Çalışma sırasında iş kazası ya da mesleki hastalık veya ağır hastalık sonrasında malulen emekli hakkı kazanılır. Peki, malulen emekli nasıl olunur, maaşı ne kadar? Gibi sorularınızı yanıtlıyoruz.

Malulen emekli nasıl olunur, maaşı ne kadar? İş kanunun 5510 sayılı maddesi gereğince malulen emekliliği kazanma hakkı için bazı şartların oluşması gerekir. Çalışanların iş kazası, meslek hastalığı veya ağır hastalıklara sonrasında iş yapamaz duruma gelmesidir. Çalışma hayatı sırasında herkes normal emeklilik şartlarını tamamlayarak emekli hayatına adım atılmış olur. İş kazaları ya da mesleki hastalıkların sonucunda çalışma hayatı kesintiye uğrayan kişiler için durum biraz farklıdır. Bu nedenle Sosyal Güvenlik bu durumlara karşı sigortalılara sosyal koruma altına alacaktır. Çalışmaya engel olan sorunlar neticesinde malulen emekli olma hakkına sahip olurunuz. Malulen emeklilik; çalışma hayatı sırasında çalışanın sağlık problemleri yaşaması, iş kazası veya başka sorunların iş gücü kaybı yaşanması sonucunda ortaya çıkan haktır. Bu durumu telafi etmek için uygulanan bir emeklilik sistemi geliştirilmiştir. Eğer malullük şartını sağlamış olan kişilerin emekli maaşı veya başka sosyal hakların elde edilmesi ile mümkün olmaktadır. Fakat bazı koşullarda malulen emeklilik ile engelli emeklilik karıştırılmamalıdır. Malulen emeklilik çalışma hayatında sonradan ortaya çıkan sağlık sorunlarıdır. Engelli emeklilik ise kişinin önceden de var olan sağlık sorunudur.

Engelli Raporu Nasıl Alınır? Hangi Hastalıklara Yüzde Kaç Rapor Verilir Engelli Raporu Nasıl Alınır? Hangi Hastalıklara Yüzde Kaç Rapor Verilir

Malulen Emekli Olma Şartları

Çalışma hayatını tamamlayan kişiler emeklilik türlerinden olan malulen emekli olabilmek için bazı şartların bulunması gerekir. Malulen emeklilik şartları;

  • Sigortalı çalışanın en az 10 yıllık sigortasının olması ayrıca 1800 günlük priminin ödenmiş olması gerekir.
  • Bakıma muhtaç derecede olan malul sigortalılar için sigortalılık süresi aranmamaktadır.
  • %60 iş gücü kaybının sigortalı çalışmaya başlamalarının ardından gerçekleşmesi gerekir.
  • Sigortalının malul sayılması gerekir.

5510 sayılı Kanun’un bahsi geçen 25.maddesine atıfta bulunarak çalışanın çalışma gücünü kaybetmesi sonucu devreye girmektedir. İş kazasının ya da meslek hastalığının sonucu %60 oranında çalışma yapamayacağını veya gücünü kaybettiği anda Kurum Sağlık Kurulunca tespit edildikten sonra kişi ya da kişiler malulen emekliliği hak kazanmıştır. Bu durum kamu görevlileri bakımında biraz daha farklıdır. Şöyle ki; eğer kamu görevlisi malullük derecesi %60’ın altında bir iş kaybı olsa da yine malul sayılmaktadırlar.

Editör: TE Bilişim