Memur-Sen Zonguldak İl Temsilcisi Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Kamuran Aşkar, 6. Dönem Toplu İş Sözleşmesi sürecini değerlendirerek "Mücadelenin de müzakerenin de kazanımların da olduğu en reformist ve en kapsayıcı toplu sözleşme si olan 6. Dönem Sözleşmesinde emeği bulunan herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Aşkar açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
1 Ağustos 2021 tarihinde başlayıp 23 Ağustos 2021 Pazartesi günü mutabakatla sonuçlanan 6. Dönem Toplu Sözleşmesi, pek çok yönden önemli sonuçlar içermektedir. Biz yetkili konfederasyon olarak bu sözleşme döneminin tarihî bir öneme haiz olduğunu henüz süreç başlamamışken her platformda dile getirdik ve izah etmeye çalıştık. Bu süreci toplu sözleşmeden önce toplumsal mutabakat olarak gördüğümüzü her platformda deklare ettik.
Adil Teklif İçin Emek Verdik
Toplu sözleşme kodlarının “adil teklif” ve “refah payı” olduğunu söylemlerimizle ve  eylemlerimizle dile getirdiğimiz bu dönem, daha süreç başlamadan bütün konfederasyonlara yaptığımız “Birliktelik” ve kamu işverenine yaptığımız “ Adil bir teklif” çağrısı, Türkiye’nin bütün illerinde ve teşkilatlarında gösterdiğimiz eylemlilik süreci ve en son Ankara Anadolu Meydanı’nda tüm teşkilatlarımızın katılımıyla gerçekleştirdiğimiz eylemimiz, kamu çalışanının hakkını arama kararlılığımız, toplumsal mutabakata yönelik uzlaştırıcı tavrımız; her yönüyle sendikal mücadelenin, verilen çabanın büyüklüğünü göstermektedir.
Süreç Çalışanlarımızın Lehine İşletilmiştir
Örgütlü mücadelenin değerli kılınması, kamu çalışanlarının ekonomik ve özlük haklarının gelişmesi ve sorunların çözüme kavuşturulması noktasındaki mücadelemiz kamuoyunca takdir edilmiş ve kamu işvereni ilk teklifindeki adaletsiz yaklaşımından vazgeçerek bütün iş kolları için tarihî kazanımlar içeren yeni bir teklifle gelmiştir. Biz elbette kamu çalışanının hakkının daha fazlası olduğuna inanıyoruz, kamu çalışanımızın daha iyisine layık olduğunu düşünüyoruz. Daha iyisi için mücadele etmeye de devam edeceğiz. Bununla birlikte bu sürecin çalışanlarımız için aydınlık bir yol açtığını düşünüyor ve emek verenleri kutluyoruz. Dün adil teklif söylemimizde “Ülkede doğal felaketler oluyor görmüyor musunuz?” diyerek taleplerimizi itibarsızlaştırmaya yeltenenlerin bugün büyük mücadelemizi ve tarihî nitelik taşıyan kazanımlarımızı yok sayma peşinde koştuklarını üzülerek izliyoruz.
En Düşük Memur Maaşını Yüzde 37 Yükselttik
Bilindiği üzere hükümet ilk teklifinde altı aylık dönemler halinde 2022 için %6+5 2023 için %6+6 ve enflasyon farkı teklifinde bulunmuştur. Geldiğimiz noktada 2022 yılı için yüzde 5+7, 2023 yılı için ise yüzde 8+6 olmak üzere maaş ve ücretlerde yüzde 26’lık bir artış sağladık. İdari hizmet sözleşmeli sendikalı en düşük memur maaşını yüzde 37 yükselttik. Sendikaya yeni üye olacak bekar hizmetli maaşı yüzde 32,45 zam almış olacak. Bu verilerle 15/1 evli, eşi çalışmayan iki çocuklu sendikalı hizmetlinin maaşı 4.983 TL’den iki yıl içinde 6.516 TL’ye çıkmış olacak. İdari hizmet sözleşmeli, evli, eşi çalışmayan iki çocuklu sendikalı maaşı 4.009 TL’den ikiyıl içinde 6.883 T’ye yükselecek.
Örgütlü Olma  ve Emek Miladı
6. Dönem Toplu Sözleşme’nin Türkiye’deki örgütlülük ve emek adına bir milat oluşturmaktadır. Bugün toplu sözleşme masasına ve metnine yansıyan pay, ileride bordroya da girecektir. Bir başka önemli gelişme ,toplu sözleşme masası, örgütlülüğe önem ve değer verdiğini Toplu Sözleşme İkramiyesine özel ve yüksek artışla ispatlamıştır. Toplu Sözleşme İkramiyesini 134 TL’den 400 TL’ye çıkardık. Sözleşme sonu itibarıyla Toplu Sözleşme İkramiyesi yaklaşık 3 kata yakın artacaktır. 3600 ek gösterge ve sözleşmeliler konusu; ön sınırlama olmaksızın 2022 yılı içerisinde, bizim ve kamu kesiminin ortak çalışması ile çalışılacak ve tamamlanacaktır. 3600 Ek Gösterge ve Sözleşmelilere Kadro çalışması gibi yıllardır konuşulan ama adım atılamayan hususların sözleşmeye dahil edilmesi, toplu sözleşme ikramiyesinin 2 yılda 3 kata yakın artırılarak 400₺’ye çıkarılması, çalışanların kadro unvan katsayısı ilavesinin yüzde 50 oranında artırılması ve neredeyse bütün iş kollarımızı ilgilendiren kazanımlarla bu sürecin kazananı  hiç şüphesiz ki kamu çalışanımız olmuştur. Tüm dünyada olduğu gibi ilk kez ülkemizde de bu toplu sözleşmeyle birlikte sendikalı olmak, emek vermek kıymetli hale gelmiştir. Emeğin ve gücü artmış, emekçinin sesi gürleşmiştir.
Mücadelenin de müzakerenin de kazanımların da olduğu en reformist ve en kapsayıcı toplu sözleşme si olan 6. Dönem Sözleşmesinde emeği bulunan herkese teşekkür ediyorum.