktaları yer alır. Konaklamak isteyenler için bungalov evler farklı bir deneyim imkanı sunar. Özellikle tatilinizi kafa dinlemek ve şehrin gürültüsünden uzakta huzurlu bir şekilde geçirmek istiyorsanız burası ilk ziyaret etmeniz gereken noktalardan birisidir.  

3. Eğriova Göleti

Batı Karadeniz’in 1999 metreyle en yüksek tepesinde yer alan Eğriova Göleti, suni bir gölet olmasına karşın ziyaretçilerine harika manzaralar sunar. Uzunluğu 1 km; derinliği ise ortalama 7 metredir. Yenice Ormanları’nın içerisinde yer alır. Doğa yürüyüşü yapmak ve doğal güzellikleri keşfetmek için aradığınız fırsatları burada bulabilirsiniz. Özellikle alabalık zengini olan gölette olta balıkçılığı da yapabilirsiniz. Kamp çadırınızı ve oltanızı kaptığınız gibi buraya unutulmaz bir doğa tatili deneyimlemeye gelebilirsiniz.

4. Şeker Kanyonu

Yenice karayolunun 3 km uzağında bulunan Şeker Kanyonu, Karabük’te gezilecek yerler arasında eşsiz bir doğa güzelliği olarak karşınıza çıkar. Yer yer zorlu bir tırmanışa neden olsa da zirve noktaya ulaştığınızda eşsiz manzara ile ödüllendirileceğinizden emin olabilirsiniz.

Kanyoning yapmak için elverişli bir bölge olup 100 metreden 250 metreye kadar yüksekliği değişmektedir. Özellikle kaya tırmanışına merakı olanların her yıl ziyaret ettiği Şeker Kanyonu, ziyaretçilerine harika deneyimler yaşama fırsatı verir. Ayrıca bisiklet turu ya da yürüyüş yapabileceğiniz alanları da vardır.

5. Sorgun Yaylası

Bol oksijeni, yemyeşil görüntüsü ile Sorgun Yaylası, 1650 metre yükseklikte ziyaretçilerine keyifli anlar yaşatıyor. Kendi aracınızla rahatlıkla ulaşım sağlayabileceğiniz yayla, özellikle kampçılık ve fotoğrafçılık etkinlikleri ile dikkat çekiyor. Haydi, Karabük’te gezilecek yerler listesine yeni bir rotayı daha ekleyin.

Editör: TE Bilişim