Türkiye’de Karadeniz’de gerçekleştirilen arama çalışmalarının neticesinde Zonguldak açıklarında Tuna – 1 bölgesinde 320 milyar metreküplük bir doğalgaz rezervi keşfetti. Bu keşfin ardından vatandaşların en çok merak ettikleri konu ise doğalgaz faturalarına bir indiirm yapılıp yapılmayacağı oldu.

DOĞALGAZ İNDİRİMİNDE İKİ SENARYO
Doğalgaz faturalarına indirim konusunda uzmanlar iki senaryo ortaya koydular. İlk senaryoya göre keşfedilen doğalgazın çıkarılarak kullanıma sunulması için 2023 yılının beklenmesi gerekiyor. Bu nedenle doğalgaz faturalarına indirimin yansıyacağı en yakın tarih 2023 olacak. Ancak bu indirimin tutarının ne kadar olacağı ise belirsizliğini koruyor. Doğalgaz çıkarma maliyetine göre belirlenecek olan indirim tutarı ancak 2023 yılında netleşecek.

TÜRKİYE YÜZDE 50 İNDİRİM KOZUYLA MASAYA OTURACAK!
Doğalgaz faturalarına indirim konusunda ikinci senaryo ise Türkiye’nin doğalgaz üreticisi bir ülke sıfatıyla doğalgaz satın alacağı ülkelerle pazarlık masasına çok daha güçlü bir şekilde oturması beklentisi oldu. Bu ülkelerle yeni sözleşme imzalayacak olan Türkiye en az yüzde 50 indirim elde etmesine kesin gözüyle bakılıyor. Faturalara bu indirimin yansıması ise yüzde 25 dolaylarında olacak.

DOĞALGAZ REZERVİ AVANTAJ SAĞLAYACAK
Enerji Uzmanı Dr. Rahmi İncekara Türkiye’nin yenilenecek doğalgaz anlaşmalarında avantajlı olacağını belirterek, “Rusya, Azerbaycan ve İran ile masaya oturulduğunda Karadeniz’de bulunan doğalgaz rezervi Türkiye’ye bir avantaj sağlayacaktır. Sözleşme sürelerinin dolmasına şu anda 1 yıl gibi bir vakit var. İndirimler yapıldığında ise bunun faturalara yansıması için 6 aylık bir sürenin geçmesi gerekir.” dedi.

BULGARİSTAN RUSYA’DAN YÜZDE 40 İNDİRİM KOPARDI
Türkiye’nin doğalgaz anlaşmalarında ciddi bir indirim elde etmesinin önünün açıldığını söyleyen Dr. Rahmi İncekara, “Vatandaşa doğalgaz indiriminin yansıması 2021 yılının sonuna doğru olacaktır. Rusya’dan en son olarak Bulgaristan yüzde 40’lık indirim elde etti. Türk Akımı ve AB anlaşmaları ile bu indirimler sağlandı. Türkiye ise Bulgaristan’dan daha fazla indirim alabilir. Çünkü biz de artık doğalgazı olan ülkeyiz. Bu nedenle masaya yüzde 50 indirim talebi ile oturabiliriz.” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞA YILLIK 425 TL İNDİRİM YANSIYACAK!
Doğalgaz anlaşmasının yüzde 50 indirimle imzalanmasının vatandaşlara yansımasını da değerlendiren Dr. Rahmi İncekara, “Yüzde 50’lik bir indirimin kazanılması vatandaşa yüzde 25 indirim olarak yansıyacaktır. Geçtiğimiz yıl ısınma amaçlı doğalgaz kullanımının vatandaşlara yıllık maliyeti 1.700 TL oldu. Yüzde 50 indirimin gerçekleşmesi ve vatandaşa yüzde 25 indirim olarak yansıması durumunda ise yıllık 425 TL’lik bir maliyet azalması olacaktır. Vatandaşlar yılda 1700 TL ödemek yerine 1.275 TL ödeyeceklerdir.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim