Bartın’ın İncisi Amasra'da Gezilecek Yerler Rehberi

Batı Karadeniz’de yer alan Bartın’ın en güzel ilçesi olan Amasra, eşsiz doğa güzellikleri ve 3000 yıllık yerleşik yaşamı ile ülkemizin küçük ve nadide ilçeleri arasındadır. Özellikle huzur dolu ve kafa dinlemek isteğiniz bir tatilin peşindeyseniz Amasra’da gezilecek yerler tam da size hitap ediyor.

İlçenin tarihte bilinen diğer isimleri arasında Amastris, Sesamos, Samastro var. Yüzlerce yıldır doğa güzelliklerini koruyan ilçede günümüzde kadar çok sayıda millet ve uygarlık hüküm sürmüştür. Bu yüzden ilçenin çeşitli noktalarında Roma, Cenova, Bizans, Osmanlı dönemlerine ait izleri hala görmek mümkün. Peki, Amasra’da gezilecek yerler nereler? İşte bu sorunuzu yanıtlamak için size ayrıntılı bir Amasra gezi rehberi hazırladık.

Plaj, koy, tabiat ve doğa alanları, tarihi yapılar bakımından zengin olan Amasra’da gezilecek yerler ziyaretçilerin memnun etmektedir. Doğanın içinde yeşilin ve mavinin hakim olduğu bu beldede gezi planı oluşturmak için siz de yazımızdan yararlanabilir ve tatilin keyfini doyasıya çıkartabilirsiniz.

İçindekiler

  1. Amasra Plajları
  2. Amasra Koyları
  3. Şehrin Sembolik Yapıları
  4. Seyir ve Manzara Noktaları
  5. Müzeler
  6. Popüler Turistik Noktalar  
  7. Tabiat Parkları
  8. Mağaralar
  9. Adalar

AMASRA PLAJLARI

Yaz turizmi açısından kıyı kesimleri hem avantajlı hem de yoğun turist ağırlayan bölgeler arasında yer alır. Doğu Karadeniz’e göre sahil ve plaj yönünden zengin olan Bartın’da Amasra İlçesi ayrıca kıyı kesimlerinin güzelliği ve doğayla iç içe yapısıyla dikkat çeker.

Tatilinizde denizle ve kumla daha çok zaman geçirmek istiyorsanız Amasra Plajları size çok sayıda seçenek sunmaktadır.

1. Büyük Liman Plajı

Amasra’nın merkezinde yer alan Büyük Liman Plajı, bölgenin hem turistik açıdan hem de ticaret açısından en önemli bölgesidir. Amasra’da gezilecek yerler arasında özellikle yaz aylarında en kalabalık olan plajdır diyebiliriz. Temmuz itibariyle yaz sonuna kadar bölge turistik faaliyetlere açıktır. Eğer daha sakin ve sessiz bir plajda tatil yapıp Karadeniz’in dalgalı sularında yüzmek istiyorsanız diğer plajları da tercih edebilirsiniz.

2. Küçük Liman Plajı

Adından da anlaşılacağı üzere Amasra’daki bu plaj biraz küçük olmasına karşın en çok tercih edilen noktalar arasındadır. Amasra Plajları yaz aylarında hayli yoğundur. Bu yüzden bahar aylarında daha sakin bir dönemde tatilinizi planlayabilirsiniz.

Küçük Liman Plajı, Antik Liman Bölgesi’nde yer alır. Bu isimle anılmasının sebebi ise Cenova zamanından kalma Direkli Kaya’dır. Halk plajı olduğu için ücretsiz olarak giriş yapabilirsiniz. Etrafında duş, yeme-içme gibi ihtiyaçlarınızı karşılayacak alanlar ve işletmeler mevcuttur.

3. Amasra Plajı (Çakraz Plajı)

Amasra merkeze 17 km uzaklıktaki Çakraz Plajı, Amasra’nın en çok bilinen plajıdır. Halk plajı olup ücretsiz olarak girebilirsiniz. Ayrıca bölgede kamp alanları da vardır. Tatilin tadını sonuna kadar çıkartmak için burada balık tutabilir, denize girebilir, plaj boyunca yürüyüş yapabilirsiniz. Sakin bir plaj keyfi için erken saatleri tercih etmenizi tavsiye ederiz.

