Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret zammını açıkladı. Peki asgari ücretin üzerinde maaş alanlar ne yapacak? Aynı oranda zam beklenir mi?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener şu ifadeleri kullandı: "Asgari ücrette yeni düzenleme aslında bakıldığında çalışanları koruma yaklaşımının bir yansımasıdır. Çünkü Türkiye’de yaklaşık 30 milyonu aşkın istihdam yapılmaktadır. Dolaylı da olsa asgari ücret bu istihdamın tamamını etkilemektedir.

ASGARİ ÜCRETTE DİKKAT ÇEKEN 1 TEMMUZ DETAYI!

1 Temmuz itibarıyla asgari ücret zamlı olacak. Ayın kaçından ödenirse ödensin bugün itibarıyla zamlı maaş almaya hak kazandılar. Zamlar 1 Temmuz yani bugünden itibaren geçerlidir.

Eğer ücretli çalıştığının karşılığını peşin alıyorsa yani çalışmadan alıyorsa 1 Temmuz’da zamlı maaşı alacak. 1 ay çalışıp da maaşını alıyorsa o zaman 1 Ağustos'ta zamlı maaşını alacak.

Asgari ücret sadece asgari ücretliyi değil diğer çalışanları da etkilemektedir. Mevcut koşullar göz önüne alındığında 5 aylık enflasyon olan 35.3’ün üzerine çıkacak bir asgari ücretti. Ancak aralık ayında yüzde 50’lik artış yapılması bu oranın yüzde 30’larda kalmasına yol açtı. Teorik olarak şu anda bir asgari ücretlinin işverene maliyeti 7 bin 603 TL’ye çıkmış oldu.

Brüt maliyeti ise 6 bin 471 TL’ye çıkmış oldu. Dolayısıyla bu rakamlar düşünüldüğünde toplumun beklentisi yüzde 40’ın üzerinde olmasına rağmen ilk defa 6 ay da bir ara artış yapılması da en azından yılın kalan 6 aylık döneminde çalışanların bir nebze de rahatlamasına yol açacak bir uygulama olmuş oldu.

Asgari ücret enflasyondaki süreç göz önüne alındığında 6 ayda bir değişim yapılması da son derece pozitif bir yaklaşımdır. Şunu da unutmamak gerekmektedir. Yıl başında yüzde 50 şu an da yüzde 30 artış yapılmış olması kümülatif toplamda 6 ayda yüzde 80’lik bir asgari ücreti beraberinde getirmiş oldu. Ocak ayından bu yana asgari ücrette yüzde 80 artış gerçekleştirilmiş oldu.

YIL BAŞINDAN BU YANA ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 95’İN ÜZERİNDE ARTIŞ OLDU

Kümülatif düşünüldüğünde yılbaşından bu yana asgari ücrette yüzde 95’in üzerinde artış yapılmış oldu. Sene başında 2 bin 825 olan asgari ücret 5 bin 500 liraya ulaşmış oldu.

Bütün bu rakamlar değerlendirildiğinde gelinen süreçte ciddi bir artış yapıldığını söylemek mümkündür. Şunu da unutmamak lazım hükümetin de bu artışa paralel olarak diğer bütün sektörlerin fiyat artışına gitmesinin önüne geçmesi lazım.

Asgari ücretteki artış açıklanmadan bile asgari ücrete zam yapılacak diye bunu fırsata çeviren işletmeler bulunmaktadır. Bunu hükümetin dikkatli bir şekilde inceleyip gerekli düzenlemeleri yapması elzem görünmektedir. Öbür türlü 3 ay sonra asgari ücretin yetersizliğini konuşmuş oluruz.

ASGARİ ÜCRETİN ÜZERİNDE MAAŞ ALANLARA NASIL YANSIR?

Diğer taraftan gelir vergisinden dolayı 300 liraya kadar bir artış da tüm işçilerde gerçekleşecektir. Devlet burada işverene katkı sağlayarak 100 liralık bir destek daha ilave etmiştir. Asgari ücretteki bu artış asgari ücretin üzerindeki kesime de uygulanacaktır.

Yani asgari ücretli değil de daha üst seviyelerde maaş alanlar bu artış oranı çerçevesinde maaşları artacaktır.

Editör: TE Bilişim