Phaselis'in Konumu

Phaselis, Tahtalı Dağı'nın (Olympos) tam eteğinde, çam ve sedirlerle kaplı güzel bir yarımada üzerinde yer almaktadır. Phaselis'e gitmemiş olanlar, onu kumlu, rüzgârlı bir şehir olarak hayal edebilirler. Ama aslında, öyle değil - boşluklardan denizin saf parlaklığını görebileceğiniz taze bir çam ormanı ile çevrilidir. Günümüze zar zor ulaşan bu şehirde birkaç medeniyetin kalıntıları kalmıştır. Burada hayat bir kez kaynatılıp inşa edildi. Şimdi geriye sadece burada yaşayan halkların eski büyüklüğünü düşünmek kalıyor.

Phaselis'e nasıl gidilir?

Bugün antik kentin kalıntıları ünlü tatil beldesi Kemer'den on üç kilometre uzaklıkta bulunuyor ve Antalya'dan Phaselis'e olan mesafe neredeyse 60 km. Kemer'den Phaselis'e Kemer - Tekirova minibüsleri ile ulaşabilirsiniz (ön camda bir işaret vardır: Kemer, Tekirova, Phaselis, Chamyuva). Antalya'dan Kemer'e ulaşmanın en hızlı ve en ucuz yolu ise eski şehirdeki Antalya limanından kalkan “deniz otobüsü”.

Phaselis'in hikâyesi

Phaselis, MÖ 6. yüzyılda kurulmuş antik bir kenttir. Şehir iki tarihi bölgenin sınırında bulunuyordu - Likyave Pamfilya, bu nedenle tarihçiler ve arkeologlar onu bazen Likya'ya, bazen de Pamfilya'ya atıfta bulunur. Şehir Rodos adasından insanlar tarafından kurulmuştur. Kentin kuruluşuyla ilgili efsaneye göre, koloniciler toprak karşılığında yerlilere kurutulmuş balık teklif etmişler ve kabul etmişler. Daha sonra şehir Perslerin egemenliğine girmiş ve MÖ 333'te olmuştur. E. Büyük İskender'e direnmeden teslim oldu. Hatta yerliler Makedon'a altın bir taç ve ünlü Faselian güllerinden bir buket hediye etti. 167 M.Ö. şehir Likya Birliği'ne üye oldu. Yüzyıllar boyunca bir devletten diğerine geçti. 42 M.Ö. e. şehir Romalılar tarafından fethedildi. O zamandan beri şehrin yeniden yapılanması başlar ve refahı artar. Şehrin en parlak dönemi yaklaşık 300 yıl sürdü.

Antik Phaselis Kalıntıları

Antik Phaselis'in binaları, egemenliği altındaki tüm uygarlıkların kültürünü, yükselişini ve düşüşünü tuhaf bir şekilde yansıtır, ancak hayatta kalan kalıntıların çoğu Helenistik ve erken Roma dönemine aittir. Athena, Phaselis'in koruyucu tanrıçası olarak kabul edildi. Tapınağının kalıntıları hala şehirde duruyor. Antik efsaneye göre burada Aşil'e ait bir mızrak tutulmuştur. Phaselis önemli bir ticaret merkeziydi ve kokulu yağlar ve esanslar yapmakla ünlüydü. Bu nedenle, Hermes şehirde de saygı gördü - ticaret, kâr, rasyonellik ve el becerisi tanrısı. Hatta Phaselis'te ona tapınmak için bir tapınak bile yapmışlar.

Phaselis Limanları

Şehrin kuzey, orta ve güney olmak üzere üç limanı vardı. Askeri amaçlar için, güçlü duvarlarla çevrili dik bir uçurumdaki kale tarafından kanıtlandığı gibi kuzey limanı kullanıldı. Antik mezarlar kuzey limanının yakınında yer almaktadır. Büyük İskender'in burada yattığı söylenir.

Ana Cadde ve Tiyatro

Şehrin ana yolu korunmuş, tüm şehri geçerek kuzey ve güney limanlarını birbirine bağlamıştır. Sonunda, güzelliğiyle dikkat çeken Hadrian Kapısı'nı görebilirsiniz. Zamanımızda bile oldukça fazla olan 20 metre genişliğindeki ana yolu taçlandırıyorlar. Yolun her iki tarafında bir zamanlar müreffeh dükkânların kalıntıları var ve biraz ileride bir tiyatro yükseliyor. Tırmanmaya değer - Tahtalı Dağı'nın güzel bir manzarası açılacak. Ünlü antik coğrafyacı Strabon, şehrin ortasında, bugün kuruyup bataklığa dönüşen küçük bir göl olduğunu yazar.

Fazelisa Kemeri

Phaselis'e içme suyu sağlayan su kemeri günümüze kadar gelebilmiş ve Aspendos'taki su kemerinden sonra Türkiye'nin en büyüğüdür. Su, kalıntıları bugün Yukarı Phaselis olarak adlandırılan bir yerde bulunan bir barajdan geldi. Tonoz yeraltında bulunuyor ve arkeologlar bile o dönemde böyle bir inşaatın nasıl yapılmış olabileceğine dair hiçbir fikirleri yok. Su - buna göre korunan hayati bir kaynak - güvenilir tahkimatlar oluşturuldu. Bugün, uçurumun zirvesinde etkileyici bir gözetleme kulesi ile sitede kalıntılar bulunabilir.

Şimdi bu şehir, insanlığın diğer ünlü mimari anıtlarının bulunduğu topraklarında turistler tarafından Türkiye'nin en çok ziyaret edilen antik şehirlerinden biri - Truva, Efes, Aspendos, Perge, Bergama ve diğerleri.

Editör: TE Bilişim