4. Akkonak Plajı

Amasra İlçe merkezine 45 dakikalık uzaklıktadır. İnsan eli değmemiş bu plaj ziyaretçilerine doğanın en güzel manzaralarını sunar. Denizde yüzmek ve plajda güneşlenmenin dışında günbatımında sevgilinizle eşsiz manzaraya bakarken şaraplarınızı yudumlayabilirsiniz. Amasra’da gezilecek yerler arasında doğanın içindeki güzelliklerin taştığı Akkkonak Plajı’nda unutulmaz bir tatil yaşayabilirsiniz. Ayrıca plajda kamp yapma imkanı sunan iki farklı tesis vardır. Bu fırsattan yararlanarak yemyeşil ormanları seyretmenin keyfini kamp keyfiyle tamamlayabilirsiniz.

5. Bozköy Plajı

Merkeze 10 dakikalık mesafede bulunan Bozköy Plajı, ilçeye yakın olmasına karşın diğer plajlara oranla daha sakindir. Özellikle kabalıktan kaçmak ve kafa dinlemek istiyorsanız burayı tercih edebilirsiniz. Karadeniz’in dalgalı sularında yüzdükten sonra kumların üstünde güneşlenmek tüm yılın stresinden uzaklaşmanıza yardımcı olacaktır.

6. Göçkün Plajı

Merkeze 20 km uzaklıktadır. Diğer plajlara oranla daha kuytuda ve sakin olması size insanlardan uzakta keyifli bir gezi ve tatil yapma olanağı sunar. Alana kamp kurup yemyeşil doğanın ve Karadeniz’in mavi sularının arasında huzuru bulabilirsiniz. Ayrıca plajın arka kısmında konaklayabileceğiniz bungalov evler de yer almaktadır. 

AMASRA KOYLARI

1. Gideros Koyu

Esasında Gideros Koyu, Kastamonu sınırları içerisindedir. Ancak merkeze 1 saatlik mesafede yer aldığı için Amasra gezilecek yerler listenizde Gideroz Koyu’na da yer verebilirsiniz. Doğanın eşsiz manzaralarına ev sahipliği yapan bu koy bölgenin en popüler yerleri arasındadır.

Çoğunlukla kamçılar tarafından tercih edilse de günübirlik geziler de düzenleyebilirsiniz. Sakin ve doğal yaşamın huzur veren atmosferi ile sarılı oluşu bahar mevsiminden itibaren doğaseverleri bu noktaya çeker. Ayrıca bölgede bir tesis ve restoran da bulunmaktadır.

2. Güzelcehisar Koyu

Bartın’ın en ünlü koylarından olan Güzelcehisar Koyu, Amasra’ya 1 saat uzaklıktadır. Karadeniz’i en güzel sahil kıyıları arasında nam salmıştır. Amasra’da gezilecek yerler listenize bu bölgeyi 80 milyon yıllık tarihi ile Güzelcehisar Lav Sütunları ile birlikte ekleyebilirsiniz.

Koy, doğal sit alanı olarak koruma altındadır. Çevresinde yerleşim yeri yoktur. Ama siz daha sakin bir tatil planı yaptıysanız hafta sonu yerine hafta sonu ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Bölgede kamp alanı mevcuttur. Sonradan gelişen plansız gezilerde ise burada çadır kiralayabileceğinizi de ekleyelim.

ŞEHRİN SEMBOLİK YAPILARI

1. Cenova Şatosu 

Amasra, yüzyıllar boyunca çok sayıda medeniyete ve uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetlerden Cenovalılar ise zamanında Amasra ve çevresinde çok sayıda tarihi yapı inşa etmişlerdir. İç kale olarak inşa edilen yapı sonrasında Cenova ailesi tarafından saraya dönüştürülmüştür. Cenova Şatosu, Amasra tarihinden önemli bir kilit anahtarıdır. Şatonun ana kapısında Cenova arması ile birlikte Amasra’ya hakim olan önemli ailelerden Malaspina ve Poggio ailelerinin de armaları bulunmaktadır. Gezi rotanızı bu yöne çevirerek siz de tarihin izlerine yakında şahittik edebilirsiniz.

2. Amasra Kalesi

amasra kalesi

Günübirlik gezi rotanıza Amasra Kalesi’ni de eklemeyi ihmal etmeyin. Maalesef zamanın yıpratıcı etkilerine dayanamayan kaleden bugün kayda değer pek bir şey kalmamışsa da yine de burada hala tarihin izlerini keşfetmek mümkündür. Roma dönemine ait olan yapı, yakın zamanda bakım ve onarım çalışmalarından geçirilmişlerdir.

