Radar Cezası Sorgulaması Nasıl Yapılır (EDS Ceza Sorgulama)

Karayolları Genel Müdürlüğü’nce mal ve can kayıplarının önüne geçilmesi amacıyla belirlenen trafik kurallarının en önemlilerinden biri de hız sınırıdır. Belirli bölge veya noktalarda, hız sınırının aşılması ve bu sınırının üzerinde belirli bir süre boyunca hareket etmenin sonucunda radar cezaları da peşinden gelebilmektedir. Peki, radar cezası sorgulaması nasıl yapılır?

Günümüzde, trafik akışının olduğu hemen hemen her yerde hız sınırının aşılmasına önlem olması amacıyla radarlar yerleştirilmektedir. Yerleştirilen radarlar aracılığıyla trafikte hız sınırını ihlal eden sürücüler tespit edilmekte; tespit edilen sürücülerin plakalarına da ceza yazılmaktadır. Vatandaşlar ise radarlar nedeniyle kendilerine bir hız cezası yazılıp yazılmadığı konusunu merak etmekteler. Bu yazımızda birçok vatandaşın merak ettiği ‘radar cezası sorgulaması nasıl yapılır?’ konusuna ayrıntılı şekilde değineceğiz.

Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) Nedir?

EDS, merkezi sistemden yönetilen ve trafik akışının kontrolünün sağlanması, trafik düzenini bozan ve kuralları çiğneyen araçlardan kaynaklı olan kazaları önleme amacıyla geliştirilmiş olan bir denetleme sistemidir. Bu sistem ile trafik kurallarını ihlal eden sürücüler çok kısa bir süre içerisinde tespit edilebilmektedir.

Mobese kameraları ile uyumlu şekilde çalışan EDS sistemi ile kırmızı ışıkta geçen sürücüler ve hız sınırını aşan araçların plakaları tespit edilmektedir. Plakaları tespit edilen araçların sürücülerine ise ilgili kanunda öngörülmüş cezalar uygulanmaktadır. EDS sistemi çalışma prensibi nedeniyle trafik kurallarının ihlal edilmesi konusunda oldukça caydırıcı bir etkiye sahiptir.

Radar Cezası Nasıl Yazılır?

Artan nüfusla birlikte araç kullanımı da günden güne artmaktadır. Trafiğe daha çok aracın çıkması sonucunda, şehir içi ve otoban seyahatlerinde hız sınırlarının aşılması ve dikkatsizlik gibi nedenler ile meydana gelen trafik kazaları da sürekli olarak artış göstermektedir. Bu tip kazaların önüne geçilmesi amacıyla önceden sadece polis çevirmeleriyle ceza yazılmaktayken, artık gelişen teknoloji ile modern radar sistemleri kullanılmaktadır.

Trafik radarlarıyla; hız sınırının ihlal edilmesi, kırmızı ışıkta geçilmesi gibi trafik kurallarının çiğnendiği hallerde, araçlar plakalarından anında tespit edilmekte ve araç sahiplerine ceza yazılmaktadır. Radarların bu kadar yaygınlaşması sonucunda vatandaşlar da radar cezası sorgulaması ile kendilerine yazılan cezaları öğrenme yoluna gitmeye çalışmaktadır.

Radar Cezası Sorgulaması İşlemi Nasıl Yapılır?

Radar sisteminin bu kadar yaygınlaşması sonucunda artık çoğu kişinin aklına, kendilerine trafik cezası kesilip kesilmediği gelmektedir. Bu sorunun cevabını bulmak ise oldukça kolaydır. İnternet aracılığıyla farklı platformlar kullanılarak radar cezası sorgulaması yapılabilmektedir.

Radar cezası sorgulama işlemini: E-Devlet sistemi üzerinden, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi web sitesinden veya Emniyet Genel Müdürlüğü sitesinden; aşağıdaki adımları takip ederek kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

  • E-Devlet Sistemi: Resmi web sitesine veya E-Devlet uygulamasına giriş yapmanız, ardında ise hizmetler/kurumlar bölümünden Emniyet Genel Müdürlüğü’nü seçmeniz gerekiyor. Devamında ise ‘araç plakasına yazılan ceza sorgulama’ seçeneğine tıklayarak trafik cezası sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz.
  • Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB): Kurumun internet adresine giriş yaptıktan sonra ‘trafik cezası sorgulama/ödeme’ seçeneğine tıklamanız ile sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirmeniz mümkün.
  • Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM): Radar ceza sorgulaması işlemlerinizi herhangi bir ücret ödemeksizin Emniyet Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden öğrenme şansınız da bulunmaktadır.

