Asgari Ücret Komisyonu'nun TİSK'te yapılan üçüncü toplantısında anlaşma sağlanamadı. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, "TİSK'in 3 bin 100 lirayı uygun bulduğunu Türk-İş'in ise 3 bin 900'ün altına düşmediğini" söyledi. TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise daha sonra yaptığı açıklamada "3 bin 160 TL gibi bir teklifimiz olmadı, çalışanlarımızı enflasyona ezidirmeyeceğiz" dedi. Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat da "İşveren kesimiyle uzlaşmazlıklarımızı maalesef gideremedik. Ay sonuna kadar zamanımız var" dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü Toplantı için Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ev sahipliğinde sendika genel merkez binasında bir araya geldi. Üçüncü toplantıda anlaşma çıkmadı. Taraflar dördüncü kez tekrar bir araya gelecek.

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "2. toplantımızda belli analizler yapılmıştı. Komisyon olarak hesabı burada yaptık. Hacettepe parametreleriyle karşılaştırdık. Türk-İş ve TİSK'in itirazları var. 'Daha farklı ücretler belirliyoruz' deniyor Türk-İş tarafından. TİSK 3 bin 100 olarak uygun buluyor. Türk-İş '3 bin 900 liranın altına düşmez' diyor. Asıl asgari ücret teşvik konusunda komisyon önerisinde konusunda mutabakata varıldı. Gerçekleşmiş enflasyonu önerdi TİSK. Türk-İş ise 'Refah payı ekleyelim' dedi. Son toplantı tarihini kendi aramızda analiz edip belirleyeceğiz. Net bir tarih belirleyemedik." ifadelerini kullandı.

Önder, "Bu sene ilk defa 3. toplantıyı bu kadar erken yaptık. 4. toplantı karar toplantısı olacak. Ama işçi ve işveren temsilcilerimizle diyaloglar sürüyor. Son toplantı için 3 tarafa da uygun olan tarihte size açıklayacağız. Sıkışık bir takvimimiz var. Ama geçmiş yıllara göre daha erken açıklanacağını düşünüyoruz." açıklamasında bulundu.

"İŞVERENLE UYUŞMAZLIKLARI GİDEREMEDİK"

Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat tarafından yapılan açıklamada ise "Zor bir süreç yaşıyoruz. Umuyoruz ki içinde bulunduğumuz şartlar içinde sıkıntıların giderileceği bir asgari üctret olsun istedik. Geldiğimiz nokta aynı değil. İşverenle uyuşmazlıkları gideremedik. TÜİK'in açıkladığı enflasyon ile bizim yaşadığımız enflasyon arasında fark var. Son bir buçuk ayda anormal şekilde artan enflasyon ve günlük fiyatların 2 defa değişmesi dar gelirli insanlarımızı zora sokuyor. Yaşanan enflasyon... Büyümeden de refah payı alarak asgari ücret bekliyoruz. Değerlendirmelerimiz geçerlidir. Çok ifade edilen çalışanların refah seviyesinin artacağı asgari ücret bulamadık. 415 kalem üzerinden TÜİK değerlendirme yapıyor. Ana kalemler 30 civarında gıda, konut, elektrik, su, eğitim, kültür ele alındığında yüzde 50'den fazla arttığı görülüyor. Bu oranlara yakın oranların olması gelir dağılımı adaletsizliğini önleyecek rakama ulaşmaktı amacımız." ifadelerini kullandı.

Irgat, "Şu anda çarşıya pazara manava gidince yaşanan artışı görüyorsunuz. Son bir buçuk ayda bile ciddi fiyat artışı söz konusu. 2022 daha başındayız. Tüm yıl uygulanacak bu asgari ücret. Şu an üretici enflasyonunun tüketiciye yansıması kaçınılmaz. Tüm bu yapıyı değerlendirerek ona göre rakamlar belirlememiz gerekir. İnsanların hayat seviyesini yükseltmemiz gerekiyor." dedi.

İŞVEREN: ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise "Asgari ücretli çalışan arkadaşlarımız olmak üzere hiçbiri için farklı tavrımız olmayacak. Enflasyona ezdirmeyeceğiz. Çalışanlarımızı koruyacağız. TÜİK'in açıkladığı rakamlar bizim için geçerlidir. Kuruluşlar var ama bizim esas aldığımız kuruluş TÜİK'tir. 3 konuda mutabakata vardık. SGK işçi primlerinin 5 puan olarak revize edilmesi.

