Kim Ne Kadar Yıllık İzin Kullanabilir?

Sigortalı olarak çalışanların haklarından birisi de yıllık izin haklarıdır. Bu haklar yıl içerisinde çalışanların dinlenmesi için işverenler tarafından verilen ücretli izinlerdir. Yıllık izin süreleri çeşitli etkenlerle değişiklik gösterir.

Yıllık İzin Süreleri Ne kadardır?

Yıllık izin sürelerinin belirlenmesinde, sigortalı olarak çalışan kişilerin aynı işyerinde çalıştıkları süre kullanılır. Buna göre yıllık izin süreleri şu şekildedir:

  • 1 ile 5 yıl arasında sürekli çalışmış olanlar için 14 gün,
  • 5 ile 15 yıl arasında sürekli çalışmış olanlar için 20 gün,
  • 15 yıldan daha fazla sürekli olarak çalışmış olanlar için 26 gün olarak belirlenir.

Yıllık izin sürelerinde etkili olan bir diğer etmen ise çalışanların yaşlarıdır. Bu şarta göre 18 yaşın altında ve 50 yaşın üzerindeki çalışanlar ilk yıllarını doldurduktan sonra yıllık izin süreleri 20 gün ve üzerinde verilmesi gerekir.

Yukarıda verilen süreler çalışanların en az süre ile hak kazandıkları gün sayılarıdır. Bu izin süreleri yapılan sözleşmeler ile artırılabilir ancak düşürülemez.

Yıllık Ücretli İzin Hakkı Nasıl Hesaplanır?

Sigortalı olarak çalışanların ücretli yıllık izin hakkı kazanabilmeleri için deneme süreleri de dahil olmak üzere aynı işyerinde veya aynı işverene ait birkaç farklı işyerinde sürekli olarak çalışmış olması gerekir.

Bu şartın dışında kalan sigortalı çalışanlarda bulunur. Bu çalışanlar ise Deniz İş Kanunu’na ve Basın İş Kanunu’na tabi olanlar, mevsimlik işçiler aranılan ücretli yıllık izin şartlarında farklılıklar bulunur.

Yıllık İzin Ücretinin Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ücretli yıllık izin hakkı hesaplanırken, işçinin işe girdiği tarihin 1 yıl ve 1 gün sonrası esas alınır. Diğer bir deyişle 01.01.2010 tarihinde işe giren bir çalışanın yıllık izne çıkma hakkı 02.01.2011 tarihinden itibarendir.

Yıllık izin ücretinin hesaplanmasında ise sigortalı çalışanın son brüt ücreti kullanılır. Çalışanın kullandığı izin süresince sanki çalışıyormuş gibi ücretleri ve sigorta primleri verilir.

Yıllık İzin Süreleri Daha Sonraki Yıllara Aktarılabilir mi?

Sigortalı olarak çalışan işçilerin Anayasal hakları olan ücretli yıllık izinleri, işçilerin rızaları olsa dahi ücrete çevrilememektedir. Temel olarak ise işçiler yıllık izin sürelerini yıl içerisinde bitirmesi gerekir. Ancak bitirilemeyen sürelerin daha sonraki yıllara aktarılmasının önünde de herhangi bir engel bulunmamaktadır.

Editör: TE Bilişim