Kız çocukları bazı durumlarda sosyal güvenlik sisteminde birden fazla emekli maaşı almak mümkündür. Anne ve babanın bağlayacağı yetim aylığı, ölen kişinin durumuna, aylık bağlanan kişinin istihdam durumuna veya medeni durumuna göre değişmektedir.

Kız çocuklarına ailelerinin ölümü halinde maaş ödenmektedir. Her iki ebeveyn de sigortalı olarak öldüğünde aynı imkanların sağlanıp sağlanmadığı merak konusu oldu. Ama bir kız hem anneden hem de babadan maaş alabilir mi? Kızlar ebeveynlerinin maaşını alıyor mu? Kızı ölen babanın maaşını alabilir mi? İşte detaylar ...

Kız çocukları için aylık bağ tutarı hem anneden hem de babadan tam emekli maaşı şeklinde olabilir. Gerekli şartların sağlanması halinde kız çocukları hem ana hem de babadan aylık alabilirler.

Nasıl Maaş Bağlanır?

Her iki ebeveynin de SSK kapsamında sosyal güvencesi varsa, kız çocuğuna yüksek olan aylığın tamamı, düşük olan aylığın yarısı ödenir. Burada çalışılan yıllar ve cinsiyet önemsizdir. Annenin emekli maaşı, babanın emekli maaşından daha yüksek olabilir. Bu durumda anneye tam, babaya ise yarısı ödenir.

Anne ve babanın her ikisi de Bağ-Kur'dan emekli ise en yüksek tam aylık, en düşük emekli aylığının yarısı ödenir.

Her iki ebeveyn için de 4C emekli maaşı olması durumunda, kız en yüksek tam emekli maaşını ve en düşük emekli maaşının yarısını almaya devam edecektir. Ancak, anne ve babadan sadece birinin emekli olduğu ve diğerinin SSK veya Bağ-Kur'dan emekli olduğu durumlarda, kalan kız çocuğu her iki ay için de tam ödeme alır.

Kişinin her iki ebeveyni de ölmüş olmalıdır. Bekar ebeveynlerden birinin ölümü durumunda, tek taraflı maaş ödemesi yapılmaz.

Yetim kız bekar veya dul olmalıdır. Evliyseniz maaş bağlanmıyor. Ayrıca kızın çocuğu olması maaş alma hakkını kaybetmesine neden olmaz.

Yetim kız çocuğu 5510 sayılı Kanun kapsamında çalışmıyor olmalıdır. Ayrıca yabancı işçi mevduatına dahil edilmemelidir. Başka bir deyişle, kişinin herhangi bir işyeri bulunmamalıdır.

Editör: TE Bilişim