E-Devlet Plakadan Radar Cezası Sorgulaması/ EDS Sorgulaması

E-Devlet ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ortak çalışması sonucunda sunulan bu hizmetle beraber, herhangi bir ödeme yapmaksızın plakaya işlenmiş olan cezalar görüntülenebilmektedir. Ayrıca bu sistem ile sadece radar cezası sorgulaması değil; aynı zamanda plakaya yazılmış olan bütün cezalar da çok kısa bir süre içerisinde incelenebilmektedir.

Bahsedilen sorgulama işlemini gerçekleştirmek için yapmanız gereken tek şey ise https://www.turkiye.gov.tr/” adresine gitmek, ana ekrandaki kurumlar kısmından Emniyet Genel Müdürlüğü’nü seçerek ardından ‘araç plakasına yazılan ceza sorgulama’ butonuna tıklamaktır. Açılacak olan ekranda radar cezası sorgulama yapma şansınız bulunacaktır.

EGM Radar Cezası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

E-Devlet sistemine ek olarak isteyenler, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden de aracının plakasına yazılmış EGM radar cezası sorgulaması yapabilmektedir. onlineislemler.egm.gov.tr/Sayfalar/TrafikCezaSorgulama.aspx adresi üzerinden ‘araç plakasına yazılan ceza sorgulama seçeneğine tıklamanız halinde, sistem sizi plakaya yazılan cezaları görebileceğiniz ekrana yönlendirecektir.

SMS ile Radar Cezası Sorgulaması Yapmak

Trafik para cezası borcu ya da kısaltılmış adıyla (TPC) borcu sorgulama işlemi yapmanın bir diğer yolu ise Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden SMS yoluyla sorgulama işlemidir. SMS ile radar cezası sorgulaması işlemi, Gelir İdaresi Başkanlığı'na ait olan vergi hattı üstünden yapılabilmektedir. SMS atmanızın ardından kısa süre sonra tarafınıza yine SMS yolu ile dönüş sağlanacaktır.

SMS ile radar cezası sorgulaması yapmanız için;

  • TPC PLAKANO TESCILTARIHI TCKNO(VKNO) yazarak 1189'a SMS atmanız yeterli olacaktır.

PTT ile Radar Cezası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Yukarıda sayılan seçeneklere ek olarak isteyen kişiler; PTT’nin internet sitesine girerek, radar takibine yakalanmış olan araçlarına yazılan radar cezası sorgulaması yapabilmekte ve cezayı ödeme şansına sahiptir. Yapmanız gereken tek şey ise pttavm.com/pttem/trafik_cezasi adresine gitmek ve sizden istenen gerekli bilgileri doğru biçimde girerek sorgulama işlemini gerçekleştirmektir.

Radar Cezası Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır?

Aracınıza yazılmış cezaları, yukarıda anlatılan radar cezası sorgulaması işlemlerinden biri ile öğrendikten sonra; söz konusu cezaları ödemek için birkaç yol bulunmaktadır. İsteyen kişiler aşağıda sayılan yollardan biri ile trafik cezalarını ödeyebilecekleri gibi isteyenler de internet yoluyla ödeme yapabilmektedir.

Anlaşmalı bankalara giderek ceza ödemelerini nakit olarak gerçekleştirebileceğiniz gibi bu bankaların telefon uygulamaları ya da internet siteleri üzerinden kredi kartınız ile ödeme yapabilirsiniz.

İsterseniz bir diğer seçenek olarak; en yakın PTT şubesine veya vergi dairesine giderek de trafik cezalarını nakit şekilde ödeme şansına sahipsiniz. Bunlara ek olarak, araç kime kayıtlı ise o kişinin T.C numarası bilgisiyle E-Devlet sistemine giriş yapılarak ‘trafik para cezası sorgulama/ödeme bölümüne girerek radar cezalarını çok kısa ve kolay şekilde ödeme şansınız da bulunmaktadır