5 puanlık işveren desteğinin çalışanlara da sağlanması. Birinci vergi diliminin yıllık asgari ücret dilimine çekilmesi. İşveren desteğinin toplu sözleşmeli yerlerde yüzde 6, toplu sözleşme olamayan yerlerde yüzde 3 olarak uygulanması. Çalışanlarımız enflasyona karşı korunacak. TÜRKİŞ de hesapladı. Bizler de hesaplıyoruz." açıklamasında bulundu.

"VERGİLER KONUSUNDA BELLİ NOKTAYA GELİNMİŞ"

İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sefer Şener asgari ücret sürecinde yaşanan gelişmeleri, CNN Türk ekranlarında değerlendirdi. Şener şu ifadeleri kullandı:

Normal bunlar her durumda işçi tarafı belli bir baraj üzerinde olmasını istiyor. Anlaşma yok derken belli konularda anlaşmanın olması bekleniyor. 3 ana başlıkta anlaşmanın olduğunu görüyoruz. SGK işçi paylarıyla ilgili aylık bazda 500-550 liraya tekabbul ediyor. İşveren üzerindeki bu payı hafifletmek için 3-4-5-6. sanayi bölgelerinde ciddi destekler veriyor hükümet.

Hem işçi hem de işveren tarafında prim paylarında anlaşmaya gidilmiş. Yüzde 9 seviyelerine çekiliyor 5 puan indirilerek. Yüzde 14 yüzde 9'a düşmüş durumda. Diğer kısmı da özellikle asgari ücret üzerinden alınan vergiler var. Burada da belli aşamaya gelinmiş. Yani 2 tarafın da belli aşamaya geldiğini görüyoruz.

Bu da net ücrete yansıyacağından çok önemli. Tabii ki pazarlıklar olacak. İlk defa rakamlar ortaya konulmuş durumda. Gelir vergisi ve dilimlerle ilgili mesafe katedilmiş durumda. Erken bitirilsin deniyor ama görüşmelerin devam etmesi konusunda sakınca yok. Ana konulardan biri vergilerdi, orada belli noktaya gelinmiş.

"İŞVEREN TARAFI ARTIŞA RAĞZI"

Enflasyon üzerinde artış belirtiliyor. İşveren tarafı da enflasyon üzeri zam diyerek ortaya rakam koyuyor. Benim beklentim 4000-4100 lira gibi bir artış. Enflasyon şu anda yüzde 21.3, gıda enflasuonu yüzde 28 bunun ortalaması yüzde 25 gibi bir oran.

İşveren tarafı da bu konuda uzlaşıya yakın. Arada ben çok uçurum olmadığını düşüüyorum. 3600-3700 lira üzerinde, devletin feragat edeceği rakamları da düşününce bu rakam artıyor. Bu pazarlıktan sonra bu rakamların 3700 üzerinde bir rakam olacağını düşünüyorum. Bu bir ayrılık değil bence uzlaşı sağlanacak.

İşveren tarafı artışa razı zaten. İşçi tarafı da yüksek tutuyor beklentilerini. Ben orta noktanın bulunacağını düşünüyorum. Hem hükümetin de işverenin de talepleri karşılayacağını düşünüyorum. Yüksek enflasyon oranlarında sosyal devlet açısından enflasyona ezdirilmemesi gerekiyor.

"ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA NETLEŞECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

Bu bir ayrılık değil. Bu görüş ayrılıkları olacaktır. 3 tarafın da imzalayacağı makul bir seviye olacağını düşünüyorum. 4. görüşme önümüzdeki hafta. Hedeflenen şuydu... 4 toplantıda bu işi bitireceğiz. Aralık sonuna kadar süre var ama tarafların verdiği mesajlar 4 toplantıda bu iş bitecek şeklindeydi.

Bunlar içeride konuşuluyor ama hem işveren hem de işçi tarafının bir komisyonu var. Önümüzdeki hafta yeni rakamlar çerçevesinde... Bütçe de Meclis'ten geçince çok daha hızlı telafuz edilecek. İlla ki 15'inde rakamlar netleşecek değil. 16-17'sinde de netleştirilebilir. Ama ben önümüzdeki hafta netleşeceğini düşünüyorum.

İŞÇİLER 4 BİN LİRA İSTİYOR

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nunun ilk toplantısında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yapılan çalışmalar neticesinde işçi tarafının 3750-4000 lira arasında, işveren tarafının ise 3500-3750 lira arasında asgari ücret istediğini belirtti.

Editör: TE Bilişim