SGK Hizmet Dökümü

Hizmet dökümü sorgusu yapmak için E-Devlet sistemini kullanabilirsiniz. E-Devlet’in hayatımıza girişi ile birlikte resmî belgelere ulaşmamız daha kolay ve hızlı bir hale geldi. E-Devlet öncesinde farklı sitelerde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranız hizmet dökümü sorgusu yapabiliyorduk. SSK hizmet dökümü isimden sorgulamanın da yapılabildiği siteler hâlâ mevcuttur. Prim sorgulama, hizmet dökümü sorgulama, borç sorgulama gibi işlemleri ayrı ve güven vermeyen sitelerde yapıyorduk. Her yıl gelen güncelleştirmeler ile birlikte SSK emeklilik sorgulama daha çok belgeye ulaşmamız E-Devlet üzerinden sağlanmaktadır. Birçok bilgiye tek site üzerinden erişim sağlayabilmemiz ve güvenli olarak erişebilme imkanına sahip olabilmek kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir.

SGK Hizmet Dökümü Nedir?

SGK hizmet dökümü, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanan bir belgedir. Sigorta bilgilerini ve prim bilgilerinizi gösterir.

  • Sigortalı bir işe giriş ve çıkış tarihleriniz,
  • Ne kadar süre ile çalıştığınız,
  • Sigortalı olarak ne kadar çalıştığınız,
  • Prim yatırma günleriniz,
  • Çalıştığınız yer ve / veya yerler gibi bilgilere ulaşabilmenizi sağlayan belgedir.

4A, 4B, 4C olarak kendi içerisinde üç bölüme ayrılmaktadır.

4A Hizmet Nedir ve Kimleri Kapsamaktadır?

Prim ödeyenleri kapsayan bir hizmet türüdür. Bir iş yerinde sözleşmeye bağlı olarak çalışan kişileri hedefler. 4A sistemi eski adıyla Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK)’nu kapsamaktadır. 5510 sayılı kanun ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında 4B ve 4C ile birleşmiştir. 4A hizmet dökümü E-Devlet Kapısı üzerinden alınmaktadır.

4B Hizmet Nedir ve Kimleri Kapsamaktadır?

KPSS sınavı ile atanan mesleklere verilen bir hizmet adıdır. Mühendis, hemşire, teknisyen, güvenlik görevlisi, memur gibi meslekleri kapsamaktadır. KPSS tarafından atandıkları andan itibaren 4B hizmet kapsamında çalışmaya başlarlar. Yıllık izinleri, aldıkları maaş vb. gibi gereçler 4B hizmete göre belirlenmektedir. Geçtiğimiz yıllarda yapılan açıklamaya göre, 4C kapsamında çalışan işçilere 4B’ye alınacaktı. 4B hizmet dökümü sorgusunu E-Devlet Kapısı üzerinden yapabilirsiniz.

4C Hizmet Nedir ve Kimleri Kapsamaktadır?

Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı’na bağlı olarak çalışan ve çalışmış olan kişileri kapsayan hizmet türüdür. İçerisinde, devlet memurları, kamu hizmetleri, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler bulunur. Mevsimlik, dönemsel, geçici olarak çalıştırılan işçilerin de dahil olduğu sistem 657 sayılı kanun ile korunmaktadır. 4C hizmet sorgusunu E-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

E-Devlet Üzerinden Sorgulama Yapmak İçin Gerekenler

E-Devlet sistemine ulaşabilmek için öncelik ile yapmanız gereken ilk işlem, şifre almak olmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti tarafından verilen kimlikleriniz ile (ehliyet, pasaport, evlilik cüzdanı ile de gidebilirsiniz) size en yakın PTT şubesine gitmeniz gerekmektedir. 2 TL’lik bir ödeme yaptıktan sonra, PTT üzerinden başvuru talebinde bulunarak alacağınız şifre ile E-Devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. Aldığınız şifreyi güvenlik önlemleri adına 14 iş günü içerisinde değiştirmeniz sizin yararınıza olacaktır. E-Devlet sistemi üzerinde birçok giriş yapma seçeneği bulunmaktadır.

