Para Biriktirme Yolları
Düzenli olarak giderlerinizi ve gelirlerinizi not alma alışkanlığı kazandığınızda daha doğru harcamalar yaptığınızı fark edeceksiniz. 
Para biriktirmeye başlayarak daha iyi yaşam koşullarına sahip olabilirsiniz. Bunun için doğru bir plan yapmalı ve başladığınız programa uymalısınız. 
Birikim yapmayı düşünenler için birçok yatırım aracı mevcuttur. Banka hesaplarında vadeli ve vadesiz hesaplar oluşturabilir, bankaların kredi sözleşme politikalarını takip ederek (birikimlerinizi belirli dönemlerde çekebilirsiniz vb.) kendinize uygun olan bankalarla çalışabilirsiniz. Bunların haricinde altın, diğer ülkelerin para birimleri (Dolar, Euro vb.) yatırımları yapabilirsiniz. 


Harcamalarınızı Not alın
Özellikle para biriktirmeye başladığınız ilk ay harcamalarınızı not almalısınız. Aylık (kira, fatura, diğer harcamalar) ve günlük harcamalarınızı bilmeniz birikim bütçenizi belirlemenize yardımcı olacaktır. 

Birikim için Bütçe Belirleyin
Aylık harcamalarınızın tutarını net olarak bilmeniz birikim bütçenizi belirleyecek en önemli unsurdur. Not alma alışkanlığı ile gereksiz harcamaları tespit ederek bunlara bir limit getirmelisiniz. Sınırladığınız her harcama için elinize kalacak net tutarı bir yere not etmeyi de unutmayın. Birikim bütçeniz artık belli olmaya başlıyor. 

Borcunuz Olmasın
Para biriktirmeye başladığınız andan itibaren ilk hedefiniz borçlarınızı bitirmek olsun. Borçlarınızı bitirerek birikim bütçenizi arttırabilirsiniz. İlk birikimleriniz öncelikle borçlarınızı bitirmeye yönelik olursa kısa sürede daha yüksek tutarda kenara para ayırabileceğiniz kesinleşir. 

Alışverişinizi Kredi Kartı ile Yapmayın
Kredi kartının ödeme kolaylığı sağladığını düşünüyor olabilirsiniz. Ancak alışverişlerinizi nakit yapmadığınızda bir sonraki aya fazladan ödemeniz olacak ve birikim yapmanızı engelleyecektir. Nakit para kullanarak tasarruf yapabilirsiniz. 

Kumbaranız olsun
Her harcamadan sonra cüzdanınızdaki bozuklukları kumbaranıza atarak birikim yapmaya başlayabilirsiniz. Kısa süre içerisinde yeni bir kumbara edindiğinizi fark edeceksiniz. 12 ayı baz aldığınızda her gün ortalama 10 TL kumbaraya para atarak 3600 TL birikiminiz olur. Bozuk paraları bankalara giderek kağıtlarıyla değiştirebilirsiniz.

Kendinizi Ödüllendirmeyi de Unutmayın
Para biriktirme yolları söz konusu olduğunda tüm zevklerinizi, istek ve hobilerinizi yapmayı bırakmanız yanlış bir adım olur. Kendinizi ödüllendirmeyi unutmamalı, birikim yaparken ilgi alanlarınıza da bütçe ayırmalısınız. 

Harcamanın Maliyetini Hesaplayın
Günlük kazancınız ile satın almak istediğiniz ürünün veya hizmetin ücretini karşılaştırmayı deneyin. Bunu yaparken de maaşınızın saatlik ücretini göz önünde bulundurabilirsiniz. Örneğin bu tutar 20 TL gibi bir rakamsa 100 TL tutarında ürün satın alırken gerçekten gerekli olup olmadığını sorgulayın.