Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Blokzincirle İlgili Terimlerin Ne Anlama Geldiğini Açıkladı

Gün geçtikçe teknolojik gelişmeler hayatımıza daha fazla etki ediyor. Bu gelişim, yaşamsal faaliyetlerimizi devam ettirmek için mecbur durumda kaldığımız para konusunda da geçerliliğini koruyup değişim yaratıyor. Sanal para devrinin başladığı son yıllarda, bu devrim ile ilgili birçok kavram da karışıklığa neden oluyor.

Blokzincir teknolojisi ile hayatımıza giren birçok kripto para mevcut. Her geçen gün daha fazla popülerlik kazanan kripto para teknolojisi, hakkında bilgi sahibi olan yatırımcıları kazançlarını artırırken, hakkında bilgi sahibi olmadan yatırımını kripto para üzerinde değerlendiren insanların büyük kayıplarına neden oluyor. Bu artan popülerlik yüzünden Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Blokzincir ile ilgili terimlerin ne anlama geldiğini açıkladı. İşte bu açıklamalar şu şekilde:

  • Uzlaşma Mekanizmaları
  • Kripto Para
  • Kripto Madencilik
  • Kripto Cüzdan

Uzlaşma Mekanizmaları

Blokzincir ağı ile yapılan işlemlerin, yatırımcıların belirli bir çoğunluğu tarafından onaylanması ve doğrulanmasını sağlayan mekanizmalara, uzlaşma mekanizmaları denir. Böylece bilgilerin doğru, sağlam ve değiştirilemez olması durumunu kayıtlayarak güvence altına alınmasıdır. Bu yöntemde en çok kullanılan mekanizmalar; iş kanıtı ve hisse kanıtı mekanizmalarıdır.

Kripto Madencilik

Kripto paraların değerlenmesi ve cazibe merkezi haline gelmesinden sonra kötü niyetli insanların emellerine ulaşmak için dolandırıcılık faaliyetlerine başladığı bu kavram, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından şöyle açıklandı;

Uzlaşma mekanizmalarında yatırımcılar tarafından kriptografik matematik problemlerinin çözümlenmesi yapılan blokzincirde doğrulama işlemlerinin bütünüdür. Bu problemlerin çözümleri çok zor olduğundan ve ciddi derecede zaman aldığından madencilik ile betimlenmiştir.

Kripto Para

Blokzincir yapısı üzerinde ödeme yapabilmek için yaratılmış sanal paraların genel adıdır.  Merkezsiz bir şekilde kullanımda olması kriptografik matematiksel problemler üzerinden olduğu ve güvenliği bu problemler ile sağlandığından kripto para adını almıştır. Blokzincir üzerinde her hangi bir mal ya da hizmetin satın alınması veya el değiştirmesi için ilk adımda onun dijital değer yani token olarak tanımlanması sağlanmalıdır.

Kripto Cüzdan

Blokzincir ağı üzerinde kripto paralar ya da jetonlar ile işlem yapabilmek için gerekli referans bilgilerin kriptografik şekilde şifreli saklanmasıdır. Alım, satım ve yatırım gibi bütün işlemlerde referans bilgisi için açık ya da özel anahtarlar kullanılır. İsmi her ne kadar cüzdan olarak anılsa da üzerinde herhangi değer ve para birimi bulunmaz.

Paranızı Cebinizde Taşımaya Son!

Bu süreçle birlikte devletlerin, büyük şirketlerin de kripto paralar ile ilgili girişimde bulunmaları, bilgilendirme yapmaları elzem hale geldi. Hızlı bir şekilde popülerleşen ve gelişen kripto para teknolojisi her bireyin cebinde, cüzdanında taşıdığı fiziksel paraların yerine geçeceğini kanıksatıyor. Çoğu şirketin, kripto paralar ile ödeme alması bu dönüşüm hızını daha da artıyor.

Gelişen kripto teknolojisi, her ne kadar birçok bilinmezliği taşısa da toplumlar, kurumlar ve yatırımcılar tarafından büyük ilgi görmeye devam ediyor. Fiziksel paraların yerine geçmesi an meselesi olan sanal paralar değerlerini artırdıkça buna bağlı olarak güçlerini de artıyor ve fiziksel paralar karşısında değer olarak da güçleniyor.

Bu minvalde yapılacak hareketler öncesinde yatırımcıların blokzincir ve kripto paralar hakkında detaylı bilgi ve hareket kabiliyetine sahip olmaları gerekiyor. Güvenirliği, bazı unsurlara bağlı olmasına rağmen; kötü niyetli insanlar tarafından kolayca kandırılabilen konu hakkında bilgi sahibi olmayan yatırımcıların dikkat etmesi elzemdir.

Tüm bu durumlar ışığında, yatırımcılar gerekli bilgileri edinerek güvenli mecralarda yatırım işlemlerini yapabilirler. Gerçekleştirilen bu eylemlerin takibini, güvenlilik durumunu iyi bir şekilde yapan yatırımcılar, yatırımlarının karşılığını alacaklardır. Unutmamalı ki bilgi, tedbir ve güven her zaman yatırımcıların ve yatırımların faydasına dokunacak gerekliliklerdir.

Editör: TE Bilişim