E-Devlet Şifresi ile Sisteme Giriş Yapma

E-devlet sistemine T.C. kimlik numaranız ve PTT tarafından aldığınız şifreniz ile giriş yapabilirsiniz.

Mobil İmza ile E-Devlet Kapısına Giriş Yapma

5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ile korunmakta olan seçenektir. Islak imza niteliği taşımaktadır. Mobil imza, cep telefonu, sim kart kullanılarak yapılmaktadır. E-Devlet Kapısı hizmeti tarafından bu seçenek için hiçbir ücret talep edilmemektedir fakat GSM operatörleri ücretlendirme yapmaktadır. Her giriş yapmak istediğinizde GSM tarafından hattınız üzerinden ücret kesimi yapılmaktadır. Mobil imza almak için, öncelikle başvuru yapmanız ve kabul edildiğiniz zaman sisteme üye olmanız gerekmektedir. İlgili GSM operatörünüzü arayarak veya internet sitelerinden de başvuru yapabilirsiniz.

Ölüm Aylığı Hangi Durumda Kesilir, Yeniden Nasıl Bağlanır? Ölüm Aylığı Hangi Durumda Kesilir, Yeniden Nasıl Bağlanır?

Elektronik İmza Yolu ile E-Devlet Kapısına Giriş Yapma

5070 sayılı kanun ile korunan ve ıslak imza yerine kabul edilebilen bir seçenektir. Başvurunuzu yaptıktan sonra akıllı bir kart ile gelen elektronik imzanızı, kartı bilgisayarınızın okuyucusuna takarak kullanabilirsiniz. Elektronik imza almak için, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından sağlanan firmalara başvurmanız gerekmektedir. Elektronik imzanıza ulaşabilmek için, okuyucunuzu aktif etmeniz yani yazılımı bilgisayarınıza kurmanız yapmanız gereken ilk işlemdir. Yazılım, imzanız ile birlikte gönderilebilir veyahut aracı firmanın resmî sitesi üzerinden temin edilebilir.

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Bilgileri ile E-Devlet Kapısına Giriş Yapma

E-Devlet Kapısı sistemine T.C. kimlik bilgileriniz ile giriş yapmak isterseniz uygulamanız gereken 3 işlem vardır. Öncelikle, T.C. kimlik numaranızı sisteme girmeniz ve devam et butonuna tıklamanız gerekmektedir. Masaüstüne veya telefonunuza indireceğiniz Kimlik Kartı uygulamasını açarak, ekranda görünen işlem kodunu girmeniz gerekmektedir. Bu işlemden sonra son adım olarak, kimlik kartını doğrulama işlemeni gerçekleştirmeniz gerekmektedir. 3 adımı da doğru bir şekilde yaparsanız, girişiniz başarılı olacaktır.

İnternet Bankacılığı ile E-Devlet Kapısına Giriş Yapma

İnternet Bankacılığı ile giriş yapmak istiyorsanız, giriş seçeneklerinden İnternet Bankacılığına tıklamanız gerekiyor. Bir sonraki adım olarak anlaşmalı bankalar arasından müşterisi olduğunuz bankayı seçmelisiniz. Açılan sayfada, internet bankacılığı şifreniz ve müşteri numaranız ile giriş yapmanız gerekmektedir. Bilgileriniz ile sisteme girerek, sorgulama işleminizi yapabilirsiniz

Hizmet Dökümü Sorgulaması Nasıl Yapılır?

SGK girişi yaparak veya E-Devlet Kapısı üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama motoruna hizmet dökümü yazmanız gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak yapılan işlemde;

  • SGK Tescil ve Hizmet Dökümü,
  • Belge doğrulama,
  • Hitap hizmet dökümü,
  • Hitap belge doğrulama
  • 4A hizmet dökümü belge doğrulama

seçenekleri karşınıza çıkacaktır. 4A hizmet dökümünü seçtiğiniz zaman özet hizmet dökümü ve 4A detaylı hizmet dökümü olmak üzere iki adet başlık göreceksiniz.

Editör: TE Bilişim