Ekonomi üzerine tüm dengelerin bozulduğu bir dönemde sürecin nasıl devam edeceği merak ediliyor.
EMKO Isı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Yıldız süreci Z HABER için yorumlayarak, gelecek günlerin getireceği daha büyük sıkıntılara vurgu yaparak, Türkiye’nin dha ucuz enerji gereksinimine vurgu yaptı.
İşte Yıldız’ın değerlendirmeleri.

AKORDİYON ETKİSİ KAÇINILMAZ
“Dünya ekonomisi "big reset" dönemi yaşıyor. 
Şimdiye kadar bilinen ezberler bozuluyor. Pandemi süreci ile başlayan Arz-Talep dengesizliği dünyada yaşayan 8 milyar insanın alışkanlık ve düzenlerinin bozulması hammadde ve üretim süreçlerine akordiyon etkisi yaşatıyor. 

SAVAŞ ŞARTLARI ETKİLİ
Tüm bu gelişmelerin üzerine savaş şartları da eklenince,  savaş bölgesine bağlı hammadde ve yakıt piyasası tartışmasız sürecin en yükselen değeri haline geldi. 

AVRUPA, GERİ KALMIŞ ÜLKERE YÖNELDİ
Dünya her zamankinden daha zor günler geçirmeye devam ediyor. Kontrol mekanizması zayıflayan Avrupa ülkeleri eski gücüne kavuşmak için geri kalmış ülkelerin imkanlarını kullanarak süreçten çıkma derdine düştüler.

UCUZ ENERJİ VE ELEKTRİK ŞART
Türkiye'de elektrik fiyatlarının ucuzlaması için daha fazla nükleer elektrik santraline ihtiyaç vardır. Bugün Almanya-Fransa’nın 67 adet nükleer elektrik santrali varken biz ilkini 2023 yılında devreye alacağız. 
Küçük Çin modeli oluşturma yolunda, sanayi, ulaşım ve altyapı yatırımlarına devem eden Türkiye’nin artık daha ucuz elektrik enerjisine ihtiyacı vardır. 

TÜRKİYE MERKEZ OLMA YOLUNDA
2002 yılında bankalardaki yabancı mevduat 56 milyar dolar iken, günümüzde 250 milyar dolar civarlarındadır. 
Bu şu anlama gelmektedir, Yeni dünya düzeninde " Bir Kuşak Bir Yol" "One Belt, One Road" yani yeni ipek yolu projesinde Türkiye önemli bir üretim merkezi olacaktır. 
Bundan sonraki süreçte, değişen dünyadaki  ekonomik gelişmeleri hep birlikte takip edeceğiz”