Kriz dönemini fırsata çevirmenin yolları hakkında bilgi sahibi olup bu dönemlerde bunları uygulamanız, krizden kazançlı çıkmanızı sağlayabilir.

Bu süreçlerde yatırım yapmaktan ziyade, süreci iyi bir şekilde değerlendirebilecek düşünce ve davranış biçimine sahip olmak önemlidir. Bunun için aşağıdaki tavsiyeleri dikkate almanız, fazlasıyla işinize yarayacaktır.

Krizi Dönemini Fırsata Çevirmenin Yolları

Öngörünüzü Yüksek Tutun

Profesyonel yatırımcıların ölüm anı olarak tabir ettikleri teknik, genel anlamda kriz anlarında oldukça başarılı sonuçların ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Bu teknik aslında farklı alanlarda kullanılabilir olsa da özellikle yatırımcılar için, kriz anında herhangi bir şeyi önceden tasarlayarak bunun için egzersizler yaparak uygulanır.

Sizde kriz anında nasıl davranmanız gerektiğini önceden öngörerek bunun üzerinde egzersizler yaparak, kriz sürecini başarılı bir şekilde yönetebilirsiniz.

Kuralları Bir Kenara Bırakabilirsiniz

Yatırımcıların önemli bir kısmı kriz dönemlerinde kurallara fazla takılı kaldıkları için, birikimlerinin bir kısmını kaybetmiştir.

Kriz sürecinde bazen kuralları aşarak sınırları zorlamak, bu süreçte sizin için iyi bir fırsata dönüşebilir. Kriz dönemini fırsata çevirmenin yolları arasında bu stratejiyi iyi bir şekilde uygulayabilmeniz halinde, süreçten rakiplerinize oranla daha büyük başarılarla çıkabilirsiniz.

Farklı Bir Bakış Açısı ile Yaklaşın

Kriz sürecinde rutin bakış açısına sahip olmak zorunda değilsiniz. Hatta böyle bir şey için, hiçbir zaman zorunluluğunuz bulunmuyor. İnsanların mümkün olmadığını düşündükleri şeyler üzerinden yola çıkarak başarı elde edebilirsiniz.

Kriz gibi yatırımınızı ya tamamen olumsuz etkileyecek ya da tamamen fırsata çevirecek bir dönemde farklı bir bakış açısı yaklaşmanız, genellikle başarınız için önemli bir adım olacaktır. Özellikle Steve Jobs gibi dünyanın en başarılı yatırımcıları, en zorlu süreçlerde bakış açılarını değiştirerek bugünkü konumlarına gelmeyi başarmışlardır. Steve Jobs bu konu hakkında yatırımcıların korkmadan başarabileceklerine inanarak yapacakları iş için, sadece biraz kafa yormalarını tavsiye ediyor.

Her Şeyden Önce Serinkanlı Olun

Bir yatırımcı da bulunması gereken en önemli özellik, serinkanlı olmaktır. Kriz dönemini fırsata çevirmenin yolları arasında bu özellik çok daha fazla önem taşımaktadır.

Kriz anında serinkanlılıklarını koruyamayan yatırımcıların bu süreçte kazançlı olsalar dahi, çok yüksek başarı elde etmeleri pek mümkün olmayacaktır. Bugün serveti ile dünyayı hatta ülkeleri yöneten Rockefeller’in babası, 1857 yılında yaşanan krizden sadece birkaç yıl sonra iş hayatına atıldı. Birçok zorlukla karşılaşmasına rağmen Rockefeller, serinkanlılığını koruyarak krizin üzerine gitmiştir.

Aslında Rockefeller için kırılma noktası da tam burası olmuştur. Şimdi Rockefeller ailesi dedelerinin koruduğu soğukkanlılık sayesinde, dünyanın en güçlü devletlerini dahi servetleri ile yönetebilecek güce ulaşmıştır.

Editör: TE Bilişim