Çeşme, son yıllarda yaz turizmi konseptinin yükselen yıldızı oldu. Hiç şüphesiz Çeşme ilçenin her yerinde muhteşem kumsallara ve önemli turizm tesislerine sahiptir. Ancak öte yandan, şehrin ziyaret edilecek ilginç yerleri var. Son yıllarda ünü Türkiye sınırlarını aşan Çeşme, ülkenin tatil cenneti köşelerinden biridir. Kaplıcaları, berrak denizi, temiz kumsalları, eğlence mekânları ve daha birçok zenginliği ile yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlerin de akın ettiği bir tatil beldesidir.

Çeşme'ye Nasıl Gidilir?

Çeşme’ye İzmir şehir merkezinden iki farklı otobüs kullanarak belediye otobüsü ile seyahat edebilirsiniz. 984 nolu Fahrettin Altay-Urla otobüsüne binerek Urla'da indikten sonra 760 numaralı Urla-Çeşme otobüsüne binerek Çeşme'ye rahatça gidebilirsiniz. Her iki otobüste de İzmirim Kart geçerlidir.

Gelin hep birlikte Çeşme'de gezilecek en iyi 10 yere bir göz atalım.

1- Alaçatı

Alaçatı, Çeşme'nin bir semtidir. Arnavut kaldırımlı sokakları, konsept mağazaları ve butikleri, hareketli gece hayatı, barları, plajları ve yaza akın eden ziyaretçileriyle Türkiye'nin son yıllarda parlayan yıldız tatil destinasyonları arasında öne çıkıyor. Özgün mimarisinin korunduğu Alaçatı, taş butik otelleri ile ülkemizde butik otel işletmelerinin yoğunlaştığı bir bölgedir. Rüzgârıyla sıcağı sevmeyenlerin uğrak noktası olan Alaçatı, birbirinden güzel evleriyle kendinizi farklı bir atmosferde hissettiriyor.

2- Ildır

Ildır Köyü antik çağda Erythrai olarak bilinen bir yerleşim yeriydi. Adını Yunanca kırmızı anlamına gelen Erythros'tan alan bölge, Tunç Çağı'ndan bu yana zengin bir insanlık tarihine sahip. Birçok televizyon filmi ve dizisine konu olan köyün gün batımı ve gün batımı manzarası harika.

3- Ilıca Plajı

Ilıca, Çeşme ilçe merkezine 5 km uzaklıktadır. Ilıca Halk Plajı, denizde kaynayan termal suları, 2 km'ye varan uzunluğu ve altın sarısı ince taneli kumsalı ile hem günübirlikçilerin hem de yaz tatilinden yararlanmak isteyenlerin gözdesi. Ilıca sahil şeridi ünlü Çeşme kumru ile bezenmiştir. Çeşme'nin en önemli tatil yerlerinden biri olan Ilıca'da birçok konaklama alternatifi bulunuyor.

4- Aziz Haralambos Kilisesi

1832 yılında inşa edilen kilise, Aziz Haralambos anısına inşa edilmiştir. Bir Rum Ortodoks kilisesi olan Ayios Haralambos Kilisesi, uzun yıllar terk edilmiş durumda. Daha sonra 2010 yılında İzmir Belediyesi öncülüğünde başlatılan restorasyon çalışması 2012 yılında tamamlandı. Restorasyonla birlikte kilisenin mimarisinde de ince işçilik ortaya çıktı. Ayios Haralambos Kilisesi günümüzde çeşitli sergilerin yapıldığı bir yer olarak kullanılmaktadır.

5- Kervansaray (Kervansaray) Oteli

Döneminde yabancı tüccarları ağırlamak için inşa edilen kervansaray, 1528 yılında bölgedeki ticareti canlandırmak ve özellikle yabancı tüccarların bölgeye gelmesi için yaptırılmıştır. Geçmişte restore edilerek otele dönüştürülen bir kervansaray, bugün 45 odalı bir otel olarak ziyaretçilerine kapılarını açıyor. Otel olmanın dışında çeşitli eğlence mekânları ve alışveriş yapabileceğiniz irili ufaklı birçok dükkân bulunmaktadır.

6- Sakızlı Koyu

Çeşme'ye yaklaşık 4 km uzaklıkta bulunan Sakızlı Koyu, Çeşme sınırları içinde denize girmek için en ideal yerlerden biridir. Sakinlik isteyenlerden tam not alan Sakızlı Koyu, berrak ve berrak denizi ve tertemiz kumsalı ile ziyaretçilerini memnun ediyor. Adeta cennetten bir köşe olan Dalyan ve Sakızlı Koyu'nda Ege yaşamının güzelliğini ve samimiyetini hissedebilirsiniz.

7- Çeşme Kalesi ve Arkeoloji Müzesi

Kesin yapılış tarihi bilinmemekle birlikte Çeşme Kalesi'nin 14. yüzyılda Cenevizliler tarafından yapıldığı sanılmaktadır. Daha sonra 1500'lü yılların başında II. Bayezid tarafından kale düzenlenip büyütülmüştür. Günümüzde Çeşme Kalesi'nde her yıl Uluslararası Çeşme Müzik Yarışması ve Çeşme Festivali düzenlenmektedir. Çeşme Kalesi'nden baktığınızda tarihin maviyle kucaklaştığı manzara karşısında huzur bulacaksınız. Günümüzde Çeşme Arkeoloji Müzesi, Çeşme Kalesi'nde yer almaktadır.

8- Marina

Günümüzde Çeşme Marina, şehir merkezinin en çekici noktasıdır. Denizde 400, karada 100 tekne kapasiteli olup; Boyları 60 metreye kadar olan yatlara hizmet verebilmektedir. Çok sayıda kafe, restoran ve mağazaya da ev sahipliği yapan marina, çevresindeki gelişmeyi de tetikleyerek Çeşme'nin en hareketli bölgesi haline geldi.

9- Eşek Adası

Eşek Adası, Çeşme merkezden kalkan tekne turlarının uğrak yerlerinden biridir. Eski adı Goni olan Eşek Adası, temiz koyları ve adada yaşayan eşekleriyle ünlü. Ada konumu itibariyle kuzey rüzgârlarına kapalı korunaklı bir bölge olup, yat ve teknelerin demirleyip mola verdiği bir duraktır.

10- Delikli koy

Deliklikoy, Çeşme turizminde önemli bir marka olan Alaçatı'da yer almaktadır. Alaçatı Limanı'na 3 km uzaklıkta bulunan koy, son yıllarda gençler arasında popülerliği ile Alaçatı bölgesinin en bilinen koylarından biri haline geldi. Özellikle hafta sonları kampçıların rotasında olan Deliklikoy'un beyaz kayaları muhteşem fotoğraf çerçevelerine hayat veriyor. Çeşme çevresinde denizin, kumun ve güneşin tadını çıkarabileceğiniz çok daha güzel plajlar var. İlginç atmosferini yaşamak için Deliklikoy ziyaret edilebilir.

Editör: TE Bilişim