Merhaba, değerli okurlarım. Uzunca bir tatili ardımızda bırakarak yeni bir haftayı selamlıyoruz. Bu süreçte görevini yapmaya devam eden herkese de selam ve saygı ederim.

Kadınlar

Neymiş efendim, kadın evle ilgilenmeliymiş, açık seçik giyinip ‘çıplak’  şekilde oynamamalıymış. Kadın spor dalları kapatılmalıymış…

Oynayacaklar kardeşim. Kadınlar sporcu olacak, kadınlar asker olacak, kadınlar doktor olacak, kadınlar işçi olacak; kadınlar her şey olacak.

Olmalı da!

Ama sapık zihniyetleriniz olmamalı.

Beren Ecmel, bir trans kadın… Fiziksel saldırıya maruz kaldı. Ne üzücüdür, bir başkasının yaşam hakkına müdahale edecek düzeyde nefret duyanların olması.

Tercihi, yönelimi, isteği ne olursa olsun. Yaşamak için yaşam hakkına saygı duymak zorundayız!

TÜİK

TÜİK geçtiğimiz haftalarda, işgücü ile ilgili yeni verilerini açıkladı. Mart ayında hayatımıza yeni bir kavram katmıştı, gelin hatırlayalım: “atıl işgücü.”

Atıl işgücü Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) kullandığı bir terim, geniş tanımlı işgücü hesaplamasında kullanılıyor. İşsizliğin dar hesaplanmasında birçok olumsuz faktör hesaba katılmadığından işsizlik düşüyor gibi görünse de bu rakamın üstüne atıl işgücünü de ekleyince… Cümleyi bitirmek istemedim!

TÜİK’in resmi internet sitesinde atıl işgücü %27.2, işsizlik ise %13,2 olarak belirtilmiş. Yani ülkenin yarıya yakınında bir istihdam sorunu var mı diyeceğiz?

Eleman Bulamıyoruz

İşverenlerin bir kısmı da çalıştıracak kişi bulamıyoruz, diye dert yanıyor. Geçenlerde de bahsetmiştim. Hak edene hak ettiği para verilmezse, “umutsuz işgücü” artacaktır. Kafeye garson bulamıyorlar… Ama asgari ücret dahi vermiyorlar.

İşçi maliyetleri yüksek, evet.

Yaşamanın maliyeti ne kadar?

Trafik Kurallarına Uyalım

Bayram tatilini geride bıraktık. Bayram ziyaretlerine gidişte pek trafik kazası yaşanmadı bölgemizde.

Ama vaka sayılarını arttıran bir etkiden söz edebiliriz, ne yazık ki.

Her neyse dönüş yolu mudur artık tekrar iş hayatına dönecek olmanın kederi ve kızgınlığı mıdır, başka sebepler midir bilmem.

Çok fazla trafik kazası yaşanıyor son günlerde.

Aşırı hız, hatalı sollama, dikkatsizlik…

Yol verelim mesela yayaya, dönmeye çalışan araca…

Virajda sollamayalım.

Araçlar hızlı gider, gaza dibine kadar basmayın ki güç sizde olsun, tekerleklerin yol tutuşunda değil.

Geç gidin, ama sağlam gidin. Ambulansta veya tabutta değil.