SGK İdari Para Cezası Sorgulama Ve Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılır?

İşverenlerin en çok zorlandıkları problemlerin başında SGK idari para cezaları gelmektedir. İdari para cezalarını ödeyebilmek amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile alakalı pek çok zorunlulukların yerine getirilmesi gerekir.

Peki, Nedir SGK İdari Para Cezası?

SSK bağlamında faaliyet gösteren sigortalı çalışanları tanımlar. Yani kısaca idari para cezası borcu sigortalı çalıştırılan vatandaşların SGK bildirim kanuna aykırı olması neticesinde uygulanan idari para cezası olarak tanımlanır

İdari Para Cezası Aslı Nedir?

Henüz gecikme zammı ile faiz uygulanmamış bulunan borcun anapara bölümüdür. Ödeme ise tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenirse eğer aslı üzerinden en az 1/4 oranında indirim yapılır.

SGK İdari Para Cezaları Nereye Ödenir?

SGK idari para cezaları ödemesini yapabilmek amacıyla öncelikli olarak cezanın kişiye tebliğ edilmiş olması gerekir. Daha sonrasında ise Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile tebliğ tarihinin sisteme girmiş olması gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile tebliğ tarihi girilmeden borç tahakkuku meydana gelmez ve dolayısıyla da SGK para cezası ödemesi gerçekleştirilmesi.

Bankadan veya SGK kredi kartı ile prim ödeme sisteminden SGK idari para cezaları sorgulaması gerçekleştirildiğinde "borç bulunmamaktadır" uyarısı ile karşılaşılabilir. Bu nedenle SGK idari para cezası ödemesini yapmadan önce bağlı bulunan SGK'dan tebliğ tarihini alarak ve bu bilgiler girerek ödemeler yapılabilir.

SGK İdari Para Cezası Sorgulamasının Yapılması

İş yerlerine uygulanan idari para cezası tutarları, var ise eğer uygulanmakta olan gecikme zamları ile yani kısacası bütün güncel idari para cezası borç bilgilerine SGK işveren sistemi üzerinden ulaşmak mümkündür. SGK işveren sistemi giriş uygulamasından SGK işveren sistemi dönem borç bölümünden görüntüleme ile SGK idari para cezası sorgulaması işlemleri çok pratik bir şekilde yapılabilir.

SGK İdari Para Cezaları İndirimi Ne Kadardır?

İdari para cezasının tebliğ edilmiş olduğu tarihten itibaren 15 günlük süre içerisinde borcun ödenmesi durumunda %25 oranında indirim uygulanır. İşe giriş bildirgesi veya işten ayrılış ile işyeri tescili gibi bir ay içerisinde kendileri eğer bu bilgileri verilmişse ve buna dair ceza uygulanmış ise indirim daha da fazla olacaktır. Bu durumda 3/4 ün 1/4'ünü ödemek durumu ortada çıkacaktır.

Editör: TE Bilişim