Memur Sen İl Temsilcisi Kamuran Aşkar yaptığı açıklamada, “6. Dönem Toplu Pazarlık süreci başlamış olup sürecin başta kamu emekçilerimiz ve kamu emeklilerimiz olmak üzere ülkemize hayırlı olmasını diliyor; sorun-çözüm-adalet üçgeninde bir sonuç beklediğimizi; bütün mücadelemizi bunun üzerine tesis ettiğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum” dedi.

Aşkar açıklamasında, “Memur Sen olarak masadaki mücadelemiz, kamu çalışanlarının ve emeklisinin hak ettiği kazanımları elde etmesi yönünde devam etmektedir. Açıklanan Ocak- Temmuz enflasyonu yüzde 10.47 olurken, enflasyon yükseliyor, maaşlar eriyor ve satın alma gücü her geçen gün geriliyor” diyerek şunları söyledi:

“Bizim için bu toplu sözleşme sıradan bir görüşme değil, kamu çalışanlarının ve ülkenin geleceğinin birlikte harmanlandığı bir toplu sözleşmedir. Bu yüzden beklentilerin hayata geçirildiği, talep ve tekliflerin kazanıma dönüştürüldüğü, ekonomik büyüme, adil ve insani kalkınma hedeflerinin desteklendiği, emeğe ve alın terine saygı duyulan bir süreç yürütülmesi, kamu işveren heyeti ve hakem heyetinin ortak sorumluluk ve büyük bir hesap hatasıyla sonuçlandırdıkları 5. dönem toplu sözleşme kayıplarının giderilerek 6. dönemin konuşulması elbette önceliğimizdir. Memur-Sen olarak masadaki mücadelemiz, kamu çalışanının ve emeklisinin hak ettiği kazanımları elde etmesi yönünde devam etmektedir.

Genel olarak 6. Dönem Toplu Sözleşme tekliflerimizi, Maaş ve ücretler; 2022’de %21 - 2023’te %17 arttırılması, Maaş ve ücretlerde enflasyon baskısının son bulması. İki yıl için toplamda %6 refah payı verilmesi. 4. 600 TL seyyanen zamla kayıpların giderilmesi üzerine tesis ettik.

Görüşmeler devam ederken açıklanan Temmuz ayı enflasyon rakamlarına göre Temmuz enflasyonu:1.80; Ocak-Temmuz Enflasyonu: 10.47; 12 Aylık Enflasyon:18.95 olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamlar apaçık göstermektedir ki enflasyon yükseliyor, maaşlar eriyor ve satın alma gücü her geçen gün geriliyor. Kamu işvereni ve Hakemi ortak kararının ürünü 5. Dönem Toplu Sözleşme’nin zararı büyüyor. İkinci altı aydaki %3’lük artışın 1.80 ilk ayda gitti. Görünen o ki, ikinci altı aylık dönemin ikinci ayından itibaren maaşlar enflasyona yenik düşecek ve enflasyon farkı oluşacaktır.

Siyasi irade/Kamu İşvereni, 5. Dönemdeki kararının yanlışlığını da enflasyon hedefi/tahminine dayalı artış belirlemenin kamu görevlilerine verdiği zararın büyüklüğüne de artık görmelidir. Maaşları enflasyon değil toplu sözleşme masası vermeli, teklifimize evet denilmelidir. 6. Dönem Toplu Sözleşme sürecinin içinde bulunduğumuz bir eşikte ve ilk oturumun hemen akabinde açıklanan Temmuz ayı enflasyon verileri; Kamu İşvereni Heyeti ve her üyesi tarafından münhasıran incelenmelidir. 5. Dönem sözleşmenin verdiği zarar nettir, doğru okunmalı ve kamu çalışanımızın mağduriyetleri bir an önce giderilmelidir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı/Kamu İşveren Heyeti Başkanı Vedat Bilgin tarafından ayın 12 sindeki oturumda deklare edilecek Kamu İşveren teklifi; Temmuz ayı dahil 2021 enflasyon verileri dikkate alınarak hazırlanmalıdır. Enflasyona ezilen değil, enflasyonu ezen teklif gelmelidir. Tekraren belirtmek isterim ki bu toplu sözleşme, kamu çalışanlarının ve ülkenin geleceğini doğrudan ilgilendiren bir toplu sözleşmedir. Bu öneme binaen tekliflerimizin tamamının kabul edildiği bir sonuç beklediğimizi kamuoyuyla paylaşmak isterim.”

Editör: TE Bilişim