İslami Usullere Göre Kullanım İmkanı Sunan Altcoin: Caizcoin

Kripto para teknolojisi hızını kesmeden gelişiyor. Bu durum da beraberinde birçok sanal para türemesine ve kullanıma girmesine neden oluyor. Çeşit çeşit kripto para birimi yatırımcılar tarafından yatırım aracı olarak kullanılmayı bekliyor. Sanal para teknolojisinde ki bu gelişim, tüm dünyada derin yankılar buldu.

Artan ilgi ile birlikte güvenilirlikleri de üst seviyeye çıkan bu yatırım araçları, her kesime hitap etmek için birçok farklılıklar gösteriyor. Bu farklılıklardan biriyle öne çıkan sanal para birimi de caizcoin. İslami şartlar arasında bulunan helal ve haram kavramlarına göre şekillenen ve bu kavramlara göre üretildiği iddia edilen caizcoin, şimdiden Müslüman yatırımcıların dikkatini çekmiş durumda.

Caizcon Nedir?

Almanya merkezli olan bu sanal paranın üreticileri, İslam alimlerinin para konusunda ki helal ve haram kavramına göre işletildiğini iddia etmesi üzerine tüm dünyada geniş yankı buldu. Bağlı olduğu dinin temellerine ve gerekli kıldığı kavramlara göre yaşamını ve ticaretini sürdürmek isteyen Müslüman yatırımcılar caizcoin hakkında birçok araştırma yaptılar.

Helalliği konusunda şüphesini yenen yatırımcılar hızla yatırımlarını bu sanal para üzerinden değerlendirmeye başlarken, birçok Müslüman yatırımcı da bekleme taraftarı. Kripto para teknolojisinin daha da yaygınlaşıp gelişmesinden sonra dinsel kavramlar konusunda yetkin sayılan kurumların sanal paralar ile ilgili açıklamalarına göre yatırım aracı olarak kullanımlarında artış göstermesi bekleniyor.

Caizcoin’in Özellikleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?

İslami şartlara uygun olduğu açıklanan sanal para, dünya genelinde birçok alanda kullanıma sunuldu. Müslüman yatırımcıları, dinlerine uygun olduğunu düşündükleri bu kripto parayı kullanmaya başlaması da fazla zaman almadı.

Caizcoin’in İslami şartlara uymak için kullanım alanları kısıtlansa da helal kavramı içerisinde sayılan hemen hemen her alanda kullanılması mümkün. Caizcoin’in özellikleri ve kullanım alanları nelerdir?

  • İslami ticaret koşullarına uygun token olması en önemli özelliğidir.
  • Silah, tütün ve alkol mamulleri ticareti, yetişkin endüstrisi, domuz eti alım satımında kullanılamaması İslami şartlara uygun özelliklerinden en dikkat çekenleridir.
  • İşletiminde İslami şartlara uygun cüzdan ve ticaret alanlarının kullanılmasıdır.
  • İslam kurallarına ve ahlakına zıtlık göstermeyen kredi imkanları ve limitleri sunar.
  • Global bankacılık işlemlerinde ve yatırımında 162 milyar dolar hacme ulaşmasıdır.
  • Yatırım aracı olarak İslami koşullara uygun ve kolay işleme sokulması şeklinde sıralanabilir.

Türkiye’de Caizcoin

Ülkemizde yaşanan ekonomik dalgalanmalar sonucunda, birçok yatırımcı da sanal para teknolojisine gözüne dikti. Ülkemizde popülerliği gün geçtikçe artan sanal paralar, çok fazla seçenek sunması ile birlikte yerli yatırımcılarda kafa karışıklığına neden oluyor.

Mensubu olduğu dinin gerekliliğine karşı gelmeden ticaretini yapmak isteyen birçok yatırımcının caizcoin hakkında bilgi arayıp araştırma yapması sonucunda Diyanet Kurumu da açıklama yapmak durumunda kaldı. Açıklamaya göre; sanal paralar caiz değil. Çünkü yapılan açıklamada güvenilirliği, nereden geldiği, üretimi ve kaynağı belli olan her türlü yatırım aracı caizdir vurgusu yapılıyor.

Üretim şekli ve kaynağı belli olmayan sanal paralar ise bu durumda Diyanet’e göre caiz olmayan para durumuna düşüyor. Kendi içerisinde çok fazla belirsizlik taşıyan ve güvenilirlik konusunda tatmin edici bilgiler sunmayan kripto para yatırımı ve kullanımı kendi dini değerlerine göre hareket etmek isteyen yerli yatırımcının tercihine uymuyor.

Gelecekte Sanal Paralar

Hızla gelişmesine karşın tam olarak net bir güven ve bilinirlik kazanmayan kripto paralar, henüz yeni bir teknoloji. Tüm dünyada yaygınlaşmasından sonra güvenilirliği ve kaynak olarak bilinirliği arttığı sürece farklı insan değerlerine uygun şekilde üretimi, kullanımı ve niteliklerinin belirlenmesi de zor olmayacağa benziyor. Her kesime hitap eden sanal para türleri de elbet bir gün yatırımcıların hizmetine sunulacaktır.

Editör: TE Bilişim