Türkiye’de direkt ve endirekt olarak 100 bin kişiden fazlasına istihdam elde eden çiğ köfte sektörüne giriş yapmanın en kolay yolu ise bayilik almaktır. Yılda ortalama 1 milyar TL büyüklüğüne ulaşan, çiğ köfte sektöründe bayilik veren onlarca hatta binlerce şirket vardır. Bu şirketler her geçen gün bayi sayısını artırabilmek için muhtelif kampanyalar düzenliyor. Türkiye’de oldukça düşük maliyetlere sahip olması sebebiyle alınabilen bayilik sektörü pişmemiş köftedir. Çiğ köfte sektöründe franchise veren yüzlerce şirket vesilesiyle 10 bin liranın altında bulunan bütçeler ile bile bir çiğ köfte bayiliği açmak mümkündür. Sektörde her geçen ay yeni kurumlar baş gösteriyor ve şirketler genellikle bayilik şartları ve bayilik alma bedelleri hususunda da fazlaca esnek davranıyorlar. Birçok şirket bayilik sayısını artırabilmek amacıyla sık sık kampanyalar düzenliyor.

Çiğ Köfte Bayiliği Veren Şirketler

1.Hacıalioğlu Çiğ Köfte

Tanınan çiğköfte markaları içinde yer alan Hacıalioğlu Çiğ Köfte,1999 yılından bu zamana kadar çiğ köfte sektöründe hizmet sağlıyor. Türkiye genelinde yaklaşık 600’ü geçen bayilik sayısı ile şirket 5 bin lira karşılığında bayilik hizmeti sunmaktadır. Bayilik için gerekli olan her şey ise firma tarafından sunulmaktadır.

2. Battalbey Çiğ Köfte

2003 yılından itibaren çiğ köfte sektöründe yer alan ve 3 bini aşkın satış noktası ile çiğ köfte işinin en süratli büyüyen markalarından biri olan Battalbey’dir. Çiğ köftenin bu kadar süratli büyümesinin en büyük sebebi bayilik tutarı talep etmemesidir. Firmadan bayilik talep eden girişimciler kendi imkânları, başvuru yapılan firmanın talebi doğrultusunda kurulum yapmaktadır. Ardından ürün siparişi verilmektedir. Bu kapsamda kapora, isim hakkı bedeli şeklinde talepler doğmuyor. Battalbey Çiğ Köfte, franchiselerinin ortalama bir miktarda olan kâr düzeyinin 0 üstünde bulunduğunu belirtiyor.

3. Tatlıses Çiğ Köfte

2010 senesinde kurulmasına karşın kısa müddette 300 bayiye ulaşmayı başaran ve televizyon reklamları ile sektöre süratli bir giriş icra eden Tatlıses Çiğ Köfte, bayilik sayısını kısa müddette çoğaltmak için yoğun gayret harcıyor. 20 bin lira yatırım bütçesi ile sıfırdan kurulabilen bir çiğ köfte dükkânında sadece çiğ köfte değil pide, künefe ve muhtelif tatlılar da bulmak mümkün. Firma KOSGEB hibesi katılımı için ve reklam, pazarlama, fizibilite şeklinde muhtelif destek sunar sağlıyor.

4. Komagene Çiğ Köfte

2005 senesinde kurulmasına rağmen Türkiye’nin en fazlaca tanınan pişmemiş köfte markası olan Komagene markasının ülke genelinde 1000’i geçkin bayisi bulunmaktadır. 2020 yılının sonuna kadar bayi sayısını 5 bine çıkarmayı düşünen bu şirket, girişimcilerine bayilik talepleri konusunda daha yumuşak ve esnek davranmaktadır. Firmanın bayilik giriş ücreti ise 15 bin lira gibi bir tutardır. 6.000 m2 kapalı alan ile Türkiye’nin sektöründe en büyük üretim tesisine haiz olan Komagene, bilhassa yürüyüş yollarındaki dükkânların bayilik isteklerine daha olumlu bakıyor. Firma, bayilik almak isteyen adayların 1 hafta süresince İstanbul’da seminer eğitimi alması icap ettiğini anlatım ediyor ve bayi kurulum sürecinde reklam, fizibilite, , mimari proje, pazarlama, reklam ve şirket kurulumu mevzusunda yardımcı sağlıyor.

Çiğ Köfte Dükkânı Açmak Kazandırır Mı?

Ülkemizde şüphesiz en çok tüketilen besinlerden bir tanesi de çiğ köftedir. Hemen hemen her köşe başında ya da mahallede bulunan çiğ köfteciler, hem ucuz hem de doyurucu bir besin olması ile de oldukça rağbet görmektedir. Öğrencilerin daha çok tükettiği bu yiyecek oldukça önemli bir oranda kâr elde ettirmektedir. İşlek caddelerde ve ihtişamlı bir dükkân ya da el lezzeti ve popülerlik ile ön plana çıkabileceğiniz bu sektörde sizlere de iş fırsatı olabilir.

Editör: TE Bilişim