3. Kemere Köprüsü

Sormagir ve Boztepe Mahallelerini birleştiren Kemere Köprüsü Amasra’nın en eski ve en iyi korunmuş tarihi yapısıdır. Yapı Roma döneminden bu yana pek çok bakım ve onarım görerek kullanılmaya devam etmektedir. Altından akarsu geçen köprü, turistlerin en çok ilgi gösterdikleri noktaların başında gelir. Ayrıca konumu itibariyle hem deniz hem de Amasra’nın en güzel manzaralarını buradan izleyebilirsiniz.

4. Kuş Kayası Yol Anıtı

Amasra İlçe merkezine 4 km uzaklıktaki Kuş Kayası Yol Anıtı, Amasra’da gezilecek yerler arasında tarihi dokusu ile öne çıkar. Şehrin önemli sembolleri ve tarihi yapılarından birisidir. Ancak günümüze kadar çok fazla korunamamıştır. Kaya üzerindeki kartal ve insan figürlerini inceleyebilirsiniz. Bu yapının kuruluş amacı ise askerlerin su ihtiyaçlarını karşılamaktır. Oturma alanları ile birlikte günümüze kadar yıkılmadan ve yok olmadan gelebilmiştir.  

5. Direkli Kaya

Şehrin ve Amasra’nın en bilinen ve popüler tarihi dokusu olan Direkli Kaya, Cenevizliler döneminden kalmıştır. 7 metre uzunluğundadır. Romantik yaz akşamları için sevgilinizde eşsiz Amasra manzarasını izleyebileceğiniz en ideal noktalardan birisidir.

SEYİR ve MANZARA NOKTALARI

1. Ağlayan Ağaç

Bölgenin hem sembolleri arasında hem de seyir noktaları arasında yer alan Ağlayan Ağaç, adını deniz neminden aldığı suyu yapraklarından yağmur damlaları halinde bırakması sonucunda almıştır. Selvi ağaç türünün bir çeşidi olan ağaç kendi güzelliğine bir de Amasra’nın ve Karadeniz’in harika güzellikteki manzarasını da dahil eder. Amasra’da gezilecek yerler rotanızda uğramanız gereken önemli ve popüler noktalardan birisidir.

2. Bakacak Tepesi

Hem tarihi hem de tabiat güzellikleri arasında yer alan Bakacak Tepesi’ne çıkarak unutulmaz manzaralara karşı huzur bulabilir ve bu anları fotoğraflayabilirsiniz. Amasra’da gezilecek yerler listenizde Bakacak Tepesi olmazsa olmazlardandır.

Tepede bulunan dürbün ile Amasra’yı daha detaylı bir şekilde gözlemleyebilirsiniz. Bölgede piknik ve yürüyüş alanları da bulunmaktadır.

Bartın'da Gezilecek Yerler Tıklayınız..

MÜZELER

1. Amasra Müzesi

Tarihi M.Ö. 2.yy’a kadar dayanan Amasra’nın kentsel, tarihi ve kültürel değerlerine dair eserlerin sergilendiği Amasra Müzesi, 1955 yılından beri ziyaretçilerini ağırlamaktadır. 4 sergi salonu ve bahçesi bulunan müze, Amasra’nın ilk ve tek müzesi olma özelliğine sahiptir. Arkeoloji ve etnografya olarak eserler iki bölümde sergilenir.

POPÜLER TURİSTİK NOKTALAR

1. Amasra Merkez

Amasra Kalesi ve çevresi Amasra’nın merkezi olarak geçer. Özellikle kıyı kesiminin kültürel etiklerini yaşayabileceğiniz ve lezzetli Bartın yemeklerini tadabileceğiniz çeşitli işletmeler burada yer alır. Amasra’da gezilecek yerler arasında rahatlayıp tatilinizin keyfini çıkartabileceğiniz Amasra merkezde eşsiz doğa manzarasını da unutmamak gerekir. Yemeğinizi yerken ya da yürüyüşünüz sırasında bu manzaraları seyredebilirsiniz.

2. Çekiciler Çarşısı

Bartın ve Amasra’nın kültürel değerlerini yansıtan bu çarşının tarihi 17.yy’a kadar dayanmaktadır. Amasra’da gezilecek yerler listenize bu noktayı mutlaka eklemelisiniz. Bu çarşıda ahşaptan el yapımı çok sayıda eşyayı inceleyebilir ve atölyelerde yapım aşamalarını gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca kendiniz ve sevdikleriniz için çeşitli hediyelikler de alabilirsiniz.

3. Delikli Şili

Delikli Şili Amasra’nın doğası ve manzarası ile büyüleyen noktaları arasında yer alır. Amasra’da gezilecek yerler arasında bu noktada balık tutabilir ve hatta ekstrem sporlara ilginiz varsa yamaç paraşütü için de uygun bir bölgedir. Denilene göre bölge ismini eski zamanlarda yaşamış Delkianus ve Shilla isimli iki gençten almaktadır. Öyle ya da böyle Delikli Şili, Amasra’nın görülmeye değer doğa bir harikasıdır.

4. Galla Pazarı

Amasra’nın kent yaşamına dair fikir edinmek için Galla Pazarı’nı ziyaret etmekten daha iyi bir fikir olamaz. Amasra’da gezilecek yerler içerisinde bu pazarda hem organik sebze ve meyveler satın alabilir hem de yöre halkı ile sohbet etme fırsatı yakalamış olursunuz. Pazar, yaz aylarında haftanın her günü açıkken; kış aylarında yalnızca iki gün açıktır.

TABİAT PARKLARI

1. Ahatlar Tabiat Parkı

Ahatlar Köyü sınırları içerisinde yer alan Ahatlar Tabiat Parkı, bitki ekosistemi bakımından zengin bir kaynaktır. Özellikle bahar ve güz mevsimlerinde sunduğu manzaralara doyum olmaz. Bir ressamın tablosundan taşmışçasına rengarenk bir manzaraya bürünür. Tabiat parkında bin bir çeşit bitki ve hayvan türü yaşamını sürdürür. Doğal yaşam keşifleri ve incelemeleri yapmak için biçilmiş kaftandır. Bu bölgede doğayla iç içe bir gezi turu yapabilirsiniz. Piknik ve kamp için gerekli alanlar ve imkanlar vardır.

2. Küre Dağları Milli Parkı

Küre Dağları Milli Parkı’nın bir kısmı Bartın bir kısmı ise Kastamonu’da yer alır. Mağaraları ile ünlü milli park içerisinde eşsiz çok sayıda doğal güzellik yer almaktadır. En rahat ulaşımı Amasra üzerinden yapabilirsiniz. Oldukça geniş bir alanı kaplayan alan 2000 senesinde milli park olarak ilan edilmiştir.

Bartın'da sahil güvenlik alarma geçti! Bartın'da sahil güvenlik alarma geçti!

Sayısız şelale, mağara, düden ve kanyonu içerisinde barındırır. Ayrıca 129 farklı kuş türü ve yaklaşık 40 memeli tür burada koruma altında yaşamlarını sürdürmektedirler. Farklı güzergahlar üzerinden koruma altındaki milli parkı ziyaret edebilir; doğa yürüyüşleriniz sırasında doğal yaşamı yakından gözlemleyebilirsiniz.

MAĞARALAR

1. Gürcüoluk Mağarası

Amasra’da yer alan Gürcüoluk Mağarası çevresindeki doğal güzelliklerle birlikte tabiat parkı içerisinde yer alır. Tahminen 169 metre uzunluğundadır. Nerdeyse 20’ye yakın odacıktan oluşur. Tabiat parkında mağara keşfi yapabileceğiniz gibi doğa yürüyüşleri ve piknik yapabileceğiniz alanlar için gerekli alt yapı oluşturulmuştur.

ADALAR

1. Tavşan Adası

Tarihi Kemere Köprüsü’nün hemen karşısında bulunan ve uzaktan harika bir manzara oluşturan Tavşan Adası, Amasra’nın popüler turistik noktaları arasında dikkat çeker. Manastır ve Bizans Kilisesi gibi tarihi kalıntıları dışında adada yaşayan tavşanlar buraya ‘Tavşan Adası’ isminin verilmesine neden olmuştur. Amasra sahilinden düzenlenen tekne turları ile adayı ziyaret edebilirsiniz. Amasra’da gezilecek yerler arasında Tavşan Adası mutlaka görmeniz gereken bir doğa harikasıdır.

Bartın'da Gezilecek Yerler Bartın'da Gezilecek Yerler

Editör: TE Bilişim